Tömegek keresik fel hétvégente ezt a vidéki települést: nem csak a pálinkája miatt kedvelik a helyet

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegek keresik fel hétvégente ezt a vidéki települést: nem csak a pálinkája miatt kedvelik a helyet

Idén májusban nyitotta meg kapuját Agárdon, a Velencei-tó mellett, a hamarosan 20. születésnapját ünneplő Agárdi Pálinkafőzde udvarán és bisztrójában az Agárdi Almárium. Az Agárdi Almárium azonnal belopta magát a környéken élő emberek szívébe, hiszen szombatonként nem csak termelői piaccal várják az idelátogatókat, hanem változatos gyermekprogramokkal, és amikor az idő engedi, élőzenével, koncertekkel is. Dr. Boruzs Évával, az Agárdi Almárium megálmodójával beszélgettünk.

A pálinka a magyar gasztronómia egyik pótolhatatlan eleme, megvan a maga helye a megterített asztalon, főzése és fogyasztása pedig évszázadok óta a magyar népi tradíció szerves része

- méltatta Nagy István agrárminiszter ezt a hungarikumunkat az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén a napokban.

Jó hír volt a pálinka szerelemeseinek, de legfőképp a készítőknek, hogy idén január 1-jétől adómentessé vált a pálinkafőzés mindazok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos párlatot állítanak elő akár házi, akár bérfőzdei körülmények között. Az otthon főzőknek ezentúl nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a jogszabályban rögzített mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is, mert míg tavaly 1800 forint körüli összeget kellett fizetni egy liter 50 fokos párlatért, mostanra ez átlag 1100 forintra esett. A teljes mennyiséget kihasználó pálinkafőzés éves szinten így 60 200 forinttal kerül kevesebbe.

De hiába futottak neki a pálinkafőzdék a 2021-es évnek - azt hitték, a bérfőzés utáni adófizetési kötelezettség eltörlésének hatására fel fog futni a bérfőzés - , a tavaszi fagyok keresztülhúzták a számításaikat. A magánszemélyek nem vásárolnak cefrét, nem főzetnek pálinkát saját felhasználásra, ez az általános tapasztalat országszerte.

Uniós oltalomban részesült pálinkáink:

  • Törkölypálinka
  • Békési szilvapálinka
  • Gönci barackpálinka
  • Kecskeméti barackpálinka
  • Szabolcsi almapálinka
  • Szatmári szilvapálinka
  • Újfehértói meggypálinka
  • Vasi vadkörte pálinka
  • Homokháti őszibarack pálinka
  • Madarasi birspálinka
  • Nagykörűi cseresznyepálinka
  • Nagykunsági birspálinka
  • Nagykunsági szilvapálinka
  • Sárréti kökénypálinka

Idén már a 20. születésnapját ünnepelte az ország egyik nagy pálinkakészítő cége, az Agárdi Pálinkafőzde. Ebből az apropóból beszélgettünk velük az Agárdi Almáriumról, a jelenről és a jövőről.

Régóta dédelgetett tervük volt, hogy a Velencei tónál élők számára - a pálinkához hasonlóan - prémium minőségű termékeket is értékesítsenek. A Covid-járvány alatt pedig bizonyossá vált, hogy ezt mindenképpen a helyi termelők bevonásával fogják megvalósítani, mert érezték, hogy az embereknek szüksége van a kapcsolódásra, a beszélgetésre.

A termelői piac létrehozásával a környékbeli termelők számára értékesítési lehetőséget, az itt élőknek pedig színvonalas vásárlási lehetőséget tudunk biztosítani. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központtal és vezetőjével, Ocsenás Katalinnal. A vele folytatott beszélgetés alapján jött a további ötlet, hogy a termelői piac mellett kulturális programokkal is színesítsük a kínálatot

- kezdte történetüket Dr. Boruzs Éva.

Az Agárdi Pálinkafőzde rendelkezik egy tágas parkolóval, egy csodás parkkal, a Bisztró rész pedig egy szép terasszal. A helyi adottságokat kihasználva egyfajta közösségi teret hoztak létre, és igazi élményt nyújtanak a hozzájuk betérőknek azzal, hogy szombatonként a parkoló átalakul termelői piaccá, a teraszon lehet reggelizni, nyáron pedig élő zene szól, a parkban gyerekprogramok zajlanak. Azt gondolták ki, hogy az Almárium a környékbeliek kedvenc találkozási helyévé váljon, ahová jó betérni vásárolni, kávézni, beszélgetni.

Az álmunk beteljesült, hatalmas öröm volt számunkra látni, hogy nyáron megtelt a piac vásárlókkal, a terasz reggelizőkkel, a park pedig gyerekekkel. A Kulturális Központtal való együttműködésünk keretében szeptemberig rengeteg program gazdagította a kultúrparkunkat.

A környékbeli termelőket, kézműveseket hívják meg a termelői piacra, a kiválasztásnál a termékek minősége az elsődleges szempont. Színvonalas árukkal vannak jelen szombatonként. Bónusz, hogy Gárdonyban lakik Horváth Márk, aki a barátaival egész nyáron hangulatos zeneteraszt biztosított. Az idő hidegebbre fordultával élőzenére már nincs mód, de áprilistól újra felkérik őket a zenélésre. A gyermekprogramoknál a változatosság volt a fő szempont, nagy sikere volt a bábszínháznak és a kézműves foglalkozásoknak.

Érdemes szombatonként ide ellátogatni, mert az Almárium a nyugalom szigete, az ősfás park mellett létesített termelői piac és teraszon egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújt. Akik ide eljönnek, azonnal érzik ezt.

A mai felgyorsult világunkkal ellentétben itt megáll az idő, nem kell kapkodva vásárolni, lehet beszélgetni a termelőkkel, meg lehet fogni az árukat, meg lehet ismerni a termékkészítés menetét, ezáltal a vevők is értékelni tudják, hogy miért annyi a termék ára, le lehet ülni reggelizni, kávézni, szóval nem kell sietni sehova. Ez az, amit divatosan így hívunk: éld meg a pillanatot

- folytatja Dr. Boruzs Éva.

Dr. Boruzs Éva
Dr. Boruzs Éva

Állandó kínálatban megvásárolhatóak:

  • kovászos kenyerek,
  • fermentált zöldségek,
  • kovászos házi tészták,
  • változatos füstölt húsok,
  • kézműves, tartósítószermentes lekvárok, csatnik és szörpök,
  • bio és vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök,
  • mikrozöldségfélék
  • mézek, olajok, díjnyertes szószok,
  • mentes termékek és aszalványok,
  • kézműves kecskesajtok és hosszan érlelt tehénsajtok
  • fürj- és mélyalmos tyúktojás.

A Pusztaszabolcsi tejtermékeket jelenleg csak előrendeléses formában tudják biztosítani, de akik megrendelik, azokat szombaton az összekészített csomag várja.

Reggeli kínálatuk: kézműves virsli, kolbász, rántotta, kovászos kenyér, valamint forró italok (forralt bor, tea, forró csoki).

Az ünnepekhez igazodó gyermekprogramokkal is készülnek, így Halloween hétvégéjén kincskeresés lesz a parkban, a beltéren asztali bábszínház, Márton napkor 'libamese', de terveznek kézműves gyertya- és adventi koszorú készítést, december elején a Mikulás látogat el ide, majd zero waste ajándékkészítés és karácsonyi mesekuckó-foglalkozás várja a kicsiket. A Bisztró minden hétvégén más-más házi süteménnyel, pogácsával várja a betérő vendégeket. Karácsonyra ajándékcsomag összeállításával arra buzdítják a vevőket, hogy a termelők, a kézművesek és az Almárium kínálatában szereplő termékeket adjanak szeretteiknek ajándékba. Az adventi hétvégéken kürtőskalácsos kínálja a finomságait.

Körülbelül 15 éve ébredtem rá, hogy a feldolgozott élelmiszerek milyen károsak a szervezetünk számára. Elég sokat olvastam a témáról. Áttértünk arra, hogy a családomnak jó minőségű alapanyagokból én főztem/sütöttem. Élveztem az ízek, illatok egyvelegét és azt, hogy a család örült a finom ételeknek/sütiknek. Emlékszem, hogy az iskolába az én gyerekeimen kívül senki nem vitt házilag készített tízórait. 2011 körül olvastam az első könyvet arról, hogy az egészségünk szempontjából mennyire meghatározó a bélflóránk állapota. Az utóbbi néhány évben a mikrobiom kutatási eredményei egyre több fórumon napvilágot láttak és én megismerkedtem a kovászos kenyér készítés technikájával, valamint a zöldségek fermentálásával. Autodidakta módon elsajátítottam a tökéletes kovászos kenyér és a fermentált zöldségek készítésének technikáját

- meséli Dr. Boruzs Éva.

Ezért nem volt kérdés, hogy a Covid után újranyitott Bisztrónkban saját kovászos kenyérrel és fermentált zöldségekkel várják a vendégeinket.

Hogy miért egészséges a kovászos kenyér? Azért, mert a kovász egy élő kultúra. A kovász vadélesztőket és tejsavbaktériumokat tartalmaz. A kovász segítségével létrejövő hosszú – 8-36 órás - fermentációs folyamat lebontja a glutént, ezáltal az emberi szervezet számára problémamentesen emészthetővé válik. Ez a lényegi különbség az ipari, élesztős kenyér és a kovászos kenyér között, mert az előbbinél nem jön létre a fermentáció, így a glutén változatlan formában marad a kenyérben, plusz az adalékanyagok is károsan hatnak.

Az átlagos fogyasztó még nem tudja mi az a fermentált zöldség. Ilyenkor mindig utalok arra, hogy ugye ettek már savanyú káposztát? Hát hasonlóan készülnek a fermentált zöldségek is. A boltban általában ecetes savanyúságok kaphatóak, ezzel szemben a fermentált zöldségek tejsavas erjedésen mennek keresztül, ebből adódóan pre- és probiotikumban gazdagok, az erjesztés során növekszik a zöldségek vitamin- és ásványi anyag tartalma. Segítenek a bélflóra helyreállításában. Természetesen ezek is megtalálhatóak a kínálatban

- osztotta meg velünk a tulajdonos.

Címlapkép, fotó: Agárdi Almárium

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pálinka

pálinkafőzés

pálinkatörvény

agárdi pálinkafőzde

agárdi almárium

kovászolás

dr. boruzs éva