Durva, ami kiderült a Velencei-tó vizéről: ezért tilos fürödni a népszerű strandon

HelloVidék   
  Megosztom
Durva, ami kiderült a Velencei-tó vizéről: ezért tilos fürödni a népszerű strandon

A Fejér Megyei Kormányhivatal a múlt héten fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján a Velencei-tónál. Kiderült, hogy fekáliával volt szennyezett a víz a Velencei-tó strandján Gárdonyban. Vannak azonban, akik úgy gondolják, üzleti okok állnak a háttérben.

A kormányhivatal augusztus 6-án honlapján tájékoztatott arról, hogy a rendszeres hatósági ellenőrzése során, határértéket meghaladó szennyeződést mért az említett partszakasz strandján, ezért haladéktalanul fürdési tilalmat rendelt el. A feol.hu utánajárt a helyszínen, hogy mi is történt pontosan

Egy ottani büfé tulajdonosa szerint még vasárnap is – szombaton adták ki a tilalmat – szép számmal akadtak olyanok, akik a felhívás ellenére is bátran fürödtek a „gyerekmedencében”. Ezzel a kifejezéssel a víz szintjére utalnak a helyiek, ami – mint ismert – negatív rekordot dönt idén.

A Synlab által kiállított felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyv, amelyet a tiltó tábla mellé helyezett ki a hatóság, bárki által megtekinthető. Ennek tanúsága szerint a vizsgálatot a Fejér Megyei Kormányhivatal rendelte meg, a vízmintát augusztus 3-án vették a tóból a Panoráma Partszakasz strandján.

A labormintát végigböngészve a következő megállapításra juthatunk: a víz színében és átlátszóságában szokatlan eltérést nem találtak, és mivel nem voltak egyéb szennyezésre utaló jelek sem, ezért további vizsgálatot cianobaktérium feltárására sem tartottak szükségesnek. Ugyanakkor viszont fekális enterococcus (300/100 ml) és Escherichia coli (1500/100 ml) baktériumot is kimutattak a mintában. Utóbbi jelenléte azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött.

A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló jogszabály szerint a vízminőségi okokból elrendelt tilalmat csak akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez.

A lap szerint az újabb mintavétel már megtörtént, csütörtökre akár az eredmény is meglehet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízszennyezés

fekália

gárdony

panoráma partszakas

strand