Itt az újabb cukiság: különleges, sosem látott madár érkezett a vidéki állatkertbe

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az újabb cukiság: különleges, sosem látott madár érkezett a vidéki állatkertbe

A Debreceni Állatkert ismét különleges, korábban sosem tartott faj érkezéséről adhat hírt, miután október 14-én egy fiatal hím hegyi arát fogadtak a csehországi Ostrava állatkertjéből. Az intézmény legújabb jövevényét már a látogatók is megtekinthetik a papagájsoron. Előreláthatóan még az idei évben tojó érkezik hozzá, így az intézmény reményei szerint a fajmegőrzési célú tenyésztés is kilátásba kerül majd.

Az Amazónia délnyugati részén és az Andok vele szomszédos hegylábainál endemikus hegyi vagy kékfejű ara (Primolius couloni) a kisebb termetű arák közé sorolható; nagyobb rokonaihoz hasonlóan azonban ő is rendelkezik az arák jellegzetesen hosszú, egyenes farktollaival és vaskos csőrével.

Főként terméseket és magvakat fogyaszt, de több rokonához hasonlóan rendszeresen fogyaszt agyagot is, amellyel az éretlen táplálékában található méreganyagokat semlegesíti.

A bányászat és fakitermelés miatti élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem számára történő befogások egyaránt veszélyeztetik, ezért a faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is. Világszerte állatkerti ritkaságnak számít, mivel alig 100 egyede él 27 intézményben, hazánkban pedig kizárólag Debrecenben találkozhat vele a nagyközönség.

Címlapkép, fotó: Debreceni Állatkert

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

hegyi ara

madár

papagáj

debrecen

ostrava

primolius couloni

debrecen