6+1 fergeteges programötlet húsvétra: ide menj vidéken, ha nem akarsz túl sokat költeni

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
6+1 fergeteges programötlet húsvétra: ide menj vidéken, ha nem akarsz túl sokat költeni

Két év kihagyás után az idei húsvét végre nem a Covid-korlátozások jegyében telik! A ránk váró extra hosszú hétvégén az ország számos pontján, meseszép természeti környezetben kirakodóvásárok, szabadtéri koncertek és hagyományőrző programok sora vár. Soroljuk is, hova érdemes vidéken elzarándokolni!

Tojáskereséssel, nyuszi simogatással és locsolkodással, koncertek és hagyományőrző programok sorozatával csalogatnak a vidéki skanzenek és arborétumok is. Összegyűjtöttünk pár izgalmasnak ígérkező vidéki helyszínt, ahová szinte ingyenes a belépés, és ahol nemcsak a tavaszi fesztiválok, hanem a táj szépsége miatt is érdemes elzarándokolni!

1. Falusi locsolkodás Szentendrén

Két év kihagyás után, április 17-18-án ismét a régi falusi húsvéti ünnepeket keltik életre a Szentendrei Skanzenben - hímes tojással, tavaszváró mulatsággal. A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is találkozhatnak a Skanzen kétnapos húsvéti rendezvényén. Kézműves vásár, vándormuzsikusok előadása, táncház színesíti a programokat. Mesét most Simándi László, Csernik Szende, az Álomzug Társulás, itt lesz az Erdőfű Zenekar, a moldvai csángó zenét játszó Berka Együttes, a világzenei Babcsán Projekt, a Magos és a Kerek Zenekar. A kézműves foglalkozások is a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódnak. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat.

Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya (a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő örökség), megismerhetnek gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek kicsik és nagyok gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, és hímezhetnek könyvjelzőt is a rendezvényén. Lesz hímes tojás kereső, locsolóvers tanulás, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék, és ételkóstolás.

Két év szünet után rendezik meg újra az idén négy napig tartó, pénteken kezdődő Hollókői húsvéti fesztivált: folklórprogrammal, népszokásokkal, koncertekkel. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt a Parno Graszt, a Muzsikás és Dűvő zenekar mellett a Kerekes Band is, akik különleges koncerttel készülnek Hollókőre. Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődés, a kézműves kirakodóvásár és a tojásfestés mellett a hollókői böjti szokásokat és a torinói lepel történetét is felelevenítik a Látogatóházban.

3. Húsvéthétfő a Göcseji Falumúzeumban

Április 18-án húsvéthétfőn 14.00-18.00 óra között húsvéti, tavaszköszöntő programokkal csalogatnak a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban. A legfiatalabbak lelkesen kereshetik a fűben, a fa odvában, a tájházak ablakában, a pajtában rejtőzködő csokitojásokat. A délutánt további családi programok színesítik: a lurkók megismerhetik és kipróbálhatják a régi népi gyermekjátékokat, mint a karikahajtást, a zsákban futást, a bakugrást (amit Göcsejben bakfüttyösnek hívnak), a rongylabda dobást, a gólyalábon járást és a mocsárjárást, végül a kötélhúzást. De a gyerekek legnagyobb örömére arcfestő is várja majd a vállalkozókedvűeket, így bárkiből lehet pillangó, kismadár, éjkirálynő, nyuszi vagy éppen katicabogár. A nyuszimustrán valódi állatokat is simogathatnak a gyerekek, három tenyésztő is elhozza a rendezvényre a legszebb fajtáik néhány darabját: lesznek kosorrú és óriásnyulak, törpe és ezüstnyuszik. Erre az alkalomra kinyit a szatócsbolt, ahol édességek és frissítők várják a vendégeket.

4. Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvét hétfőjén immár 15. alkalommal nyitja meg kapuit a Palóc Húsvét a Füleki Várban, a hangsúlyt idén is a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják. A várudvart birtokba vevő kézműveseknél kipróbálhatják a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot. A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével, koncertet ad a Komáromból érkező Lakatos Róbert és a RÉV zenekar is. A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad Vágta PT és a BANYA-társulat.

5. Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban "rügyfakasztó vasárnap" és "vízbevető hétfőn". Az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

A skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A malom mellett Paprikajancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza fogadja az arra járókat. A Szeri Gyógynövényházban teakóstoló és gyógynövény-kvíz várja a látogatókat.

A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz nemezelés és szalagszövés is. A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait. A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárja az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében madárgyűrűzésen vehetnek részt a vendégek, vasárnap délelőtt pedig Puskás József természetfotóból nyílik tárlat Pixelbe zárt Dél-Alföld címmel. A Hungarikum tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről látható kiállítás.

Húsvét hétfő délelőttjén tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.

6. Nagy tojásfestés Balatonfüreden

A Vaszary Alkotóműhelyben és az Arácsi Népházban tojáscsipkézés, nagy tojás és pólófestés, tojásgurítás, locsolkodás és parfümtörténeti előadás és illatkóstolás is várja az érdeklődőket:

6+1. Húsvét és Nyuladalom Siófokon!

Fantasztikus élmények várnak Siófok Fő terén is, pénteken kezdődik ugyanis a Húsvét és Nyuladalom elnevezésű programsorozat. Táncbemutatók, koncertek és sok izgalmas gyermekprogram várja az érdeklődőket. A rendezvény keretei között, április 17-én ingyenes Tojás- és Nyúlfutamra is sor kerül. A 2022 méteres távot a gyermekek kerékpárral, rollerrel és görkorcsolyával is teljesíthetik. Jelmezben ajánlott érkezni, ugyanis a legötletesebb maskarák díjat is kapnak. Ezen kívül tojásfa díszítés, tojásevő és tojáspucoló verseny is lesz. A rendezvényt a kézműves vásárok és gasztro kitelepülők teszik különlegessé.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

programajánló

szentendre

hollókő

húsvét

húsvét hétfő

locsolkodás