Soha nem látott áron kínálják a fagyit: az idei drágulást nem teszi zsebre senki

Pénzcentrum   
  Megosztom
Soha nem látott áron kínálják a fagyit: az idei drágulást nem teszi zsebre senki

Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc, a minőségi fagylalt ára egyre magasabb. A Pénzcentrumnak Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott arról, mit hoz a 2022-es év a cukrászdák, fagyizók és vevőik számára.

Nem kímélte a cukrászdákat, fagyizókat sem az elmúlt két év sem, a 2022-es év azonban új válságokat hozott. A rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány, vagy az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra. Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc, a minőségi fagylalt ára egyre magasabb. A Pénzcentrumnak Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott arról, mit hoz a 2022-es év a cukrászdák, fagyizók és vevőik számára.

Jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os áfával kell értékesíteni, ami indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Továbbra is próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot. Ez segítené a szakmánk megmaradását és azt is, hogy a fagylalt ára ne szálljon az egekbe

– nyilatkozta a portálnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van.

Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os áfakulccsal kell értékesíteniük

– közölte a szakember, hozzáfűzve: idén is megválasztják az Év Fagylaltját, valamint az országjáró fagylalt-roadshowt és a fagylaltfesztivált is megtartják. Már csak az a kérdés, hogy Békéscsaba, Balatonfüred vagy Hajdúszoboszló ad majd otthon a rendezvénynek - írták.

A cikk folytatása ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fagyi

fagyi ára