Százezer gyerek jár ilyen iskolába itthon: mit tudhat a rejtett intézmény?

HelloVidék   
  Megosztom
Százezer gyerek jár ilyen iskolába itthon: mit tudhat a rejtett intézmény?

Az állami erdőgazdaságok legfontosabb feladata a rájuk bízott erdőterületek gondozása mellett a környezettudatos szemléletformálásban, a környezeti kultúra fejlesztésében való részvétel is. A Vadásznap keretében Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár adta át az Ökoturisztikai Központ Erdei Iskolájának szálláshely bővítő beruházását, amely elsősorban a fiatal generációknak szól.

1980-ban európai léptékben is az elsők között alakult Magyarország első erdei iskolája a Pilisi Parkerdőben, amelyet azóta közel negyven új intézmény követett. Napjainkra az erdőgazdaságok minden évben mintegy százezer gyereket fogadnak erdei iskoláikban, ezzel az egyik legfontosabb és legnagyobb hazai környezeti nevelési hálózatot működtetik.

Az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszó, aktív szabadidő eltöltését lehetővé tevő turista és sétautak, erdei szálláshelyek, turisztikai központok létrehozásában, fenntartásában az állami erdőgazdaságok is aktív szerepet vállalnak. A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja is ezeknek a feladatoknak az ellátására létesült, annak érdekében, hogy az erdők továbbra is teljes mértékben betölthessék gazdasági, szociális, közjóléti- és védelmi rendeltetésüket.

A klímaváltozás, a világszerte megjelenő környezeti válságok idején nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van a következő generációk környezet-tudatának. Éppen ezért az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt feladatként határozza meg az irányítása alá tartozó erdőgazdaságoknak az erdei iskolák működtetését, fejlesztését, és a rájuk alapuló környezeti nevelési programok körének bővítését

- emelte ki az ünnepélyes átadó beszédében Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Kifejtette továbbá, hogy napjaink modern erdőgazdálkodása a biológiai változatosság fenntartásán alapul, figyelembe veszi az erdei életközösség minden alkotóelemét. Éppen ezért erdeink az energiaválságban vagy éppen a klímaváltozás vonatkozásában nem problémaforrásként jelennek meg, hanem a megoldást jelentik. Az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta erdőterületét, napjaink erdőtelepítései is jelentős volument képviselnek. A rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdő létesült Magyarországon. Három éve pedig a kormány újabb lendületet adott az erdőtelepítéseknek, és további 44 ezer hektár új erdő létrehozásához biztosít támogatást.

A Göbös-majori Ökoturisztikai Központ többfunkciós létesítmény - elsősorban az aktív pihenést és kikapcsolódást szolgálja - 2020 óta már többféle célokra (esküvők, konferenciák, sportversenyek, környezeti nevelést szolgáló tanösvény-túrák) is igénybe vehető. A jelenlegi beruházás az erdei iskola tetőterének beépítését célozta meg, így a férőhelyek száma 8 szobával bővült, összesen 20 ággyal és 5 pótággyal áll immár a nagyközönség részére.

A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja továbbra is várja – immár megújult és bővített szálláslehetőséggel - az ifjúságot az erdei iskolában, a lovas és vadász táborokban.

Címlapkép: AM

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ökoturisztikai központ

göbös-major

zambó péter