Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

Minden év azonos időszakában tartják meg az adventi programokkal egybekötött karácsonyi vásárokat. A járványhelyzet miatt tavaly többnyire nem tartották meg az eseményt, de idén korlátozásokkal együtt, de megrendezésre kerülnek az adventi vásárok. Kíváncsiak voltunk, hogyan készülnek a települések, ezért helyzetértékelést végeztünk.

A fővárosban a Budapesti Adventi és Karácsonyi vásárt kordonokkal zárják körbe és csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. Az itt árusító kézműveseket a szervező Budapest Brand Zrt pályázat útján választotta ki, ahova a jelentkezőknek fotókkal kellett igazolniuk, hogy minőségi terméket állítanak elő.

A Szegedi Karácsonyi Hetek 2021. november 26-án kezdődnek, a programok, látványosságok és gasztronómia élmények december 24-ig várják az érdeklődőket több belvárosi helyszínen, a Dóm téren, a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren. A rendezvényt a hatályos járványügyi előírások és jogszabályok szerint tartja meg az önkormányzat cége.

Debrecenben egy év kihagyás után idén ismét megnyitotta kapuit tegnap az adventi kirakodóvásár a főtéren, és feldíszítették a város karácsonyfáját is. Az ünnepi forgatag részeként az ideiglenesen kialakított korcsolyapályán is lehet már róni a köröket a Nagytemplom előtt. Közel 100 vendéglátós és vásáros várja a karácsonyra készülőket november 26-tól egészen december 23-ig kézműves termékekkel, szívmelengető finomságokkal. Az idén új, szellősebb területen kap helyet a vásár: a megszokott Kossuth tér mellett több új helyszínen találkozhatunk árusokkal. Ilyen a Rózsa utca, a Csapó utca, a Dósa nádor tér és a Piac utca 1-3. előtti tér. A vásár a jelenleg érvényben lévő szabályozások alapján védettségi igazolvány nélkül látogatható!

Salgótarjánban idén is megrendezik az adventi programok karácsonyi vásárral, jégpályával és színpadi előadásokkal megfűszerezve.

A közkedvelt Adventi Vásár a változatos árusokkal és fényfüzérekkel már az első hó leesése előtt ünnepi hangulatot varázsol a Fő térre. Az ínycsiklandó ételek, italok és kedvenc karácsonyi csemegék mellett a hagyományos ajándéktárgyak, mesés karácsonyi díszek, kézműves termékek és modern köntösbe bújtatott népművészeti tárgyak is megtalálhatók.

Egy adventi jégvarázs tanúi lehetnek a látogatók, hiszen november végétől egy hatalmas műjégpálya várja a korcsolyázás szerelmeseit a város központjában. Az Országos Műjégpálya Program pályázat keretében 13 települést találtak támogatásra érdemesnek, köztük Salgótarjánt. A szabadtéri mozgás, a sportok népszerűsítése különösen fontos főleg a téli időszakban. A pálya 75 napos nyitvatartása alatt az iskolás csoportok térítésmentesen ismerkedhetnek ezzel a szép sporttal, fejleszthetik a tudásukat.

Advent első napján átadásra kerül a város pompás díszekbe bújtatott karácsonyfája. Vasárnaponként a szabadtéri programok keretében sokszínű műsorok várják az adventi sokadalom iránt érdeklődőket. Singh Viki, a Red Bull Pilvaker előadója fogja elkápráztatni a kilátogatókat fantasztikus hangjával, érkezik majd a Mikulás is, hogy meglepje a gyerekeket és megtekintse a Bergengóc Zenegóc Társulat karácsonyi műsorát. Színpadra lép Kocsis Dénes és Peller Anna a Budapesti Operettszínház művészei, valamint Nyári Aliz is.

A József Attila Művelődési Központ színháztermében két különleges előadásra kerül sor. A Csík Zenekar Kiss Tiborral és Lovasi Andrással közösen ad koncertet. Az ünnepi időszakot pedig az egyik legkedveltebb karácsonyi történet, a Diótörő koronázza meg. Az átdolgozott táncjáték a Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei előadásában érkezik.

A számos, változatos program mellett is nagy hangsúly kerül a járványügyi előírások betartására, a látogatók védelmére. A programok többségére szabadtéren, nagy területen elosztva kerül sor, amely lehetőséget biztosít a távolságtartásra. Zárt térben kötelező a maszk viselése, illetve a József Attila Művelődési Központban több helyen kihelyezett kézfertőtlenítő található.

Szolnokon idén megtartják az adventi vásárt a járványügyi szabályok betartása mellett.

Miskolcon az Önkormányzat tervei szerint megtartják az adventi vásárt a vonatkozó szabályok és járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányzati védelmi intézkedések figyelembevételével. Abban az esetben, ha rosszabbodik a helyzet és nem lehet megtartani a tömegrendezvényeket, akkor elmarad az esemény. Amennyiben szigorodnak az elrendelt védelmi intézkedések, minden rendelkezésre álló eszközzel maradéktalanul igyekeznek azokat betartatni a város lakosságával.

Szombathelyen is a védelmi intézkedések betartása mellett rendezik meg az adventi vásárt, ahova 40 kereskedelmi és vendéglátással foglalkozó többnyire helybeli termelő árusítja majd termékeit. A vásár mellett szombatonként kulturális programokat is szerveznek. Két kisebb színpadot állítanak fel, melyeket kordonokkal vonnak körbe, amivel biztosítani szeretnék, hogy a látogatók száma ne lépje túl a járványügyi előírásokban szereplő 500 főt. Az adventi időszakban a város Fő terén mesefigurás körhintát állítanak fel, valamint újra lesz óriáskerék a Borostyánkő Áruház előtti parkolóban.

Kecskeméten színes programokkal, fényjátékkal, adventi dallamokkal ötvözve készülnek az ajándék- és kézműves vásárra a város főterén.

Pécsett a Széchenyi téren és a belvárosban elsősorban szabadtéri családi programokkal várják a karácsonyi vásárra érkezőket, ahol több mint húsz gasztronómiai és harmincnál több kézműves helyi termelő értékesítheti termékeiket. A rendezvény időszakában a főtéri dzsámit minden este ünnepi, animált gyermekrajzokat megjelenítő fényfestéssel díszítik majd, ahogyan a mellette lévő városházát is kivilágítják. A városban mindemellett számos változatos ünnepi programot tartanak majd. Az adventi vásár szabadon látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de a színpadi rendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

covid-19

koronavírus járvány

advent

adventi programok

pécs

kecskemét

szombathely

miskolc

szolnok

salgótarján

szeged

debrecen