Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

Minden év azonos időszakában tartják meg az adventi programokkal egybekötött karácsonyi vásárokat. A járványhelyzet miatt tavaly többnyire nem tartották meg az eseményt, de idén korlátozásokkal együtt, de megrendezésre kerülnek az adventi vásárok. Kíváncsiak voltunk, hogyan készülnek a települések, ezért helyzetértékelést végeztünk.

A fővárosban a Budapesti Adventi és Karácsonyi vásárt kordonokkal zárják körbe és csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. Az itt árusító kézműveseket a szervező Budapest Brand Zrt pályázat útján választotta ki, ahova a jelentkezőknek fotókkal kellett igazolniuk, hogy minőségi terméket állítanak elő.

A Szegedi Karácsonyi Hetek 2021. november 26-án kezdődnek, a programok, látványosságok és gasztronómia élmények december 24-ig várják az érdeklődőket több belvárosi helyszínen, a Dóm téren, a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren. A rendezvényt a hatályos járványügyi előírások és jogszabályok szerint tartja meg az önkormányzat cége.

Debrecenben egy év kihagyás után idén ismét megnyitotta kapuit tegnap az adventi kirakodóvásár a főtéren, és feldíszítették a város karácsonyfáját is. Az ünnepi forgatag részeként az ideiglenesen kialakított korcsolyapályán is lehet már róni a köröket a Nagytemplom előtt. Közel 100 vendéglátós és vásáros várja a karácsonyra készülőket november 26-tól egészen december 23-ig kézműves termékekkel, szívmelengető finomságokkal. Az idén új, szellősebb területen kap helyet a vásár: a megszokott Kossuth tér mellett több új helyszínen találkozhatunk árusokkal. Ilyen a Rózsa utca, a Csapó utca, a Dósa nádor tér és a Piac utca 1-3. előtti tér. A vásár a jelenleg érvényben lévő szabályozások alapján védettségi igazolvány nélkül látogatható!

Salgótarjánban idén is megrendezik az adventi programok karácsonyi vásárral, jégpályával és színpadi előadásokkal megfűszerezve.

A közkedvelt Adventi Vásár a változatos árusokkal és fényfüzérekkel már az első hó leesése előtt ünnepi hangulatot varázsol a Fő térre. Az ínycsiklandó ételek, italok és kedvenc karácsonyi csemegék mellett a hagyományos ajándéktárgyak, mesés karácsonyi díszek, kézműves termékek és modern köntösbe bújtatott népművészeti tárgyak is megtalálhatók.

Egy adventi jégvarázs tanúi lehetnek a látogatók, hiszen november végétől egy hatalmas műjégpálya várja a korcsolyázás szerelmeseit a város központjában. Az Országos Műjégpálya Program pályázat keretében 13 települést találtak támogatásra érdemesnek, köztük Salgótarjánt. A szabadtéri mozgás, a sportok népszerűsítése különösen fontos főleg a téli időszakban. A pálya 75 napos nyitvatartása alatt az iskolás csoportok térítésmentesen ismerkedhetnek ezzel a szép sporttal, fejleszthetik a tudásukat.

Advent első napján átadásra kerül a város pompás díszekbe bújtatott karácsonyfája. Vasárnaponként a szabadtéri programok keretében sokszínű műsorok várják az adventi sokadalom iránt érdeklődőket. Singh Viki, a Red Bull Pilvaker előadója fogja elkápráztatni a kilátogatókat fantasztikus hangjával, érkezik majd a Mikulás is, hogy meglepje a gyerekeket és megtekintse a Bergengóc Zenegóc Társulat karácsonyi műsorát. Színpadra lép Kocsis Dénes és Peller Anna a Budapesti Operettszínház művészei, valamint Nyári Aliz is.

A József Attila Művelődési Központ színháztermében két különleges előadásra kerül sor. A Csík Zenekar Kiss Tiborral és Lovasi Andrással közösen ad koncertet. Az ünnepi időszakot pedig az egyik legkedveltebb karácsonyi történet, a Diótörő koronázza meg. Az átdolgozott táncjáték a Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei előadásában érkezik.

A számos, változatos program mellett is nagy hangsúly kerül a járványügyi előírások betartására, a látogatók védelmére. A programok többségére szabadtéren, nagy területen elosztva kerül sor, amely lehetőséget biztosít a távolságtartásra. Zárt térben kötelező a maszk viselése, illetve a József Attila Művelődési Központban több helyen kihelyezett kézfertőtlenítő található.

Szolnokon idén megtartják az adventi vásárt a járványügyi szabályok betartása mellett.

Miskolcon az Önkormányzat tervei szerint megtartják az adventi vásárt a vonatkozó szabályok és járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányzati védelmi intézkedések figyelembevételével. Abban az esetben, ha rosszabbodik a helyzet és nem lehet megtartani a tömegrendezvényeket, akkor elmarad az esemény. Amennyiben szigorodnak az elrendelt védelmi intézkedések, minden rendelkezésre álló eszközzel maradéktalanul igyekeznek azokat betartatni a város lakosságával.

Szombathelyen is a védelmi intézkedések betartása mellett rendezik meg az adventi vásárt, ahova 40 kereskedelmi és vendéglátással foglalkozó többnyire helybeli termelő árusítja majd termékeit. A vásár mellett szombatonként kulturális programokat is szerveznek. Két kisebb színpadot állítanak fel, melyeket kordonokkal vonnak körbe, amivel biztosítani szeretnék, hogy a látogatók száma ne lépje túl a járványügyi előírásokban szereplő 500 főt. Az adventi időszakban a város Fő terén mesefigurás körhintát állítanak fel, valamint újra lesz óriáskerék a Borostyánkő Áruház előtti parkolóban.

Kecskeméten színes programokkal, fényjátékkal, adventi dallamokkal ötvözve készülnek az ajándék- és kézműves vásárra a város főterén.

Pécsett a Széchenyi téren és a belvárosban elsősorban szabadtéri családi programokkal várják a karácsonyi vásárra érkezőket, ahol több mint húsz gasztronómiai és harmincnál több kézműves helyi termelő értékesítheti termékeiket. A rendezvény időszakában a főtéri dzsámit minden este ünnepi, animált gyermekrajzokat megjelenítő fényfestéssel díszítik majd, ahogyan a mellette lévő városházát is kivilágítják. A városban mindemellett számos változatos ünnepi programot tartanak majd. Az adventi vásár szabadon látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de a színpadi rendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

covid-19

koronavírus járvány

advent

adventi programok

pécs

kecskemét

szombathely

miskolc

szolnok

salgótarján

szeged

debrecen