A stadion helyett ez épülne meg: vidékre költöztetik a Természettudományi Múzeumot

HelloVidék   
  Megosztom
A stadion helyett ez épülne meg: vidékre költöztetik a Természettudományi Múzeumot

Megkezdődhet a Magyar Természettudományi Múzeum új, debreceni épületegységének az előkészítése, amihez a kormány ad forrást a városi önkormányzatnak. Az már korábban eldőlt, hogy az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés. Természettudományos területeken kutató szakemberek azt sérelmezik, hogy a kormány a tervezés folyamatából őket eddig teljen kihagyta

A múzeum költöztetéséről először - idézte fel cikkében az RTL.hu - 2018-ban beszélt a kormány. A múzeumi dolgozók nagyobb része azonban már ekkor jelezte, hogy nem kívánnak Debrecenbe költözni, több kutató pedig azért tiltakozott, mert a több mint 200 éves páratlan gyűjtemény súlyos károsodása és egy részének megsemmisülése nélkül nem oldható meg a szállítás.

Ennek ellenére már eldöntöttnek tűnik: az ITM szerdán az RTL Híradót arról tájékoztatta, hogy megkezdődhet „a Magyar Természettudományi Múzeum új épületegységének kialakításához kapcsolódó előkészítési feladatok elvégzése”, miután az erről szóló támogatási szerződést tavaly év végén aláírták a Debreceni Önkormányzattal.

A tárca azt is hozzátette, hogy:

a Természettudományi Múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes és végleges elhelyezésre. Debrecen Magyarország második legnagyobb lélekszámú városa, amelynek a kormány akár az országhatárokon is túlmutató szerepet szán a gazdaságfejlesztésben, oktatásban, innovációban és kultúrában. A megyeszékhelyen olyan léptékű fejlesztésre nyílhat lehetőség, amely a múzeumot tömegeket vonzó és országos tudásközpontként is szolgáló, korszerű intézményként értelmezheti újra.

Nem mindenki örül az elképzelésnek

Podani János, az ELTE oktatója az RTL Híradónak azt mondta, 14 hónappal ezelőtt több kollégájával együtt levelet írtak a kormánynak, amelyben kifejtették aggodalmaikat és egyeztetést kértek. Erre azóta sem kaptak választ, és a projekt előkészítésébe sem vonták be a szakembereket. Mint mondta, nem azzal van problémájuk, hogy Debrecenben kiállítsák a múzeumi anyag egy részét, hiszen kiváló kutatók és múzeumi szakemberek dolgoznak a városban, akik egy új intézményt magas színvonalon lennének képesek működtetni. Azonban ha a teljes gyűjteményt elvinnék a fővárosból, akkor annak egy része szerintük biztosan károsodna, illetve kétséges, hogy meglátogatnák-e annyian a múzeumot, mint most, hiszen Debrecent az ország bizonyos pontjairól jóval nehezebb megközelíteni, mint a fővárost.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

természettudományi múzeum