Unod már a Balatont? Fillérekért hűsölhetsz itt nyáron: íme csomó csoda szép vidéki tanösvény

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Unod már a Balatont? Fillérekért hűsölhetsz itt nyáron: íme csomó csoda szép vidéki tanösvény

Hazánkban több száz tanösvény található, ahova a családoknak, óvodás és iskolai csoportoknak is érdemes ellátogatni. A természetben való időtöltés számos új ismeret szerzése mellett valódi kikapcsolódást jelenthet bárki számára. Felkerestük a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot és a Hortobágyi Nemzeti Parkot, hogy megtudjuk a járványhelyzet végével hogyan alakul a látogatók száma és milyen hatással van az infláció áraikra, szolgáltatásaikra.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályánál megtudtuk, hogy hogyan alakul tanösvényeiken a látogatószám. Egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, pontos mérések hiányában, de nagyságrendileg több százezres létszámot lehet becsülni éves szinten, hogy mennyien fordulnak meg a tanösvényeken. A Covid hatására egyértelműen többen járnak a természetben, ennek sok nyoma látható (pl. szélesedő, jobban kijárt turista útvonalak stb.) Sajnos olyan helyekre is bemennek az emberek ami természetvédelmi szempontból aggályos. Összeségében jó, hogy többen járnak a természetben, de szükséges még a kulturált és természetvédő viselkedés fejlődése.

Bemutatóhelyeiken ahol mérik a látogatószámot a Covid miatt nagy csökkenést tapasztaltak (a zárva tartott látogatóhelyek miatt), de idén erős szezonra számítanak, a jelek alapján meghaladhatja a Covid előtti szintet is. Ez több mint négyszáz ezer embert jelenthet.

A tanösvények ingyenesen látogathatók. A többségükre lehet szakvezetést is igényelni!

A BfNPI tanösvényei (bfnp.hu/hu/tanosvenyek-1):

 • Csopak: Pele-körút tanösvény
 • Tihany, Lóczy tanösvény
 • Káli-medence: Boros Ádám tanösvény, Csarabos tanösvény, Sásdi-legelő tanösvény Kopasz-hegyi tanösvény
 • Tapolcai-medence: Tűzgyűrű tanösvény, Bazaltorgonák tanösvény, Kamon-kő tanösvény, Nyirádi Sár-álló
 • Keszthelyi-hegység: Pele apó ösvénye
 • Magas-bakonyi TK: Boroszlán tanösvény, Attyai-láprét tanösvény, Miklád tanösvény, Aknabarlangok tanösvény, Csengő tanösvény, Bazaltkarszt tanösvény
 • Somló TK: Kitaibel Pál tanösvény
 • Pécselyi-medence: Zádor tanösvény
 • Batyki-láprét tanösvény
 • Siófok - Töreki természetvédelmi tanösvény
 • Mura-menti TK: Mura Ártéri Tanösvény
 • Kapolcsi e-tanösvény

A Kapolcsi e-tanösvény különlegessége, hogy a legújabb, digitális alkalmazást az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) adta ki, és Digitális Vándor névre keresztelte. Az országos lefedettségű mobilalkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play vagy App Store áruházakból, és offline is használhatók az e-ösvényeken.

A tavalyi nyár és az idei tavasz alapján az egyik legerősebb szezonra készülnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban. Az igazgatóság számos szolgáltatása közül különösen büszkék arra, hogy éves szinten mintegy kétszáz programokat tartanak. (Pl. Levendula Szedd magad, E-kerékpár túrák, geotúrák, levendula látványlepárlás, barlangi kalandtúrák, madármegfigyelések stb.. A Kis-Balaton Látogatóközpontnál új kenus programokra is lehet jelentkezni!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy A 2022-es tavaszi szezon időarányos látogatószám adatai a különböző bemutatóhelyeken többszöröse (négy-tízszerese) a 2021-es szezon hasonló számainak minden látogatói szegmensben, így a tavaszi időszakban hagyományosan erős iskolai és óvodai szegmensben is. Ebben döntő szerepe volt, hogy idén április-májusi időszakot nem érintették a járványügyi korlátozások, ami tavaly töredékszezont eredményezett. Az évente esedékes árkorrekciók az egyes szolgáltatásoknál eltérően alakultak. A Hortobágyi Vadaspark belépőknél nem történt emelés, míg a Hortobágy-halastavi Kisvasút és a személyes közreműködést tartalmazó szakvezetési díj esetében jelentősebb emelés volt szükséges. A hazai turizmusban a belföldi kereslet erősödésével, valamint a járványügyi helyzetben már tavasszal mutatkozó kedvező irányok, a járványügyi korlátozások megszűnése révén Hortobágyon is több látogatót várnak.

A Hortobágy desztináció kínálatában a szabadtéri programok dominálnak: Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy-halastavi Kisvasút és tanösvény, Mátai Ménes és Pusztai fogatozás, Pusztai Állatpark, csónaktúra a Hortobágy folyón, Hortobágyi Madárpark. Tanösvényeik nemzeti parki belépőkártyával látogathatóak, melyek a jegy.hu oldalon online is megvásárolhatóak. A tanösvények önálló felfedezését a Google Play vagy az App Store áruházból letölthető Digitális Vándor alkalmazás is segíti.

Kiemelt rendezvényeik:

 • Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó – a gulyások és a magyar szürkemarha ünnepe!
 • Pünkösdi planetárium Hortobágyon
 • Hortobágyi Lovasnapok
 • Meteorles – Perseidák éjszakája
 • Hortobágyi Hídi vásár– Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár
 • Szent Dömötör-Napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál és kézműves vásár A Hortobágyon elérhető teljes körű kínálatról, a látogatói információkról, és létesítményeinkről valamint kiemelt rendezvényeinkről minden információ elérhető egy helyen, a hortobagyinfo.hu weboldalon.

Beltéri kiállítóhelyeik jelenleg felújítás alatt állnak, várható nyitás 2023 tavaszán lesz.

A HNP Igazgatóság három megyére kiterjedő működési területén belül Cégénydányádon és Tiszakürtön is kínálnak látványosságot. Erről a bővített kínálatról honlapjukon, a hnp.hu/turizmus oldalon tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanösvény

program

óvodások

iskolások

családok

szórakozás

nemzeti parkok

balaton-felvidéki nemzeti park

hortobágyi nemzeti park