Itt az újabb cukiság: különleges, sosem látott madár érkezett a vidéki állatkertbe

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az újabb cukiság: különleges, sosem látott madár érkezett a vidéki állatkertbe

A Debreceni Állatkert ismét különleges, korábban sosem tartott faj érkezéséről adhat hírt, miután október 14-én egy fiatal hím hegyi arát fogadtak a csehországi Ostrava állatkertjéből. Az intézmény legújabb jövevényét már a látogatók is megtekinthetik a papagájsoron. Előreláthatóan még az idei évben tojó érkezik hozzá, így az intézmény reményei szerint a fajmegőrzési célú tenyésztés is kilátásba kerül majd.

Az Amazónia délnyugati részén és az Andok vele szomszédos hegylábainál endemikus hegyi vagy kékfejű ara (Primolius couloni) a kisebb termetű arák közé sorolható; nagyobb rokonaihoz hasonlóan azonban ő is rendelkezik az arák jellegzetesen hosszú, egyenes farktollaival és vaskos csőrével.

Főként terméseket és magvakat fogyaszt, de több rokonához hasonlóan rendszeresen fogyaszt agyagot is, amellyel az éretlen táplálékában található méreganyagokat semlegesíti.

A bányászat és fakitermelés miatti élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem számára történő befogások egyaránt veszélyeztetik, ezért a faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is. Világszerte állatkerti ritkaságnak számít, mivel alig 100 egyede él 27 intézményben, hazánkban pedig kizárólag Debrecenben találkozhat vele a nagyközönség.

Címlapkép, fotó: Debreceni Állatkert

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

hegyi ara

madár

papagáj

debrecen

ostrava

primolius couloni

debrecen