Ettől cukibb ma már nem lesz: kardszarvú antilop született a Debreceni Állatkertben

HelloVidék   
  Megosztom
Ettől cukibb ma már nem lesz: kardszarvú antilop született a Debreceni Állatkertben

Két héttel azután, hogy beszámolt történetének első kardszarvú antilopborja, Kellan születéséről, a Debreceni Állatkert újabb rendkívüli örömhírrel szolgálhat e vadon kihalt és az országban csak náluk látható különleges afrikai faj háza tájáról.

A február óta náluk élő két tehén közül ugyanis érkezésükkor nemcsak Katja, hanem lánya, Kirsten hasában is már fejlődött egy utód, aki március 25-én jött világra. Az „isten ajándékát” jelentő Kirabo névre keresztelt kis nőstény szépen cseperedik, és egyre gyakrabban látható, ahogy anyja gondoskodása mellett ismerkedik környezetével és tíz nappal idősebb pajtásával. Ivarérett korba lépésüket követően az utódok másik állatkertbe költöznek majd az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EEP) kertében, idén azonban még végigkövethetik fejlődésüket a látogatók az Afrika-panoráma soron.

Az egykor egész Észak-Afrikában elterjedt kardszarvú antilop (Oryx dammah) nevét a szablyaszerűen görbülő szarváról kapta. Testfelépítése és táplálkozása remekül alkalmazkodott a sivatagos és félsivatagos élőhelyekhez és az esetleges vízhiányhoz; 46 °C-os testhőmérséklet mellett sem kezd verejtékezni, így akár hónapokig is megél ivóvíz nélkül, pusztán az elfogyasztott fűfélék nedvességtartalmát hasznosítva. A természetben domináns bikák vezette, maximum 40 fős csordákat alkot, amelyek akár több száz kilométert is vándorolnak megfelelő legelőhely után kutatva.

A faj természetes élőhelyéről való eltűnésének oka a legeltetés miatti élőhelyvesztés és táplálékhiány, illetve a túlzott vadászat. Az IUCN Vörös Listája szerinti vadon kihalt besorolás mellett szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is.

(Kiemelt kép: Debreceni Állatkert)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni állatkert

kellan

antilop

kardszarvú antilop

állatkert