Ki nem találod, mik ezek a cuki apróságok: két kölyök született a vidéki állatkertben

HelloVidék   
  Megosztom
Ki nem találod, mik ezek a cuki apróságok: két kölyök született a vidéki állatkertben

Nem egészen két hónappal azután, hogy hírt adott a Mazsola és Csehországból érkezett fiatal társa között szövődő állati szerelemről, a Debreceni Állatkert ma újabb örömhírrel szolgálhat a nagy szőröstatuk háza tájáról, augusztus 13-án ugyanis világra jöttek az intézmény történetének első tatukölykei.

Az egyelőre ismeretlen nemű ikrek még nagyjából kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodására szorulnak; hátukat a fajra jellemző csontos páncél kialakulásáig puha, rózsaszín bőr fedi, szemük pedig csak 2-4 hetesen nyílik majd ki.

Hazánk jelenleg egyetlen gyermekes nagy szőröstatu-családja a kétujjú lajhárokkal közösen lakott társasbemutatóban tekinthető meg az intézmény Trópusi házában – sőt, a tovább bővülő Állatok akcióban program keretében immár nemcsak a lajhárok, hanem a tatuk látványetetését is végigkövethetjük minden nap 11:30-tól.

A Dél-Amerika déli pampáin, félsivatagaiban és erdőiben őshonos nagy szőröstatu, más néven sörtés armadilló (Chaetophractus villosus) egy igazán különleges és ősi öregrendbe, a vendégízületesek közé tartozik a többi tatufajjal, valamint a szintén újvilági lajhárokkal és hangyászokkal együtt. Legszembetűnőbb jellegzetessége a háta nagy részét védő, 7-8 övből felépülő, hosszú szőrszálakkal borított csontos páncél. Mindenevő, tápláléka után a földben kutat, amiben kiváló szaglása és erős, ásásra specializálódott karmai segítik. Idejének jelentős részét a föld alatt tölti, ahol különleges légzőrendszerének köszönhetően képes talajszemcsék felszívása nélkül belélegezni a levegőt.

Bár húsukért és páncéljukért egyaránt széles körben vadásszák őket természetes élőhelyükön, és felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára is, szívósságuknak és kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nagy szőröstatuk állománya egyelőre népes és stabil.

Címlapkép, fotó: Debreceni Állatkert

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tatu

tatukölyök

debreceni állatkert

debrecen

szőröstatu

nagyerdei kultúrpark

debrecen