Feltárulnak páratlan kincseink: díjazták a Varázslatos Magyarország fotósait

HelloVidék   
  Megosztom
Feltárulnak páratlan kincseink: díjazták a Varázslatos Magyarország fotósait

Az elmúlt 10 évben a nemzeti parkok gyakorlati természetvédelmi tevékenysége új dimenzióba lépett, országszerte több száz helyszínt érintve 320 ezer hektáron értünk el javulást a környezet állapotában - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Varázslatos Magyarország fotópályázat díjátadóján, Budapesten.

A Varázslatos Magyarország fotópályázat díjátadója mára a pályázatban résztvevők mellett a hazai nemzeti park igazgatóságok és az Agrárminisztérium számára is az év kiemelt eseményévé, fontos ünnepé vált. A díjátadó és a kiállítás nemzeti parkjaink páratlan szépségét, változatosságát, élőviláguk látványos pillanatait tárja elénk, mindazt, amelynek megőrzésére a 10 nemzeti park igazgatóságot létrehozták

- fogalmazott Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A Varázslatos Magyarországgal való együttműködés 10 évre tekint vissza és az Agrárminisztérium büszke erre a közös munkára, hangsúlyozta köszöntőjében a helyettes államtitkár. A fotóknak köszönhetően ismét rácsodálkozhat a nagyközönség arra, hogy mi mindent rejtenek nemzeti parkjaink és ismét bebizonyosodhat, hogy a természet a maga változatosságával kifogyhatatlan tárháza a fotótémáknak.

Balczó Bertalan rámutatott, hogy a változatosság, az élővilág sokfélesége nélkülözhetetlen környezetünk stabilitásához és alkalmazkodóképességének biztosításához. Kiemelte, egyre nyilvánvalóbb, hogy a zavartalan, jó állapotú ökoszisztémák fontos szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, az éghajlat szabályozásában és a klímaváltozás káros hatásainak ellensúlyozásában.

A helyettes államtitkár örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a Varázslatos Magyarország az Agrárminisztérium ajánlásával alapította meg A magyar természetfotó nagydíját. Kiemelte, hogy az együttműködés 10 éve alatt a nemzeti park igazgatóságok gyakorlati természetvédelmi tevékenysége is másik dimenzióba lépett.

Az igazgatóságok költségvetése a 2010-es 4,5 milliárdhoz képest négyszeresére emelkedett, 2022-ben már 20 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Munkatársaik létszáma megduplázódott, 2010-hez képest 693-ról 1372-re emelkedett. Bővült az országos jelentőségű védett természeti területek hálózata, 82 db új védett természeti terület létesült, amelyek teljes kiterjedése 4200 hektár. Országszerte több száz helyszínt érintve 320 ezer hektáron – ami Budapest területének több mint hatszorosa - értünk el javulást a természeti környezet állapotában. 78 milliárd forint eredményes felhasználásáról tanúskodnak a revitalizálált Duna-ágak, az újjáélesztett alföldi löszpusztagyepek, vagy a mátrai kisvízi élőhelyek – sorolta.

A Varázslatos Magyarország fotópályázat a hazai nemzeti parkokban készített lélegzetelállító fotókkal, stratégiákon, intézkedéseken, projekteken, beavatkozásokon túlmutatóan, egy egészen más nyelven szólítja meg a nagyközönséget. A természeti örökségünk megőrzéséhez szükséges további változások inspirálásában, fontos szerepet vívott ki magának a pályázat azzal, hogy testközelbe hozza azokat a természeti jelenségeket, értékeket, amelyeket nemzeti parkjaink őriznek számunkra – zárta gondolatait Balczó Bertalan.

Címlapkép: AM Sajtó

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

varázslatos magyarország

fotópályázat

am