Egyre apad a Balaton vize: van okunk aggódni legnagyobb tavunk miatt is?

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre apad a Balaton vize: van okunk aggódni legnagyobb tavunk miatt is?

Javában tombol a nyár, de a csapadékhiány az egész országot sújtja. Igaz, a Dunántúlon voltak kiadós esőzések az elmúlt hetekben szemben a vízhiánytól egyre inkább szenvedő keleti országrésszel, de ezek az esőzések mégsem változtattak azon a tényen, hogy a Balaton vízszintje is egyre alacsonyabb. Július 13-án Siófoknál 90 centiméteres, Balatonakalinál már csak 88 centiméteres vízállást regisztráltak a Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Az eddig mért legalacsonyabb vízállás rekordjától azonban még messze vagyunk. 1949 november 2-án mindössze 22 centimétert mutatott a mérce, írja a turistamagazin.hu.

A Dunával való összeköttetésre szolgáló Sió-csatorna megnyitása óta (amit 1947 szeptemberében adtak át) a Balaton vízszintjét egyensúlyban tarthatónak tartják a vízügyi szakemberek. Azonban volt már példa 243 centiméter ingadozásra is a legmagasabb és legalacsonyabb vízállású időszakok között.

A hosszú ideje tartós szárazság és a meleg miatti párolgás a Velencei-tó vízszintjét is leapasztotta: a napokban Gárdonynál csupán 72 centimétert mértek. Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban tovább folytatódik a meleg és a szárasság, így feltehetően vizeink is tovább fognak apadni. A Tisza már így is legszárazabb időszakát éli át, a folyón július 7-én Szolnoknál rekordalacsony vízállást, mindössze -279 centimétert mértek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

vízszint

csapadékhiány

vízügyi főigazgatóság