Igazi ritkaság akadt horogra: ki gondolta, hogy ilyen bestia él a tatabányai Erőmű-tóban

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi ritkaság akadt horogra: ki gondolta, hogy ilyen bestia él a tatabányai Erőmű-tóban

Tudnak róla, hogy élnek a tóban csíkos sügérek, de azok csak hébe-hóba kerülnek elő. Most azonban egy igazán kuriózumnak számító hal akadt horogra Tatabányán.

31 éve horgászik Hideg László, de még sohasem fogott korábban olyan halat, mint ami május 13-án, pénteken akadt a horgára – közölte a Pecaverzummal. Ahogy a lapnak közölte: a csíkos sügér hossza 40 centiméter volt, és a két szem csontival sikerült horogra csalnia.

„Vendégpecára voltam hivatalos egy barátomhoz a tatabányai Erőmű-tóra. Nagy meglepetésemre egy olyan halat tudtam úszós készséggel a stégre segíteni, ami igen ritkának számít. Idén 31 éve hogy horgászom, de most találkoztam az első ilyen egyeddel. Természetesen fotó után visszanyerte szabadságát! Sporttársi tiszteletem!”

– közölte a mázlista pecás.

A Pecaverzumnak Zsombók Károly tógazda elmondta, tudnak róla, hogy élnek a tóban csíkos sügérek, de azok csak hébe-hóba kerülnek elő.

Magyarországon a halgazdáságok – köztük a szarvasi Halászati Kutatóintézet – foglalkoznak az úgynevezett hibrid csíkos sügér nevelésével. Ezt a tenyészhalat a Morone nemzetség két fajának, a csíkos sügérnek (Morone saxatilis) és a fehér sügérnek (Morone chrysops) a keresztezéséből hozták létre.

A csíkos sügér kevés helyen fogható idehaza, ilyen például a Maconkai-víztározó, amelynek 1999 óta létező és Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáján összesen 18 darab csíkos sügér szerepel. A legnagyobb, amit 2017-ben fogtak, 47 centiméteres és 2,45 kilós volt.

Érdekesség még, hogy 2017 és 2021 között Maconkán egyetlen egy ilyen hal sem került fel az adatbázisba, idén viszont már hat darab is. Az egyiket (egy 27 centis példányt) Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese tarthatta a kezében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgász

pecaverzum

pecázás

csíkos sügér

sügér