Újabb ritkasággal bővült a Debreceni Állatkert: rendkívül különleges az új lakó

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb ritkasággal bővült a Debreceni Állatkert: rendkívül különleges az új lakó

Az egyre hűvösebb időben is megannyi látnivalót kínáló Debreceni Állatkert jelentős gyűjteményi bővülésről adhat hírt, október 27-én ugyanis két abesszin szarvasvarjú tojó érkezett hozzájuk a franciaországi Montpellier állatkertjéből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

A méltóságteljes megjelenésű jövevények már birtokba vették fűtött téli bemutatójukat az Afrika-röpdében, ahol a fekete kontinens madárvilágának számos másik ikonikus képviselőjével együtt csodálhatók meg. Ez az Európa-szerte összesen 42 intézményben megtalálható faj most először látható magyar állatkertben, a remények szerint pedig a debreceni kert hamarosan hímet is fogadhat, és idővel tenyésztési sikerről számolhat be.

Forrás: Debreceni Állatkert
Forrás: Debreceni Állatkert

Az Afrika Egyenlítőtől északra fekvő szavannáin, sziklás területein és sivatagi cserjéseiben őshonos abesszin szarvasvarjú (Bucorvus abyssinicus) nemzetségének másik ma élő képviselője déli rokona, a Debreceni Állatkertben egykor szintén bemutatott kaffer szarvasvarjú mellett. Mindkét faj jellegzetessége a hosszú, ívelt csőr és az annak tetején helyet foglaló üreges csontos kinövés, valamint a toroklebeny, amely a hőleadást és a hangjelzések rezonanciáját segíti elő. Nappal a talajszinten kutat elsősorban állati tápláléka – hüllők, kisebb emlősök, ízeltlábúak, ritkábban döghús és termések – után, éjszaka pedig a fák lombkoronáján pihen. Monogám párokban él, amelyek kedvező élőhely esetén akár 20 fős csapatokat is alkothatnak. A tojásrakástól a fiókák kirepüléséig a hímek gondoskodnak a táplálékszerzésről, az utódok pedig akár hároméves korukig is szüleik közelében maradhatnak. Viszonylag hosszú élettartamú madár, emberi gondozásban 40 évig is élhet.

Élelmezési célú vadászata és a fészkelésre alkalmas fák fokozódó kivágása miatt a faj 2018 óta sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni állatkert