Tudtad? Ezen a vidéki pusztaságon játszódik a Netflix Vaják című sorozatának fontos jelenete

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Tudtad? Ezen a vidéki pusztaságon játszódik a Netflix Vaják című sorozatának fontos jelenete

Gánt mellett a földtani parkban bolyongva úgy érezhetjük magunkat, mintha a Marson tennénk egy sétát. Ezt a sajátos lehetőséget látták meg a népszerű netflixes sorozat, a Vaják készítői is, és választották forgatási helyszínül az egykori bauxitbányát. Jó hír, hogy bárki ellátogathat az impozáns helyszínre, és bejárhatja a látványos tanösvényeket. Idén már készen várja az új fogadóépület is a látogatókat.

Magyarországra alapvetően a hazai várak miatt jött forgatni a Vaják című népszerű sorozat stábja, a Tatai Vár például fontos helyszíne volt a produkciónak, ahogy korábban írtunk is róla. De közben kiderült, hogy ennél jóval több érdekes helyszínt találtak nálunk, és meg ia ragadták az alkalmat a forgatásra. Ilyen például az egykori bauxitbánya és földtani park Gánton, a Vértes hegységben, amelyet az első évad hetedik részében használt a sorozat.

A Cintra és Nilfgaard közti csata az első részben pedig nem máshol játszódott, mint Csákberény mellett. Pontosabban azok a részek, amikor a két sereg nyílt terepen esett egymásnak. Szintén nagyon nehéz leellenőrizni, de ha hihetünk a Redanian Intelligence nevű Vaják-rajongói oldalnak, akkor az erdei csatajelenetek és a menekültek tábora a Gyarmatpuszta melletti erdőben készültek. Látszik, hogy igyekeztek minél több forgatási helyszínt egy környéken megtalálni, Gánt, Csákberény és Gyarmatpuszta egy körben, Fejér és Komárom-Esztergom megye határán található.

Gánti Mars Expedíció a Vértesben

Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbéli táj a Vértes hegységben, Gánt határában. Az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Park kihagyhatatlan látnivaló annak, aki azon a vidéken jár, de egyszer érdemes minden magyarnak felkeresnie.

Informatív tanösvény kalauzolja végig a területen a látogatókat. A gánti szabadtéri geológiai múzeum fantasztikus hely, geológiában teljesen járatlan látogatók számára is maradandó élmény a hullámzó vörös lankákon sétálgatni, a számtalan, izgalmas fotótémában bővelkedő hatalmas katlanban kalandozni.

A bánya története

Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxittelepre. A külszíni bányát 1926-ban nyitották meg. Az 1930-as években a világ egyik legismertebb bauxitbányája volt, de mára kimerült. A II. világháború idején teljes kapacitását Németország foglalta le hadiipara számára. A bánya csúcstermelése 1953-ban, 600 000 tonna volt. Egymás után nyitották meg a különböző külszíni fejtéseket, öt helyen is bányásztak bauxitot Gánt határában. Az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés. Azóta a Vértes oldalában lévő hatalmas, felszakított sebeknek tűnő fejtéseket rekultiválták, több-kevesebb sikerrel visszaadták őket a természetnek. A jelenleg látogatható, a 80-as években nyitott külszíni fejtés kivételével, ahol létrehozták a páratlan szabadtéri geológiai múzeumot.

A tanösvény

A 13 állomásból álló, 3,5 km hosszú tanösvény egy kellemes sétával 1-1,5 óra alatt végigjárható, az új látogatóközpont megnyitásával már csak nyitvatartási időben, belépőjeggyel látogatható. Az ismertető táblákkal jelzett útvonalon betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába, megtudhatjuk, hogyan jött létre a gánti bauxittelep, milyen ásványok találhatók a telepen, és olyan szép magyar szavakat is megtanulhatunk, mint pl. a fekübörc.

Akit nagyon lefárasztanának a geológiai szakkifejezések, esetleg nehezen tudja maga elé képzelni az évmilliókkal ezelőtti Pannon-tenger feledhetetlen látványát, az is garantáltan jól érzi magát a kissé az amerikai vadnyugatra emlékeztető tájon. A tanösvény 10. állomásától nyílik a legátfogóbb kép a látványos bányaudvarra.

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

A bányagödör szélén a mesterségesen kialakított tárnában és udvarán alakították ki az érctelep felfedezőjéről elnevezett múzeumot. A vágatban bányászati szerszámokat, eszközöket, régi fényképeket láthatunk, az udvaron két hajdani bauxitszállító mozdony is helyet kapott.

Gyakorlati tudnivalók

  • Megközelítés: Autóval Gánt felől érkezve, a falutól 3 km-re, az út jobb oldalán találjuk az ingyenes parkolót. Onnan indul a tanösvény is.
  • Nyitvatartás: Az új látogatóközpont átadása óta a terület körül van kerítve, a tanösvényt is csak nyitvatartási időben, belépőjegyet megváltva lehet látogatni! Március közepétől november 15-ig: K – V: 10-18,
  • nov. 16-tól március közepéig : hétvégén 10.00 - 17.00.
  • Belépődíj: Múzeum, tanösvény: 1000 Ft/fő, diák/nyugdíjasjegy: 500 Ft/fő
@zsofi9975 #gánt #gántbauxitbánya #nature #geologicalmuseum #hungary #hungarian #foryou #foryoupage #beautifulview #naturelover #nofilter #adventure #adventuretime ♬ dźwięk oryginalny - Lia?

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vaják

forgatás

gánt

bauxitbánya