Karácsonyfa díszítés mesterfokon: Milyen színű legyen a karácsonyfa?

HelloVidék   
  Megosztom
Karácsonyfa díszítés mesterfokon: Milyen színű legyen a karácsonyfa?

Melyik országban alakult ki a karácsonyfa állítás kultúrája? Karácsonyfa díszítés mikor kell? Karácsonyfa rajz, karácsonyfa sablon segít benne? Milyen legyen a karácsonyfa színe?

Minden évben eljön a várva várt adventi időszak, amikor hangolódni kezdünk a karácsonyfa díszítés hagyományára, az otthon melegét pedig átjárja a fenyő, a mézeskalács és a forralt bor mámorító illata. Az év ezen időszakában mindig felmerül a kérdés: milyen színű legyen a karácsonyfa díszítése, milyen anyagokat, üveggömböket használjunk hozzá, sőt, milyen színű legyen a karácsonyfa maga, ha műfenyő vásárlásában gondolkozunk.

Cikkünkben eláruljuk, a karácsonyfa díszítés mikor kell, hogy megtörténjen, illetve melyik országban alakult ki a karácsonyfa állítás kultúrája? Milyen programokat találhatunk ki a gyerekeknek a karácsonyfa díszítés mellé, hogy vidám játékkal teljen el az egész nap? Milyen karácsonyfa rajz ötletek állnak a rendelkezésünkre, milyen karácsonyfa sablon használatát javasoljuk? Milyen legyen a karácsonyfa díszítése, ha valamiben el akarunk térni a megszokottól?

A karácsonyfa díszítés hagyománya

A karácsonyfa állítás hagyománya egészen a 16. századi Németországig nyúlik vissza: a középkorban szokás volt Jézus Krisztus születésének ünnepén kivágni egy fiatal, örökzöld fát, ami az ifjú élet feláldozását szimbolizálja ugyanúgy, ahogy Jézus áldozta föl életét fiatal az emberiségért.

A Németországból fennmaradt emlékek szerint Luther Márton volt az első, aki karácsonyfa állítással ünnepelt, más fennmaradt írások szerint pedig a karácsonyfa a karácsonyi piramis ágakkal díszített változatából alakult ki. A karácsonyfa díszítés szokása sokáig a nemesek kiváltsága volt, a hétköznapi családok körében csak a 20. század során terjedt el. A karácsonyfa díszítés sokáig égő gyertyákkal történt, ugyanis az elektromos izzósor régen még igazi luxuscikknek számított.

Ma a karácsony ünneplése és a karácsonyfa állítás már az egész világon elterjedt téli szokás, azonban a trendek folyamatosan változnak, így évről évre megjelenik egy-egy új karácsonyfa díszítési divat is. Az élő fenyőfák egy részét egyrészt praktikussági, másrészt környezetvédelmi indíttatásból számos családi és közösségi helyszínen felváltották a egyre jobb minőségű műfenyők, amelyeket sokszor szinte a lehetetlennel határos megkülönböztetni az igazitól.

Melyik országban alakult ki a karácsonyfa állítás kultúrája?

A karácsonyfa állítás hagyománya Németországból ered, ahol először terjedtek el a karácsony ünnepének az elvilágiasodott hagyományai.

A karácsonyfa állítás mikor történik?

A karácsonyfa állítás hagyománya a karácsonyi ünnepkör időtartalmában bevett szokás. Habár a karácsonyi ünnepkör hagyományosan az adventi időszak kezdetétől vízkeresztig tart, a karácsonyfa állítás ideje általában csak karácsony előtt közvetlenül történik meg, az adventet pedig az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásával varázsoljuk meghitté. Az, hogy karácsony után meddig áll a karácsonyfa, csak rajtunk múlik.

A karácsonyfa díszítés mikor kell, hogy elkezdődjön?

A karácsonyfa díszítés Magyarországon hagyományosan szenteste, vagy az azt megelőző napon történik, a család hagyományaitól függően.

Karácsonyfa díszítés
Karácsonyfa díszítés

Karácsonyfa díszítés ötletek

A karácsonyfa díszítés minden évben izgalmas feladat, azonban nem szükséges, hogy a karácsonyfa minden évben ugyanazt a szettet kapja öltözékéül. Érdemes otthon két-háromféle karácsonyfadísz készletet tartanunk, hogy azokat kedvünkre cserélgethessük, kombinálhassuk. A karácsonyfa díszítés során fontos arra is odafigyelnünk, hogy a fára feltett díszek összhangban legyenek: érdemes ragaszkodnunk egy bizonyos stílushoz, vagy azonos anyagú, textúrájú díszítéshez – például üveggömbök, aranyfigurák, bársony masnik, élő tobozok.

Ha a családban kisgyerekek vannak, akik szeretnek karácsonyfadíszeket készíteni, javasoljuk, hogy egy bizonyos díszből készítsünk többet, hogy azokat a karácsonyfa ágain egyenletesen eloszlatva, harmonikusan rendezhessük el. Figyeljünk oda az ágakon ülő díszek (például dróttal felerősített masni, gyertya), a lelógó díszek (például üveggömb, figura) és a girlandok arányára is – mindemellett tartsuk szem előtt még a karácsonyfa díszítés során is, hogy a kevesebb néha több!

Élő fenyő vagy műfenyő?

Mind az élő fenyő, mind a műfenyő nagy népszerűséget élvez, ha karácsonyfa állításról van szó – sokszor a műfenyő is olyan élethű, hogy meg sem tudjuk különböztetni azt egy igazitól. Mindkét karácsonyfa megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai: habár az élő fenyő illatos, viaszos levelei igazán kellemes illatot és hangulatot varázsolnak a lakásba, a kosz, amit a karácsonyfa hagy maga után, minden évben nagyobb takarítást igényel.

A műfenyő karácsonyfa állítás gyors és egyszerű folyamat, viszont az év többi részében is helyet foglal, hiszen annak ellenére, hogy ezek a műfenyők általában szétszedhetőek, valahol tárolnunk kell a dobozát. Idősebbeknek, kisgyerekes családoknak nagyon praktikus lehet egy ilyen karácsonyfa, illetve van még egy előnye: ha unjuk a klasszikus zöldet és valami extravagánsabb látványra vágynánk, a műfenyőből öltöztethető színes karácsonyfa is.

Modern műfenyők: Milyen színű legyen a karácsonyfa?

Már nem csak a plázákban, de a családi házakban is népszerű a színes műfenyő karácsonyfa, ami ugyanolyan szép és dekoratív lehet, mint az eredeti fenyő – leszámítva, hogy a végeredmény mindenképpen giccsesebb lesz. Elterjedt a fehér, a rózsaszín és a kék karácsonyfa is, sokan viszont inkább az aranyra, vagy az ezüstre szavaznak.

Karácsonyfa rajz és karácsonyfadísz készítés
Karácsonyfa rajz és karácsonyfadísz készítés

Karácsonyi programok a karácsonyfa állítás napjára

Habár a karácsonyfa díszítés önmagában is izgalmas program mind a kicsiknek, mind a nagyoknak, a karácsonyi hangulatot még emelkedettebbé tehetjük kreatív, játékos programok megszervezésével, amit garantáltan imádni fognak a gyerekek. Nézzük, milyen egyszerű, olcsó és érdekes programok jöhetnek szóba karácsonykor, a karácsonyfa díszítés mellé!

1. Karácsonyfadísz készítés

A karácsonyfadíszek készítése az egyik legizgalmasabb karácsonyi program, amivel meglephetjük a gyerekeket, hiszen a karácsonyfa díszítés élményét úgy tudjuk a leginkább fokozni, ha a karácsonyfa díszítés a saját, készműves gömbjeinkkel, szalagjainkkal történik, amik mindig kedvesek lesznek a családtagjaink számára – egy-egy ilyen saját készítésű karácsonyfadísz szép ajándék lehet a rokonok számára is. Ugyan a karácsonyfa díszítés tevékenységéhez nincs köze, de nagyszerű program a szegfűszeges narancs készítés is, ami finom, karácsonyi illattal árasztja el a házat.

2. Karácsonyfa rajz készítés

A karácsonyfa rajz készítés a gyerekek egyik kedvenc karácsonyi elfoglaltsága. A karácsonyfa rajz készülhet karácsonyfa sablon segítségével, amit mi magunk készítünk el és vágunk ki nekik papírból, illetve készülhet karácsonyfa rajz szabad kézzel is. Vásároljunk karácsony napjára színes ceruzákat, zsírkrétákat, vagy vízfestéket, hogy a legszebb karácsonyfa illusztrációkkal dekorálhassuk ki a gyerekszobát!

3. Karácsonyi dalok éneklése

A karácsonyi dalok éneklése mindig tökéletes program a karácsonyfa díszítés során: ilyenkor a gyerekek megtanulhatják azokat a régi énekeket, verseket, amelyeket még a szüleik hallottak gyerekkorukban, illetve az egész család átszellemülhet kellemes karácsonyi hangulatba.

Karácsonyfa hol kapható?

Az élő karácsonyfa beszerzése vidéken történhet nagyobb virágkertészetekben, megvehetjük azokat kiskereskedőktől, vagy az olyan nagyáruházakban, mint az Auchan, vagy a Tesco. OBI karácsonyfa és IKEA karácsonyfa is elérhető – különösképpen akkor érdemes ezekhez az áruházakhoz fordulnunk, ha városban élünk és nehézkes megoldani a karácsonyfa hazaszállítását. Műfenyő karácsonyfa pedig az összes nagyobb bevásárlóközpontban kapható már az adventi időszakban is.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

karácsony

karácsonyfa

műfenyő

fenyőfa

fenyőfa vásárlás

karácsonyi dekoráció

karácsonyi dalok

ünnepek