Emberre is veszélyes vadállatot fogtak a Balatonban: fotón az 5 kilós aligátorteknős

HelloVidék   
  Megosztom
Emberre is veszélyes vadállatot fogtak a Balatonban: fotón az 5 kilós aligátorteknős

Emberre is veszélyes, mintegy 5 kilogrammos aligátorteknőst húzott ki egy horgász a Balatonból Keszthelynél a Libás strandon. Egyre több ilyen esettel találkozhatunk a hazai vizekben, aligátorteknőst is fogtak már ki korábban, de nem a Balatonból. A hím aligátorteknős akár a 30 kiló feletti testtömeget is elérheti, agresszív vadállat, Magyarországon inváziós fajnak számít, így természetes ellensége nincs.

Úszós nádi pontyozást tervezett július 10-ére, vasárnapra a Keszthelyi Libás strandon Szeles Zsolt, de valami egészen más kerekedett belőle a horgász döbbenetére, írja a Pecaverzum.

Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtuk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányság, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült

- részletezte, hogy bizony sokáig tanácstalanok voltak, hogy mit is kezdjenek az inváziós és az emberre is veszélyes állattal.

Már későre járt, és nem volt mit tenni, éjszakára helyet kellett keresni az aligátorteknősnek. A megoldás Zsolt szomszédjától érkezett, aki egy lemezkádat vitt át neki, amit egy raklappal fedtek le. A páncélos végül július 11-én, hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került.

Szász Benedek a Pecaverzumnak elmondta, az aligátorteknőst ideiglenesen a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték, ahonnan a kőröshegyi Teknősparkba szállítják majd.

A Wikipedia szerint az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa-szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Egyes ázsiai régiókban már inváziós fajként tartják számon. Európa nagy része, így Magyarország is, kiváló élőhelyet nyújthat ennek az esetlegesen újonnan betelepülő fajnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet. Európában főleg a törzsalak példányai esélyesek a sikeres megtelepedésre. A testtömeg a hímek esetében meghaladhatja akár a 30 kilogrammot is.

Both Zoltánt, Magyarország egyetlen vadállatbefogóját tavaly Mogyoródhoz riasztották, ahol egy csatornafedél-nagyságú, agresszív aligátorteknőst fogtak a horgászok. Both Zoltán a Pecaverzum megkeresésére elmondta,

Ez hatalmas probléma, Magyarországon nincs természetes ellensége. Egyetlen őshonos fajunk a mocsári teknős. Az ékszerteknősök jelenléte a természetes vizekben is aggasztó, de azok nem nőnek meg több tízkilósra, és nem harapják le a kisgyerekek lábujját

- fogalmazott a lapnak.

A Pecaverzumnak többen is arról számoltak be, hogy a most kifogott példány nem az egyetlen, amely az utóbbi hónapokban előkerült a Balatonból.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aligátorteknős

balaton

keszthely

libás strand

ponty

vadállat

teknős

állat

szeles zsolt