Páratlan jelenséget figyelhetünk meg a Hortobágyon: 125 ezer daru lepte el a pusztát

HelloVidék   
  Megosztom
Páratlan jelenséget figyelhetünk meg a Hortobágyon: 125 ezer daru lepte el a pusztát

A Hortobágyi Nemzeti Parkban a darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatait hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének tekinthetjük. Az anyatermészet sokszor a festők fantáziáját meghaladó színeket varázsol a repülő madárcsapatok hátteréül. A Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai által, heti rendszerességgel végzett szinkronszámlálás adataiból tudjuk, hogy jelenleg mintegy 125 ezer daru tartózkodik a térségben. Ez a szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.

Az elmúlt nyárról azt írja a HNP honlapján, hogy szokatlanul meleg és aszályos volt, teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket. és jelentős kiesést eredményezett Magyarország keleti régióiban a kukorica termésében. A sekély vízű élőhelyek biztosítják a darvak számára ideális alvóhelyeket, míg a kukoricatáblák aratása során elhullatott szemek jelentik számukra a legfőbb táplálékforrást. Ezen okok miatt a nemzeti park szakemberei kíváncsian várták, hogy fog alakulni a darvak 2022-es mozgolódása a Hortobágyon.

A huge flock of birds. Common Crane (Grus grus). Hortobagy National Park. Hungary.
A huge flock of birds. Common Crane (Grus grus). Hortobagy National Park. Hungary.

Az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon. Az aszályos nyarat követően a HNPI több helyen végzett ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru éjszakázóhelyek kialakulását. Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthetjük, a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágyi nemzeti park igazgatóság

hortobágyi nemzeti park

daruvonulás

darvak