Ekkora tömeget még nem láttak itt: rekordszámú látogató ünnepelt a Hortobágyon

HelloVidék   
  Megosztom
Ekkora tömeget még nem láttak itt: rekordszámú látogató ünnepelt a Hortobágyon

Fekete és fehér rackajuhok, a puszta csikósai lovaikon, csodálatos lovaskocsik és -fogatok hajtóikkal, segédhajtóikkal, magyar szürkemarhafogat, bivalyfogat, gulyások, illetve juhászok is felvonultak a hagyománynak számító, nyolcadik alkalommal megrendezett Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál alkalmával vasárnap a Hortobágyon.

Torbik Ákos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt- és marketing osztályvezetője az eseményen elmondta,

ennyien behajtási ünnepen még soha nem vettek részt.

Az ősz beköszöntével a pásztorok behajtják a pusztában legelő állatokat, készülve a télre. A behajtási ünnepen keresztül szeretnék bemutatni azt a tudást, értéket és hagyományt, ami évszázadokon keresztül összegyűlt a pásztorságban, írja a haon.hu.

Ez a tudás az alapja a Hortobágyon még ma is élő pásztorkultúrának, amivel többek között a táj kiérdemelte, hogy a Világörökség része legyen, és amely kultúrát életben kell tartanunk

- mondta el a lapnak Torbik Ákos.

Külön örömre adott okot, hogy a társaság idén elnyerte az Agrotrend Csoport által elindított Magyarország legszebb birtoka verseny díját. Mátrai Zoltán, a csoport tulajdonos-ügyvezetője, a verseny főszervezője beszédében kiemelte, az öt éve elindított megmérettetés célja, hogy a győztes birtokok példaképpé váljanak.

Gondolnak a darvakra

Kapocsi István a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese a vasárnapi eseményen többek között a Darufesztivált éltette.

A darvak vonulása az ősz kiemelt ünnepe, mely egyben a természet ünnepe is. A legutóbbi szinkronszámlálás eredménye 103 ezer daru jelenlétét mutatta ki, két héttel korábban pedig ez a létszám a 135 ezret is meghaladta

- mondta, hozzátéve, kiemelt feladatként tekintenek az élőhelyfejlesztésre. A darvak éjszakázásának idén 13 helyszín adott otthont. A Darufesztivál minden egyes alkalommal kiemelt hangsúlyt fektetett a gasztronómiára is, ennek keretében hetedik alkalommal hirdették meg a darukonyha receptversenyt. Emellett pedig – közösségfejlesztő céllal – daruporta szépítő verseny is indult.

A versenyek eredményhirdetését követően az örökös pásztorokat köszöntötték, majd a hajdúnánási Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes műsorát élvezhették a kilátogatók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

daruünnep

szent dömötör napi behajtás

pusztai ünnep

puszta

hajdú-bihar megye