Példásan összefognak a természetért: 25 hektáros örökerdőt hoznak létre

HelloVidék   
  Megosztom
Példásan összefognak a természetért: 25 hektáros örökerdőt hoznak létre

Háromoldalú megállapodást írt alá Pilisborosjenő önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. a települést övező természet hatékonyabb védelme érdekében - mondta Pilisborosjenő polgármestere csütörtökön a pilisi településen.

Tömöri Balázs a háromoldalú együttműködés aláírását megelőzően elmondta, hogy az együttműködés keretében 25 hektáros örökerdő, valamint új, a turizmust és a természetbarát erdőlátogatást segítő létesítmények jönnek létre. Úgy vélte, az együttműködés "egy erős lépés abba az irányba, hogy természeti értékek kezelése, védelme még magasabb szintre lépjen". Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Pilisborosjenő határában létrejövő 25 hektáros örökerdő szervesen illeszkedik abba a generációról generációra öröklődő törekvésbe, hogy a Parkerdő kezelésében lévő erdőkben folyamatosan növekedjen az örökerdők területe, amely mára meghaladja a 10 ezer hektárt.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője elmondta:

Pilisborosjenő lakóövezetének határában 25 hektáros, cserből és kocsánytalan tölgyből álló örökerdőt hoznak létre, valamint a falu környéki erdőrészleten lassítják a fakitermelést, az erdők széleit a tájképi szempontok figyelembevételével, organikusan alakítják ki

Pilisborosjenő önkormányzata vállalta, hogy parkolókat és gyalogátkelő helyet és turistapihenőt épít, valamint a lakosságot is bevonja az örökerdő kialakításába.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a Pilisborosjenő környékén jelentős területeket borító feketefenyő visszaszorításában és őshonos fajokból álló növénytársulások létrehozásában vállalt szakmai koordinációs feladatot.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója azt mondta, hogy a Pilisi Bioszféra Rezervátum elnevezés kicsit megtévesztő, mert a rezervátum szó tiltást, kirekesztést sugall, ezzel szemben az UNESCO által életre hívott program lényege éppen az emberek, elsősorban a helyi lakosok, gazdálkodók és a természeti környezet harmóniájának a megteremtése, aminek a háromoldalú megállapodás tökéletesen megfelel.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

duna-ipoly nemzeti park

pilisborosjenő

örökerdő

pilisi parkerdő zrt.