Durva, ami kiderült a Velencei-tó vizéről: ezért tilos fürödni a népszerű strandon

HelloVidék   
  Megosztom
Durva, ami kiderült a Velencei-tó vizéről: ezért tilos fürödni a népszerű strandon

A Fejér Megyei Kormányhivatal a múlt héten fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján a Velencei-tónál. Kiderült, hogy fekáliával volt szennyezett a víz a Velencei-tó strandján Gárdonyban. Vannak azonban, akik úgy gondolják, üzleti okok állnak a háttérben.

A kormányhivatal augusztus 6-án honlapján tájékoztatott arról, hogy a rendszeres hatósági ellenőrzése során, határértéket meghaladó szennyeződést mért az említett partszakasz strandján, ezért haladéktalanul fürdési tilalmat rendelt el. A feol.hu utánajárt a helyszínen, hogy mi is történt pontosan

Egy ottani büfé tulajdonosa szerint még vasárnap is – szombaton adták ki a tilalmat – szép számmal akadtak olyanok, akik a felhívás ellenére is bátran fürödtek a „gyerekmedencében”. Ezzel a kifejezéssel a víz szintjére utalnak a helyiek, ami – mint ismert – negatív rekordot dönt idén.

A Synlab által kiállított felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyv, amelyet a tiltó tábla mellé helyezett ki a hatóság, bárki által megtekinthető. Ennek tanúsága szerint a vizsgálatot a Fejér Megyei Kormányhivatal rendelte meg, a vízmintát augusztus 3-án vették a tóból a Panoráma Partszakasz strandján.

A labormintát végigböngészve a következő megállapításra juthatunk: a víz színében és átlátszóságában szokatlan eltérést nem találtak, és mivel nem voltak egyéb szennyezésre utaló jelek sem, ezért további vizsgálatot cianobaktérium feltárására sem tartottak szükségesnek. Ugyanakkor viszont fekális enterococcus (300/100 ml) és Escherichia coli (1500/100 ml) baktériumot is kimutattak a mintában. Utóbbi jelenléte azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött.

A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló jogszabály szerint a vízminőségi okokból elrendelt tilalmat csak akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez.

A lap szerint az újabb mintavétel már megtörtént, csütörtökre akár az eredmény is meglehet.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízszennyezés

fekália

gárdony

panoráma partszakas

strand