Múzeumok éjszakája: divatbemutató, kódkeresés és rózsakerti séta is vár a vidéki városban

MTI   
  Megosztom
Múzeumok éjszakája: divatbemutató, kódkeresés és rózsakerti séta is vár a vidéki városban

Tárlatvezetések, előadások, koncertek és gyermekprogramok is szerepelnek a Múzeumok éjszakája győri, soproni, fertődi és nagycenki programelemei között június 25-én.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében a város kilenc pontján kínálnak programokat szombat estére. Az Apátúr-házban utcaszínház, játéksor, előadások, szerenád és koncert várja az érdeklődőket. Az épület előtt katonai hagyományőrző bemutatót tartanak.

A Fruhmann-házban az agyagos foglalkozás mellett megtekinthető lesz egy csaknem 150 éves, 266 literes fazék és egy 106 literes lábas, amelyet Dachauer Ferenc kályhásmester készített.

A tárlatvezetések mellett a Kreszta-házban nyomozójátékot, a Várkazamata-kőtárban történelmi divatbemutatót és kincskeresést tartanak, emellett római kori ékszereket is lehet készíteni, a Zsinagógában pedig a kettős kupolát lehet majd megtekinteni.

A Vastuskós házban egy felfedező program részeként képeket lehet majd megkeresni, a Magyar Ispitában pedig Schwéger Zsófia festőművész Belső tér című kiállítását nyitják meg. Ugyanitt tűzzománc-foglalkozást is tartanak.

A Püspöki udvarbíróházban a 20. századi magyar szobrászat jelentős alakjának, Borsos Miklósnak az életművét, valamint a győri textil- és hadiipar történet lehet megismerni.

Az Esterházy-palotában a tárlatvezetések mellett kódkereső játékot tartanak, koncertet ad majd a 2020-ban alakult Epherme zenekar és előadást tart majd Czigány Dávid régész, főmúzeológus, a háromezer éves farádi temetőről.

A Soproni Múzeum négy helyszínnel csatlakozott az országos programhoz. A Lenck-villában a Várhely településtörténeti kutatásait bemutató előadás mellett a századforduló ínyencségeit is bemutatják, emellett lesz felfedezőséta és koncert is. A villa kertjében retro fotók vetítésével elevenedik meg Sopron.

A Központi Bányászati Múzeumban barangolós játékot tartanak, a Tűztoronyba pedig éjfélig lehet felsétálni és az esti soproni látképben gyönyörködni.

A Macskakő Gyermekmúzeumban az újragombolás jegyében nyílik kiállítás Átváltozás. Mivé lettél régi ruhám? címmel, amelyen Molnár Alexandra alkotásain keresztül mutatja meg, hogy mit lehet varrni egy régi ruhából, lakástextilből, vagy hulladékbőrből.

A fertődi Esterházy-kastély barokk-rokokó világában alkalmi tárlatvezetéseket, barokk jeleneteket, rózsakerti sétákat, filmvetítéseket, üvegműves és levendulás kézműves foglalkozásokat tartanak, de lesz íjászbemutató, madárkiállítás és kisállat-simogató is szombaton.

A múzeumi terekben délután öt és éjfél között, kültéren pedig délután öt és este kilenc óra között zajlanak majd a programok.

Szentivánéji Meseexpressz várja a tündérnek, vagy manónak öltözött látogatókat a nagycenki Széchenyi Múzeumvasútnál szombaton. A programban szerepel meze mozi, tündér- és manónektár kóstolás, fotózás, emellett a feldíszített Dmot motorvonattal történő utazás során a Fertő-parti mesékkel is meg lehet majd ismerkedni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

múzeumok éjszakája

múzeum

program

győr

győr-moson-sopron megye