Ki nem találod, mik ezek a cuki apróságok: két kölyök született a vidéki állatkertben

HelloVidék   
  Megosztom
Ki nem találod, mik ezek a cuki apróságok: két kölyök született a vidéki állatkertben

Nem egészen két hónappal azután, hogy hírt adott a Mazsola és Csehországból érkezett fiatal társa között szövődő állati szerelemről, a Debreceni Állatkert ma újabb örömhírrel szolgálhat a nagy szőröstatuk háza tájáról, augusztus 13-án ugyanis világra jöttek az intézmény történetének első tatukölykei.

Az egyelőre ismeretlen nemű ikrek még nagyjából kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodására szorulnak; hátukat a fajra jellemző csontos páncél kialakulásáig puha, rózsaszín bőr fedi, szemük pedig csak 2-4 hetesen nyílik majd ki.

Hazánk jelenleg egyetlen gyermekes nagy szőröstatu-családja a kétujjú lajhárokkal közösen lakott társasbemutatóban tekinthető meg az intézmény Trópusi házában – sőt, a tovább bővülő Állatok akcióban program keretében immár nemcsak a lajhárok, hanem a tatuk látványetetését is végigkövethetjük minden nap 11:30-tól.

A Dél-Amerika déli pampáin, félsivatagaiban és erdőiben őshonos nagy szőröstatu, más néven sörtés armadilló (Chaetophractus villosus) egy igazán különleges és ősi öregrendbe, a vendégízületesek közé tartozik a többi tatufajjal, valamint a szintén újvilági lajhárokkal és hangyászokkal együtt. Legszembetűnőbb jellegzetessége a háta nagy részét védő, 7-8 övből felépülő, hosszú szőrszálakkal borított csontos páncél. Mindenevő, tápláléka után a földben kutat, amiben kiváló szaglása és erős, ásásra specializálódott karmai segítik. Idejének jelentős részét a föld alatt tölti, ahol különleges légzőrendszerének köszönhetően képes talajszemcsék felszívása nélkül belélegezni a levegőt.

Bár húsukért és páncéljukért egyaránt széles körben vadásszák őket természetes élőhelyükön, és felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára is, szívósságuknak és kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nagy szőröstatuk állománya egyelőre népes és stabil.

Címlapkép, fotó: Debreceni Állatkert

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tatu

tatukölyök

debreceni állatkert

debrecen

szőröstatu

nagyerdei kultúrpark

debrecen