Tudtad? Ezeken a magyar helyeken játszódik a Netflix Vaják című sorozatának sok fontos jelenete

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Tudtad? Ezeken a magyar helyeken játszódik a Netflix Vaják című sorozatának sok fontos jelenete

A népszerű netflixes sorozat, a Vaják készítői számos magyar helyszínben látták meg a lehetőséget, és választották forgatási helyszínül. Korábban írtunk az impozáns Tatai várról és a marsbéli tájra emlékeztető Gánti pusztaságról. Ezúttal a többi vidéki helyszínt mutatjuk be.

1. Csákberény és Gyarmatpuszta

A sorozat első részének nagy csatáját Csákberényben, a menekülttáboros, valamint az erdős jeleneteket pedig Gyarmatpusztán forgatták. A stáb igyekezett a lehető legtöbb jelenetet egy helyen felvenni. Korábban írtunk a marsbéli tájra emlékeztető magyar forgatási helyszínről, a Gánt melletti, egykori bauxitbányáról, földtani múzeumról, ami nagyon közel van Csákberényhez és Gyarmatpusztához. Látszik, hogy a stáb igyekezett minél jobban kihasználni az adott természeti környezetet, és lehetőleg minél több dolgot egymáshoz közel eső helyeken leforgatni. Gánt, Csákberény és Gyarmatpuszta egy körben, Fejér és Komárom-Esztergom megye határán található, bárki ellátogathat ide, és megnézheti a helységek egyén nevezetességeit is.

2. Monostori Erőd, Komárom

Korábban írtunk arról, hogy kiemelkedő szerepet játszott a Tatai vár a sorozatban, és bár csak néhány perc erejéig látható a Fort Monostor, vagyis a Monostori Erődrendszer, mégis fontos jelenetek forgatási helyszíne. Az első részben, Cintra ostrománál bukkan fel a monostor bejárata, amikor a nilfgaardi katonák egy varázslót támadnak meg. Annak ellenére, hogy a monostor alacsony, a filmben úgy tűnik, mintha a cintrai kastély bejárata lenne. Valószínűleg a környékén forgatták a többi cintrai harcjelenetet is.

Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25680 négyzetméter, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Nyári nyitvatartás:

  • 2022. június 1. és 2022. november 1. között ssütörtöktől vasárnapig 10 órától 18 óráig – Jegyváltás 17 óráig –.
  • Tárlatvezetés egyéni vendégeink részére szombaton és vasárnap 11:00 és 14:00 órakor.

3. Az Egri vár mása a Pilisben

Ez az épület az első évad utolsó részében látható néhány másodpercig. Az Ogrodzieniecben található lengyel kastéllyal keverték, hogy megalkothassák az epikus harcjelenetet. Összességében a lengyel kastélyt használták a jelenetekhez, viszont ahol nincs szereplő, a magyar vármásolat látható a filmben.

Könnyű, változatos gyalogtúra tehető a Pilisborosjenő környéki hegyekben, a séta csúcspontjai pedig az egri vár romjai, a nagy sikerű Egri csillagok című film sokak által ismerős díszletéül szolgált. A túra hossza: 10,5 km, időtartama pedig 3 óra.

4. Szelim-barlang, Tatabánya

Emlékeztek a 6. rész barlangjára, ahol a sárkányok laknak, akik először hétköznapi emberekként tűnnek fel az epizódban? Bizony, az ikonikus jelenetnek, amikor lelepleződik a harcosok valódi énje, és talán az évad legjobban sikerült részének a Szelim-barlang adott otthont. A barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban található Tatabányán, és gond nélkül látogatható. A barlangon kívüli jeleneteket az epizódhoz sajnos már nem Magyarországon, hanem a Kanári szigeteken vették fel.

Tatabánya jelképétől, a fémből készült Turul szobortól egy kényelmes parkerdei sétaút vezet a Szelim-barlanghoz, a piros turistajelzésen haladva. Útközben kis geológiai bemutatót is láthatunk a környék hegységeit alkotó jellegzetes kőzettípusokról. Pár perc után egy elágazásnál a bal oldali utat válasszuk, ez jelzetlen, de nem lehet eltéveszteni, egyenesen a barlanghoz vezet. Rövidesen elérünk egy elágazáshoz, itt a jobb oldali ösvényt válasszuk, ahol is elhaladunk majd egy bekerített, hatalmas gödör mellett, ez már a barlang egyik kürtője. Egy lépcsősoron ereszkedhetünk le a barlang egyik bejáratához, ahol kellemes hűvös fogad a kánikulában is.

A barlangot az itt talált őskori leletek (ősembercsontok, szerszámok, tűzrakóhely) tették ismertté. Ma már a leletek múzeumokba kerültek, de a tágas, impozáns, világos barlang látványa így is lenyűgöző. Két nagy kürtőjéből kapja a fényt, egyik bejárata pedig egy hatalmas lyuk, még az autópályáról is látható. A barlang előtti részről káprázatos kilátás terül elénk. A barlang „teraszától” is visszamehetünk a Turulhoz vezető útra, egy meredek sziklapárkányon keresztül, ha bevállalósok vagyunk, és nincs tériszonyunk.

A Szelim-barlang elnevezéséről több legenda is szól, az egyik szerint a török Szulejmán szultán seregének közeledtére a barlangba rejtőzött a környék lakossága. A törökök ezt észrevették, lezárták a területet, és nemes egyszerűséggel az emberekre gyújtották a barlangot, ahol mindenki odaveszett.

A barlang ingyenesen látogatható.

5. Szentendrei Skanzen

Ugyan a második részben is látható pár vágás erejéig, azonban a hetedik részben kap nagyobb szerepet a múzeum. A háttérben látható harangtorony eredetileg Nemesborzovában épült valamikor a 17-18. században, majd átköltöztették Szentendrére a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A sorozatban ez ad otthont annak a falunak, amiben Ciri bújkál.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagyis a Szentendrei Skanzen Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedik meg a látogatók előtt. A múzeum állandó kiállítása eredeti és áttelepített, illetve hiteles másolatban megépített épületek - lakóházak, gazdasági melléképületek, malmok, templomok - segítségével mutatja be a régmúlt vidéki örökségét tájegységekre tagolva. Az állandó szabadtéri kiállítás a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakot öleli át.

A falumúzeum ezen kívül egész évben rengeteg programajánlattal, koncertekkel, rendezvényekkel várja a kicsiket és a nagyokat egyarát.

  • Főszezonban (április 1-től október 31-ig) keddtől vasárnapig 9:00 - 17:00 óráig látogatható a skanzen.
  • Felnőtt belépőjegy (26-62 év között): 2600 Ft; Ifjúsági és nyugdíjas belépőjegy: 1300 Ft; Családi felnőtt (egy vagy több, 6-18 év közötti gyermekkel érkező felnőtt látogatók részére): 2300 Ft; Családi gyerek (egy vagy több, szülővel érkező 6-18 év közötti gyerekeknek, gyermekenként).
@geek_santi Follow me for more cool geeky places? #thewitcher #budapest #budapestplaces #geraltofrivia #yennefer #thewitchernetflix #witcher ♬ Burn Butcher Burn (from "The Witcher: Season 2" Soundtrack) - Joseph Trapanese & Joey Batey

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vaják

forgatási helyszín

monostori erőd

komárom

szelim-barlang

szentendrei skanzen

pilisborosjenő