Ez a bor mindent visz februárban: pazar programok mellett kóstolhatunk Köveskálon

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a bor mindent visz februárban: pazar programok mellett kóstolhatunk Köveskálon

Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában.

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:

Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling. Az elmúlt 15 évben a fajta hosszú utat járt be, és már egyre jobban kezdjük megismerni a borvidékek és dűlők közötti különbségeket, sőt, érlelés szempontból is egyre magabiztosabban látjuk a fajta életútját. Tudjuk, hogy Hegyalján a furmintok szikárak és feszes savszerkezetűek, a Balatonon gazdagon hömpölygő gyümölcsösek és az ország többi részén is egyre több izgalmas tételt kóstolunk, különböző stílusban.

Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, borásztól és termőterülettől, klóntól, évjárattól is függ a fajtából készült tételek karaktere. Ezzel sok újat ugyan nem mondtunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a minőség egyre stabilabb és az exportpiacon is kezdik megismerni és megszeretni a fajtát. Nyílván a furmintot nem tömegbornak szánják a borászok, hanem igazi különlegességnek és tipikus ”hegybornak”, holott nagyon könnyed és jóivású tételek is születnek belőle, sőt, egyre gyakrabban alapja rendkívül izgalmas pezsgőknek és része a hazai csúcsgasztronómiának is.

A Furmint Február (Vajdahunyad várában szervezett sétáló kóstoló) esemény sajnos az idei évben elmarad, de ettől még a február marad a furmint hava, és Köveskálon, ennek megfelelően negyedjére összegyűlnek a borosgazdák, hogy megvitassák a fajtával kapcsolatos gondolataikat péntek este, egy szakmai kóstolón.

Szombaton kislétszámú mesterkurzusokon, különböző tematika alapján, a fajta szekértőivel és borászokkal tudnak közösen kóstolni a látogatók izgalmas tételeket, délután pedig egy nagyobb merítésből lehet majd válogatni a Köveskáli „Kultúrban”, egy klasszikus sétáló kóstoló keretében. Itt közel 30-40 Furmintot lehet kóstolni több mint 20 borászattól és mindamellett, hogy jobban megismerkedhetünk a borászokkal és a tételekkel, egy megismételhetetlen napot tölthetünk a Balaton-felvidék ékszerdobozában, Köveskálon.”

Pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, szombaton pedig már a nagyközönség is megismerkedhet a Furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben. A Művelődési Házban pedig szombat délután egy Sétáló Kóstoló keretében kóstolhatunk balatoni Furmintokat!

Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szombati nap folyamán a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak majd a beszélgetések 11:00-től 12:30-ig. A Káli Art Innben a fajta nemzetközi sikereiről hallgathatunk meg egy beszélgetést, a „Sikeres Furmintok a nagyvilágban” Mesterkurzus keretében. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincészetben a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, a Káli Kövek Borászatban pedig a „Vulkanikus Furmintok hazánkban” című Mesterkurzus zajlik majd.

A szakmai beszélgetések mellett a kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

PROGRAM:

Február 25. - péntek

Szakmai nap

  • Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt borvacsora az érdeklődöknek

Február 26. - szombat

  • 11:00-12:30 Pálffy Pincészet – Furmint alapú pezsgők
  • 11:00-12:30 Káli Art Inn – Sikeres furmintok a nagyvilágban /Moderátor: Kézdy Dániel / Furmint Február, Kálvária Pince
  • 11:00-12:30 Káli Kövek - Vulkanikus Furmintok hazánkban /Moderátor: Angerman Öcsi / Sommelier Onyx, Riedel Ambassador
  • 15:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)

Kísérőprogramok:

  • Élőzenés Borvacsora az Emmet Ray Experience zenekarral – Káli Art Inn 18.00 – 21.00
  • Termelői piac, helyi termelők kínálatával + Rolling Chef food Truck – Kultúrház előtti szabadtér 10.00 – 18.00
  • “Buszmegálló” furmint történeti workshop
  • Magazin Galéria - Tárlatvezetés

Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben.

Február 27. – vasárnap

  • Pálffy Pincészet Dűlőtúra – Feketehegyen lévő szőlők és pince megtekintése borkóstolóval egybekötve
  • Indulás : 10.00 órakor a Pálffy Borteraszról (Köveskál, Fő u. 40.), Időjárás függvényében és min. 10 fő jelentkező esetén, Időtartam kb. 2 óra
  • Feketehegyen lévő szőlőink és pince megtekintése borkóstolóval ,
  • Részvételi díj : 4000 FT/ fő
  • Regisztráció: palffy.borterasz@gmail.com / vagy a helyszínen( Borteraszon) péntek, szombati napon

Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt ebédmenü az érdeklődöknek

Sétáló kóstolón kiállító borászatok listája:

  1. Aranysörte Kézműves Borászat - Pflanzner Sándor
  2. Barta Pince – Ujvári Vivien
  3. Béres Szőlőbirtok és Borászat – Hanyik Gábor
  4. Borbély Családi Pince - Borbély Tamás
  5. Egly - Egly Márk
  6. Fekete Pince Somló – Riesz Gábor
  7. Fodorvin - Fodor Gyula
  8. Garamvári Szőlőbirtok – Baranyai Péter
  9. Gilvesy - Gilvesy Róbert
  10. Homola Pincészet - Nagyváradi Péter
  11. KáliKövek - Szabó Gyula
  12. Kreinbacher - Várszegi György
  13. Laposa - Laposa Bence
  14. Légli - Légli Ottó
  15. Palkó Zsolt
  16. Pálffy Pince - Pálffy Gyula
  17. SKIZO - Sike Balázs
  18. Skrabski - Sümegi Gábor
  19. Szászi Pince – Szászi Endre
  20. Szent Donát - Kovács Tamás
  21. Szignárovits-Maka Pince
  22. Trombitás Borház - Trombitás Tamás

A szervező a változtatás jogát fenntartják a részt vevő borászok tekintetében.

A Furmint Napok rendezvényre történő belépés és a maszkhasználat szabályait az aktuális COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendeletek szabályozzák. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezek a kormányzati intézkedések hatására változhatnak a rendezvény időpontjáig.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

furmint

furmint napok

köveskál

gasztrofalu

köveskáli furmint napok