Túrázók, kirándulók, figyelem! Milliós bírság járhat ezért az erdőkben, mezőkön

HelloVidék   
  Megosztom
Túrázók, kirándulók, figyelem! Milliós bírság járhat ezért az erdőkben, mezőkön

A szabadtéri sütögetésen készült fogás valahogy mindig finomabb, mint a sima, tűzhelyen készült verzió. Hogy miért? Mert verhetetlen élmény a természetben bográcsozni és szalonnát sütni: ropog a tűz, hallgatjátok az erdő hangjait, száll a füst és a finom illat, kevergetés közben jókat lehet beszélgetni. Már a gondolatra megéheztünk. Éppen ezért most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, miként lehet a legbiztonságosabb módon sütögetni a kertben vagy szabadtéren.

Nyáron rengetegen kirándulnak a szabadban, keresik a lehetőségeket, ahol bográcsozni, sütögetni lehet a szabad ég alatt. Ám jó, ha óvatosak és körültekintőek vagyun, hiszen az idei nyár aszályos, száraz időjárása kedvez a tűzesetek kialakulásának.

Nem meglepő táhát, hogy az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében.

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

2015. március 5-én hatályba lépett, legutóbb 2020. január 22-i hatállyal módosult az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken.

Tűzgyújtás szabályai a szabadban

A tűzgyújtással kapcsolatban külön szabályok vonatkoznak a kirándulókra és az erdőgazdálkodókra, viszont az egész ország területén fokozottan figyelni kell a biztonságos tűzgyújtásra körülményeire. Fontos szabályok és tanácsok olvashatóak alábbi anyagunkban.

Tűzgyújtás az erdőben kijelölt tűzrakó helyen

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból tűzvédelmi szempontból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdőtűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni.
A kialakított tűzrakó helyen az alábbi szabályok betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól azért, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát),
  • a tüzelés befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt, távozás előtt lehetőleg földet kell szórni a hamura.
  • Csak az erdőterületen talált száraz, lehullott faanyagot használhatjátok a tűzrakáshoz. Ne törjetek le ágakat, és ne vágjatok ki élő fát!
  • Tűzgyújtási tilalom esetén tilos az erdőben és annak 200 méteres körzetében tüzet gyújtani! A tilalomról a Katasztrófavédelem oldalán található térképről tájékozódhattok.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;
  • a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt.

Hol sütögethetünk jelenleg az országban?

A Katasztrófavédelem oldalán napra pontosan láthatjuk, hogy jelenleg az ország mely területére rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Ezt mindig érdemes ellenőrizni, mielőtt elindulunk az erdőbe.

Forrás: Katasztrófavédelem
Forrás: Katasztrófavédelem

Tekintettel a jelenlegi időjárásra, azt is érdemes megnézni, hogy milyen idő várható a sütögetésre, főzésre kiszemelt napon. Ahogy arról beszámoltunk, harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is

- tették hozzá.

Azt ajánlják,

  • hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején,
  • elsősorban 11 és 15 óra között,
  • kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
  • A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.
  • A kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is árnyékban tartózkodjon mindenki, és felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe.
  • Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

- tudatták.

Azt is közölték, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek; a nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban. Éppen ezért, arra kérnek mindenkit, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerti sütés

kerti sütögetés

szabadtéri sütés

szabadtéri sütögetés

tűzrakóhely