Rejtélyes halat fogtak egy gödörben: a szakértők is értetlenül állnak az eset előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Rejtélyes halat fogtak egy gödörben: a szakértők is értetlenül állnak az eset előtt

Rövid időn belül a második furcsa kinézetű kárászról kapott fényképet a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam című rovata. Azt követően, hogy a múlt héten élénk színekben pompázó halról állapították meg a szakértők, hogy mitől lehet egyedi a kinézete, most újabb kérdést intéztek feléjük. De ezúttal beletört a szakemberek bicskája a hal beazonosításába.

Szeretnénk segítségüket kérni a mellékelt fotón található hal beazonosításában. A halat egy ismerősöm fogta egy elmocsarasodott kubikgödörben, mi ezüstkárász hibridre gyanakszunk

- írták a levélben.

Ritkán fordul elő, hogy az MHTT egy fénykép alapján ne tudna választ konkrét adni és azt meg is indokolni. Most viszont ez történt, írja a Pecaverzum.

A képen sajnos nem látható a hátúszó erős csonttüskéjének a fogazottsága és a hátúszó szegélye, ezért teljes biztonsággal nem lehet pontosan meghatározni a halat a küldött kép alapján

- szögezték le a szakvéleményben.

Fotó: MHTT
Fotó: MHTT

Hozzátették: a széles kárász vagy más néven aranykárász esetében a hátúszó szegélye domború és lekerekített, a hátúszó kezdetén található csonttüske (bognártüske) majdnem végig, finoman fogazott. Az ezüstkárász hátúszójának szegélye viszont egyenesen levágott vagy enyhén homorú, továbbá a bognártüske durván fogazott, és csak a csonttüske felső harmadától, felétől érezhető a fogazottság.

A széles kárász és az ezüstkárász megkülönböztethető az oldalvonalon lévő pikkelyek számából, ami a széles kárász esetében minimum 32 – írtuk egy korábbi cikkünkben az MHTT-ra hivatkozva. Ennek a fényében (mivel a képen látható hal oldalvonali pikkelyeinek száma nem éri el a 32-t) a széles kárász kizárható, viszont száz százalékos biztonsággal az ezüstkárász sem jelenthető ki a fentebb vázoltak miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hal

ismeretlen hal

kárász

mhtt

magyar haltani társaság