Ne hagyd ki, ha ezen a vidéken jársz: ingyenes városnéző séták és őszi programok sora vár

MTI   
  Megosztom
Ne hagyd ki, ha ezen a vidéken jársz:  ingyenes városnéző séták és őszi programok sora vár

Békéscsabán és Orosházán városismereti sétákkal, Gyulán a Kohán Képtár és a Stefánia-szárny izgalmas történetével várják az érdeklődőket szeptember 16-18. között, a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvénysorozaton.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum ingyenes, de regisztrációhoz kötött városismereti sétát szervez a formálódó Munkácsy-negyedben szombaton. Az esemény résztvevői ez alkalommal a Munkácsy Mihályhoz kapcsolódó helyszíneket keresik fel, felidézve a festőművész életét és pályáját meghatározó jelentősebb eseményeket, valamint a személyéhez kötődő érdekes történeteket.

Orosházán szintén városismereti sétát szervez pénteken a Nagy Gyula Területi Múzeum. Az útvonalon az előzetesen regisztrálók megismerkedhetnek egyebek mellett a régi könyvtár, a múzeum, a Csillag Áruház, a kútmúzeum, a ruhagyár, valamint a kisvasút műemléki épületével és történetével.

A látogatók a túra befejezéseként megtekinthetik az orosházi Városi Képtár tárlatait, benne a Báthory Júlia-féle üveggyűjteménnyel, amely kapcsolódik az Üveg Nemzetközi Éve eseménysorozathoz.

A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. az elmúlt években olyan épületek és épületrészek megismerésében nyújtott segítséget, amelyek megtekintése és bejárása nem hozzáférhető a nagyközönség számára. Idei választottjaik azonban a hétköznapokban sincsenek elzárva, ám még így is sok újdonsággal szolgálhatnak róluk.

Szombaton a Kohán Képtár kapja a főszerepet, most magáról az épületről mesélnek - nem elfeledkezve a szomszédos Vigadóról, amely komolyan kötődik a gyulai közgyűjteményekhez.

Vasárnap a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyát ismerhetik meg az arra kíváncsiak. Óránként indul majd a Stefánia-kör elnevezésű program, amely a bálteremben kezdődik. Itt az egykori kiskastély-szárny történetéről és a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról tartanak vetítéssel egybekötött előadást. Ezt követően megmutatják az épületrész alatti hatalmas pincét, majd a Stefánia-szárny felújításkor kialakított legizgalmasabb elemét, a szabadtüzes történelmi látványkonyhát, amely ezen a napon működni is fog.

Szarvason a Tessedik Sámuel Múzeum szeptember 17-én és 18-án az eseménysorozat keretén belül ingyenesen látogatható.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.

A részletes, országos programsorozat a www.oroksegnapok.gov.hu oldalon tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

programajánló

békéscsaba