Rejtélyes halat fogtak egy gödörben: a szakértők is értetlenül állnak az eset előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Rejtélyes halat fogtak egy gödörben: a szakértők is értetlenül állnak az eset előtt

Rövid időn belül a második furcsa kinézetű kárászról kapott fényképet a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam című rovata. Azt követően, hogy a múlt héten élénk színekben pompázó halról állapították meg a szakértők, hogy mitől lehet egyedi a kinézete, most újabb kérdést intéztek feléjük. De ezúttal beletört a szakemberek bicskája a hal beazonosításába.

Szeretnénk segítségüket kérni a mellékelt fotón található hal beazonosításában. A halat egy ismerősöm fogta egy elmocsarasodott kubikgödörben, mi ezüstkárász hibridre gyanakszunk

- írták a levélben.

Ritkán fordul elő, hogy az MHTT egy fénykép alapján ne tudna választ konkrét adni és azt meg is indokolni. Most viszont ez történt, írja a Pecaverzum.

A képen sajnos nem látható a hátúszó erős csonttüskéjének a fogazottsága és a hátúszó szegélye, ezért teljes biztonsággal nem lehet pontosan meghatározni a halat a küldött kép alapján

- szögezték le a szakvéleményben.

Fotó: MHTT
Fotó: MHTT

Hozzátették: a széles kárász vagy más néven aranykárász esetében a hátúszó szegélye domború és lekerekített, a hátúszó kezdetén található csonttüske (bognártüske) majdnem végig, finoman fogazott. Az ezüstkárász hátúszójának szegélye viszont egyenesen levágott vagy enyhén homorú, továbbá a bognártüske durván fogazott, és csak a csonttüske felső harmadától, felétől érezhető a fogazottság.

A széles kárász és az ezüstkárász megkülönböztethető az oldalvonalon lévő pikkelyek számából, ami a széles kárász esetében minimum 32 – írtuk egy korábbi cikkünkben az MHTT-ra hivatkozva. Ennek a fényében (mivel a képen látható hal oldalvonali pikkelyeinek száma nem éri el a 32-t) a széles kárász kizárható, viszont száz százalékos biztonsággal az ezüstkárász sem jelenthető ki a fentebb vázoltak miatt.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hal

ismeretlen hal

kárász

mhtt

magyar haltani társaság