Ne hagyd ki, ha ezen a vidéken jársz: ingyenes városnéző séták és őszi programok sora vár

MTI   
  Megosztom
Ne hagyd ki, ha ezen a vidéken jársz:  ingyenes városnéző séták és őszi programok sora vár

Békéscsabán és Orosházán városismereti sétákkal, Gyulán a Kohán Képtár és a Stefánia-szárny izgalmas történetével várják az érdeklődőket szeptember 16-18. között, a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvénysorozaton.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum ingyenes, de regisztrációhoz kötött városismereti sétát szervez a formálódó Munkácsy-negyedben szombaton. Az esemény résztvevői ez alkalommal a Munkácsy Mihályhoz kapcsolódó helyszíneket keresik fel, felidézve a festőművész életét és pályáját meghatározó jelentősebb eseményeket, valamint a személyéhez kötődő érdekes történeteket.

Orosházán szintén városismereti sétát szervez pénteken a Nagy Gyula Területi Múzeum. Az útvonalon az előzetesen regisztrálók megismerkedhetnek egyebek mellett a régi könyvtár, a múzeum, a Csillag Áruház, a kútmúzeum, a ruhagyár, valamint a kisvasút műemléki épületével és történetével.

A látogatók a túra befejezéseként megtekinthetik az orosházi Városi Képtár tárlatait, benne a Báthory Júlia-féle üveggyűjteménnyel, amely kapcsolódik az Üveg Nemzetközi Éve eseménysorozathoz.

A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. az elmúlt években olyan épületek és épületrészek megismerésében nyújtott segítséget, amelyek megtekintése és bejárása nem hozzáférhető a nagyközönség számára. Idei választottjaik azonban a hétköznapokban sincsenek elzárva, ám még így is sok újdonsággal szolgálhatnak róluk.

Szombaton a Kohán Képtár kapja a főszerepet, most magáról az épületről mesélnek - nem elfeledkezve a szomszédos Vigadóról, amely komolyan kötődik a gyulai közgyűjteményekhez.

Vasárnap a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyát ismerhetik meg az arra kíváncsiak. Óránként indul majd a Stefánia-kör elnevezésű program, amely a bálteremben kezdődik. Itt az egykori kiskastély-szárny történetéről és a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról tartanak vetítéssel egybekötött előadást. Ezt követően megmutatják az épületrész alatti hatalmas pincét, majd a Stefánia-szárny felújításkor kialakított legizgalmasabb elemét, a szabadtüzes történelmi látványkonyhát, amely ezen a napon működni is fog.

Szarvason a Tessedik Sámuel Múzeum szeptember 17-én és 18-án az eseménysorozat keretén belül ingyenesen látogatható.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.

A részletes, országos programsorozat a www.oroksegnapok.gov.hu oldalon tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

programajánló

békéscsaba