A szivárvány színei sorrendben: Tudd meg, hogy vannak a szivárvány színei sorban!

HelloVidék   
  Megosztom
A szivárvány színei sorrendben: Tudd meg, hogy vannak a szivárvány színei sorban!

Hogy vannak a szivárvány színei sorban, mik a szivárvány színei? Tudd meg, hogyan helyezkednek el a szivárvány színei sorrendben, mindig egyformák-e a szivárvány színei!

Életünk során szántalan alkalommal láthattuk már az égen a teljes, vagy a részleges szivárványt, ami eső után szemkápráztató színekkel árasztja el az égboltot. De mi is a szivárvány, és hogy vannak a szivárvány színei sorrendben? Miért így néznek ki a szivárvány színei sorban és miért nem máshogy? Ezekre az egyszerre hétköznapi, mégis érdekfeszítő kérdésekre keressük a választ.

Mi a szivárvány?

Ha a legegyszerűbben akarjuk elmagyarázni, hogy mi a szivárvány, azt kell mondanunk, hogy ez egy aránylag gyakori optikai jelenség. A levegőben lévő esőcseppeken, vagy az eső után felszálló párán (ezért látjuk gyakran közvetlenül eső után) megtörik a napfény, ekkor tárul elénk a színes prizmanyaláb, a jellegzetes színspektrummal, ami megítéléstől függően 5-7 színből áll.

Érdekesség, hogy nem mindig „sima szivárvány” tárul elénk, alkalmanként megfigyelhető egy erősebb és egy halványabb dupla szivárvány, illetve részleges szivárvány is. Minél alacsonyabb szögben éri a napfény a vízcseppeket, annál erőteljesebb, látványosabb a szivárvány. A szivárvány nem csak esőhöz kötött jelenség, a fény ugyanígy megtörhet egy vízesésen, egy szökőkút vízcseppjein, vagy akár a kerti locsoló finom páráján.

A szivárvány színei sorrendben

Érdekesség, hogy habár a szivárvány bárhol létrejöhet, a spektrumszínek mindig ugyanazok, és mindig ugyanabban a sorrendben mutatkoznak. A szivárvány színei sorban, a külső ívtől a belső felé a következőképpen sorakoznak:

  • vörös;
  • narancs;
  • sárga;
  • zöld;
  • kék;
  • (indigó, a 7. szín);
  • ibolya.
A szivárvány színei
A szivárvány színei

Miért ezek a szivárvány színei?

Ezek a spektrumszínek mind a fehér fény szétbontásából erednek, a fénytörésnek köszönhetően, amelyhez a prizmát az esőcseppek adják – az első tudós, aki erre rájött, Sir Isaac Newton volt, még a 17. században. Ha alaposan megfigyeljük a szivárvány színeit, láthatjuk, hogy nem önálló, jól körülhatárolható színsávokról van szó, ugyanis a szivárvány színei egymásba olvadnak, átmeneteket képeznek, éppen ezért nehéz őket elválasztani egymástól.

Változik a megítélése, hogy a szivárvány színei 5, 6 vagy 7 különálló színből állnak-e. Newton először 5 színt különböztetett meg, ezek a vörös, sárga, zöld, kék és ibolya voltak. A szivárvány színei közt a narancs csak a későbbiekben került dokumentációra, ugyanígy a szivárvány hetedik színe, az indigó, ami a kék és az ibolya közti, szintén a későbbiekben hozzáadott szín (az indigó Püthagórász tiszteletére került be a szivárvány színei közé: mivel az ókori görög tudós szerint 7 zenei hang van, ezért Newton úgy gondolta, hogy 7 színnek kell lennie).

Ha igazán alaposak szeretnénk lenni, akkor azt kell mondanunk, hogy a szivárvány színei nem limitálhatóak 5, 6 vagy 7 konkrét sávban, ugyanis a szivárvány számtalan szín folyamatos átmenete, vagyis rengeteg különféle árnyalat azonosítható be rajta. Alapvetően az indigót nem szoktuk külön színként számon tartani, a szivárvány színei közül hatot használunk aktívan különböző illusztrációkon, vagy például a szivárványos zászlón.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szivárvány

égbolt

színes

időjárás

időjárási jelenség