Ezek a legjobb strandfürdők 2022-ben a vidéki Magyarországon: itt az árlista is

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezek a legjobb strandfürdők 2022-ben a vidéki Magyarországon: itt az árlista is

Az ország vidéki fürdői és szabadtéri strandjai a pünkösdi hosszú hétvégén is várják a látogatókat, közülük több a nyári időszakra árat emelt. A kormány ugyanis feloldotta a fürdőknél a rájuk nézve eddig június 30-ig érvényben lévő áremelési tilalmat. Mutatjuk, milyen árakkal várnak most az ország legnépszerűbb fürdőkomplexumai, strandjai.

2021 nyarán a korlátozások júliusi feloldásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően lényegesen jobban alakult a turizmus. Júniusban és júliusban a nemzetközi jelentőségű fürdők vendégforgalma a vendégek számában összességében 48%-kal haladta meg a 2020-as hasonló időszakát, a bevételek pedig 62%-kal. Az országos jelentőségű fürdőknél 98% és 85% ez az arány, egyes létesítményekben pedig még magasabb.

Érdekesség, hogy azokban a fürdőkben, ahol az elmúlt években kapacitásbővítés vagy komplex termék- és szolgáltatásfejlesztés történt, új szolgáltatások kerültek a fürdőket üzemeltetők kezelésébe, gyorsabb ütemű a vendégforgalom és az árbevétel visszarendeződése

- tudtuk meg az MTÜ munkatársától.

Idén még nagyobb látogatottságra számítanak a hazai fürdők és strandok, optimista becslések szerint most először érheti el a lezárások előtti, 2019-es szintet a vendégforgalom.

Különösen nagy forgalomra számítanak ezeken a helyeken a pünkösdi hosszú hétvégén, ugyanis júniusban több helyen még tavalyi áron látogathatják ezeket a népszerű helyeket a turisták. Jövő hónap elsejétől ugyanis megszűnik a korábbi áremelési tilalom, és mivel a legtöbb fürdő és strand két éve ugyanazon az áron üzemel, az ország legtöbb ilyen fürdőhelyén áremelés várható.

Egy korábbi kormányrendelet értelmében az önkormányzatok, valamint az önkormányzati többségi tulajdonban lévő társaságok 2022. június 30-ig nem emelhettek volna jegyárakat a strandokon, de a múlt héten idő előtt feloldották az áremelési moratóriumot a fürdőkre vonatkozóan, így sok vidéki fürdő meglépte az áremelést.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő esetében ez meg is történt. A normál időszakra érvényes felnőtt belépő ára itt 4200 forintról 4990 forintra emelkedik, a kiemelt időszaki ár pedig 5990 forintra nő. De a Gyulai Várfürdőben is emelnek már június 4-én.

A vidéki fürdők és strandok toplistája

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elkészítette a 2021-es évre vonatkozó idegenforgalmi-turisztikai statisztikát, mely szerint a teljes vendégforgalom alapján Hajdúszoboszló és Hévíz követi Budapestet a vendégéjszakák száma alapján, aztán Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, a lista első hat helyén nincs változás a korábbi évhez képest, de Szeged megelőzte Gyulát, Debrecen pedig Egert, pedig 2020-hoz képest Gyula, Miskolc és Eger vendégéjszakaszáma is nőtt.

A külföldi vendégéjszakák számát tekintve továbbra is a főváros vezet, vidéken viszont az első Hévíz, Sárvár az összesített harmadik helyre ugrott az ötödikről, utána kis különbséggel Bükfürdő következett. A belföldi vendégéjszakák összesítésében is Budapest vezet 800 ezerrel, messze lemaradva követi Hajdúszoboszló 416 ezerrel, majd Zalakaros 339, Hévíz 314 ezerrel. Szeged a kilencedikről a hetedik helyre lépett elő, Bükfürdő megelőzte Egert, Debrecen pedig Nyíregyházát.

A 10 legnépszerűbb vidéki termálfürdő és strand 2021-ben

A teljes vendégforgalom alapján - vendégéjszakák száma

  1. Hajdúszoboszló: 521 524
  2. Hévíz: 497 979
  3. Zalakaros: 386 548
  4. Bük: 316 469
  5. Sárvár: 307 094
  6. Szeged: 278 741
  7. Miskolc (Miskolctapolca): 271 439
  8. Gyula: 246 779
  9. Debrecen: 229 694
  10. Eger: 226 823

1. Hajdúszoboszló Hungarospa, Aqua Palace

Az ország első számú és legnépszerűbb fürdőkomplexumában folyamatosan újítanak, fejlesztenek, hogy a vendégek igényeit minél szélesebb körben kielégítsék. A 2010-ben nyílt Aqua-Palace vízipalota 15.000 négyzetméteren, egyedi hangulattal, rendkívül széles szolgáltatási kínálattal egész évben várja a család apraját-nagyját. A15 medence közül 8 a földszinti fürdővilágban található. Az exkluzív élménymedencék különböző korokat és helyszíneket idéznek meg.

A strand egyik legkedveltebb része nyáron az úgynevezett mediterrán tengerpart, ami a maga 6200 négyzetméteres vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. A fokozatosan mélyülő, hullámzó óriásmedence a csónakázótótól gáttal van elválasztva, látványát kalózhajó, világítótorony teszi teljessé. Homokos partja és a pálmafák a tengerparti fürdőzés élményét keltik. Igazi különlegességnek számít a tengerpart közelében kialakított habshow helyszín: a fiatalok kedvelt bulihelye.

Prémium Zóna

2021. júniusban a strandfürdőben három és félmilliárd forint értékű fürdőfejlesztés átadására került sor. A beruházás a magyar állam 1,5 milliárd forintos támogatásával valósult meg. Prémium Zóna néven egy új, egyedi élményövezetet alakítottak ki, ami az ország legattraktívabb szabadtéri wellness fürdője lesz a strand kiegészítő szolgáltatásaként. A Prémium Zóna ötcsillagos minőségi igényeket elégít ki szemet gyönyörködtető, különleges látványelemeivel, egyedi víziélményekkel és kényelmi wellness szolgáltatásokkal. A medencék vízterülete meghaladja a 2500 m2-t, a befogadóképessége 1000 fő lesz. A kulináris élvezetekről a Prémium önkiszolgáló étterem fog gondoskodni.

Minden medencében egyedi látvány varázsolja el a fürdőzőket: trópusi fürdő (32-34°C), jégbarlang fürdő (25-27°C), mozi fürdő (34-36°C), Pávai termálfürdő (34-36°C), Gangesz fürdő (32-34°C), Római fürdő(32-34°C), tengeri fürdő (32-34°C), barlang fürdő (34-36°C) .

Aquapalace extra belépőjegy-csomag:

A kedvezményes csomag ára 7000 Ft, mely tartalmaz Aqua-Palace élményfürdő, gyógy-és strandfürdő belépőt, valamint 2000 forint értékű étel-, italfogyasztást az Aqua-Palace önkiszolgáló éttermében. A kedvezményes csomag 2022. június 30-ig érvényes.

2. Hévíz

A Hévízi-tó vagy gyógytó a maga 4,44 hektárnyi kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.

Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A Keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett. A tó páratlan természeti környezetét elsősorban a parkkal övezett gyógyvizű tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) teszik különlegessé.

A belépőjegyek ára: felnőtt/normál egész napra 6500 Ft, diák- és nyugdíjasjegy egész napra 6000 Ft; 3 órára 3800 Ft; 3 órás nyugdíjas- és diákjegy 3300 Ft. Az árak visszavonásig érvényesek.

3. Zalakaros, Fürdőkomplexum

A gyógyfürdő legrégebbi, a település egyik szimbólumává vált egysége a fedett fürdő. A két ülőfürdős, gyógyvizes medence mellett kialakítottak egy úszásra alkalmas, termálvizes medencét is, ahol a kezelések között vagy azok kiegészítéseképpen a vendégek átmozgathatják izomzatukat egy kis úszással, vagy speciálisan a vízben történő mozgásra kialakított medencében rendszeres vízi tornával válhatnak fittebbé. A kibővült pihenőtérben pedig - ahol a pihenőágyak térítésmentesen vehetők igénybe - még kellemesebb környezetben élvezhetik a gyógyulás örömét.

A fedett fürdő alap belépőjeggyel látogatható az év minden napján, és az OEP által támogatott formában megváltott jegyekkel is ebben az egységben tölthetik el idejüket a gyógyászatra érkező látogatók.

A gyógycentrumot elsősorban a fürdőt gyógyászati céllal igénybe vevő látogatók részesítik előnyben. A fedett, fa szerkezetű épület kellemes környezetet biztosít a pihenni vágyóknak, ahol egy nagyobb és két kisebb, különböző hőmérsékletű gyógy- és termálvizes medence található. Ez a részleg egész évben fogadja a vendégeket. A gyógycentrumhoz tartozó kertben egy félig fedett gyógyvizes medencében, csendes parkban a friss levegőn élvezhetik a gyógyvíz jótékony hatásait kora tavasztól késő őszig.

A gyógycentrum komplex belépőjeggyel vehető igénybe, amely magában foglalja a pihenőágyak használatát is. A belépőjegyek (napijegy) ára: felnőtt 5500 Ft, diák és nyugdíjas 4675 Ft, gyerek 1800 Ft. Az árak 2022. június 30-ig érvényesek.

4. Bükfürdő

A fedett élményfürdő minden korosztály számára felüdülést nyújt: a sodrófolyosóval, pezsgőágyakkal, nyakzuhannyal felszerelt élménymedence, a pezsgőmedence felejthetetlen élményt ígérnek. A kisebb gyermekek vidáman pancsolhatnak a gyermekmedencében, valamint a tenger alatti vízivilággal ismerkedhetnek meg az interaktív elemekkel felszerelt Cápabarlangban. Tágas pihenőtereink, kényelmes pihenőágyaink természetesen az élményfürdőből sem hiányozhatnak.

Az igazán merészek egész biztosan kedvüket lelik a beltéri élménycsúszdákban, melyekben fény- és színeffektek teszik még különlegesebbé és vidámabbá a száguldást.

Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, több mint 15000 mg/l ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagecseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés (spondylosis), porckopás (arthrosis), csontritkulás (osteoporosis), discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus izületi gyulladás, köszvény, lágyrész reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén.

A belépőjegyek ára: felnőtt napijegy 5600 Ft, diák napijegy 3300 Ft; felnőtt fürdő és szaunabelépő 8100 Ft, diák fürdő- és szanunabelépő 5100 Ft.

5. Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár legfontosabb vonzereje az itt található kétféle gyógyvíz. A város környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel.

A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állították elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

Az 5000 m²-es vízfelületű Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő egy fedett, fűtött folyosó révén közvetlen összeköttetésben áll a szállodával. A fürdő igazi feltöltődést nyújt a család apraja-nagyjának, kisgyermekektől egészen a nagyszülőkig, bárki átélheti a teljes kikapcsolódás, szórakozás, pihenés és gyógyulás élményét. A fürdő túlmutat egy hagyományos gyógyfürdőn, a családbarát kialakítás miatt a sárvári tartózkodás mindenki számára felejthetetlenné válik.

2022-ben a fürdő egész területén zajlanak ütemezett medence-karbantartási munkálatok, amelyek az egyes területek nyitvatartását módosíthatják időszakosan. Május 27-től a szabadtéri strand is megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

A belépőjegyek ára: felnőtt 4990 Ft, kiemelt időszakban 5990 Ft, diák 2990 Ft, kiemelt 3600 Ft.

A belépők napi egyszeri belépésre jogosítanak. A belépőjegyek az öltözőszekrényt tartalmazzák, kivéve 2022. május 1 - augusztus 31. közötti időszak (ára 400 Ft/fő/nap).

Kiemelt időszak 2022: Minden péntek, szombat és vasárnap; Január 1-2., Március 11-15., Április 14-19., Június 3-6., Június 10-Augusztus 31., Október 21-November 1., December 21-31.

6. Szeged, Napfényfürdő Aquapolis és strand

A szegedi Napfényfürdő Aquapolisban a korszerű gyógyászat, az élményfürdő és a strand mellett egy 13 csúszdás aquapark áll a fürdővendégek rendelkezésére.

A négy évszakos vízivárosban a belső élménymedence térben sodrófolyósok, zuhatagok, pezsgőágyak és egyéb élményelemek várják a fürdőzőket. A belső élménymedencéhez kiúszóval kapcsolódik a külső wellness medence. Az élménymedence tér déli oldalán üvegezett falfelület biztosítja a vizuális kapcsolatot a szabadtéri strand és létesítményei felé.

Strand

Májustól szeptemberig a strandfürdő is a vendégek rendelkezésére áll, mely területén tanmedence, úszómedence, csúszdás élménymedence és gyermekpancsolók találhatók. Azok, akik aktívan szeretnék eltölteni szabadidejüket, kipróbálhatják a strandfocit, a lábteniszt vagy a strandröplabdát.

Európa leghosszabb, éves üzemelésű vízicsúszdája

A Napfényfürdő Aquapolis élményfürdőjében 13, összesen 1000 méter hosszúságú csúszda áll a kalandot és szórakozást kereső fürdővendégek rendelkezésére. A fürdő büszkesége a 30 méteres toronyból induló 272 méter hosszú, zárt óriáscsúszda, ami Európa egész évben üzemelő vízi testcsúszdái között a leghosszabb, valamint a 223 méter hosszú, zárt óriáscsúszda kamikaze szakasszal. De itt van még a kék és sárga anakonda, a hagyma, a multi-slide, vagy a bébicsúszdák.

7. Miskolctapolca, Ellypsum fürdőkomplexum

Közel 22.000 négyzetméteres területen, platánfák ölelte természeti környezetben található Miskolc város egyik közkedvelt és ikonikus strandja, mely májustól szeptemberig várja a pihenni vágyókat.

A családi élménymedence a gyermekekkel érkezőknek jelent tökéletes választást, míg az úszni vágyó vendégek az 50 méteres úszómedencében csobbanhatnak. A főépületben található wellness részleg élmény- illetve masszázsmedencéjében, vagy a szaunaparkjában megpihenve egyszerre érezhetjük a természet közelségét és csodálhatjuk a bükki táj festői szépségét. Páratlan felfrissülést nyújtanak a szaunakúpok tetején elhelyezkedő, nyitott csobbanó medencék, valamint a helyszínen elérhető masszázsok széles választéka is. Kellemes kikapcsolódást kínálnak a strand parkjában található röplabda- és lábtenisz pályák, a fitness részleg pedig kardió- és erősítő gépek legújabb generációjával várja a sport szerelmeseit.

Belépőjegyek: felnőtt 2800 Ft, diák és nyugdíjas 2100 Ft.

8. Gyulai Várfürdő

A Gyulai Várfürdő Kft. szolgáltatási színvonalának és kapacitásbővítésének céljából 2 883 677 788 Ft támogatásban részesült (a projekt elszámolható összköltsége 3 185 110 000 Ft, 90%-os támogatási intenzitás mellett).

A projekt első ütemében a „Gyermekparadicsom” újult meg (spraypark, gyerek pancsoló és gyermek medence - kombinált játszótorony vizes játékelemekkel, csúszdákkal). A teljes beruházás tervezett befejezési dátuma 2023. november 30.

9. Debrecen fürdőkomplexuma

2020 júniusában megnyitott az ország legmodernebb strandja Debrecenben a Nagyerdő területén: 9,5 milliárd forintos beruházással, 7,1 milliárdos kormányzati támogatásból elkészült az Aquaticum strandkomplexum. A 8,5 hektáron elterülő strandon 5500 négyzetméter vízfelülettel 15 medencét, 8 csúszdát építettek, 12 méter magasságban napozóteraszokat alakítottak ki, és külön gyerekvilágot hoztak létre a legkisebbeknek.

A strand területén található vendéglátó egységek körül a szilárd burkolatú vendégközlekedési útvonalakat kiszélesítették, a szabadtéri játszótér és a kondipark pedig árnyékoló napvitorlákat kapott a vendégek védelme és a kellemesebb időtöltés jegyében. Újabb napozóágyakat, székeket és padokat helyeztek el a strand területén.

Szintén a vendégeink kényelmét segíti elő, hogy megtörtént a tavaly bevezetett online jegyértékesítő rendszer továbbfejlesztése, melyen keresztül fokozatosan a teljes Aquaticum fürdőkomplexum jegykínálata elérhetővé válik online, valamint ajándékjegyek vásárlására is kényelmes és gyors lehetőséget nyújtunk

- folytatta Kovács Dániel.

A szabadtéri strand területére a felnőtt belépőjegy 4000 Ft, a diák- és nyugdíjasjegy 3300 Ft, valamint a Debrecen városkártyával rendelkező helyi lakosoknak 3400 Ft, a kedvezményes diák- és nyugdíjasjegy pedig 2800 Ft.

10. Eger Termálfürdő

Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit. Magyarország egyik legszebb, legismertebb fürdőhelye. Az 5 hektáron elterülő parkfürdő a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók Paradicsoma! A fedett-nyitott vízi élménysziget 13 medencével, sportpályákkal, játszótérrel és a Török Fürdőbe közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik. A Vendégek egész évben modern körülmények között élvezhetik a radonos gyógyvíz illetve kénes termálvíz jótékony hatásait. A Termálfürdő északi felén inkább a gyógyvizes, csendesebb fürdőző funkciók telepedtek meg, míg a déli területen, a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. Az Egri Termálfürdőben több védett növényfaj is él, közöttük a több mint 250 éves keleti platánfa, melyet 2012-ben Magyarországon, 2013-ban pedig Európában is az Év Fájának választottak.

Felnőtt belépőjegy ára: 1900 Ft, városkártyával hétköznap 1100 Ft, hétvégén 1300 Ft; diák, nyugdíjas, gyermek belépőjegy 1100 Ft, vásorkártyával hétköznap 700 Ft, hétvégén 800 Ft.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás belföldön

fürdők

fürdőkomplexumok

strandok

termálfürdők