El sem hisszük, mi történik a népszerű kirándulóhelyen: ennek minden túrázó örülhet

HelloVidék   
  Megosztom
El sem hisszük, mi történik a népszerű kirándulóhelyen: ennek minden túrázó örülhet

A Pilisi Parkerdő egyik legizgalmasabb turisztikai központja a gödöllői erdészeti arborétum, azaz az Arbo Park. Az idén 120 éves erdészeti-tudományos célú növénygyűjtemény különlegessége, hogy a fajokat nem izoláltan találjuk meg – mint más arborétumokban –, hanem a velük kialakult társulásokban, természetes környezetükben. Az Arbo Park ökoturisztikai szolgáltatásai teljesen megújultak: látványos ismeretterjesztő játszótér épült, új információs táblák kerültek ki, interaktív tájékoztató rendszer épült, mindezt fitneszpark, új bútorgarnitúrák, pihenőhelyek, illemhely és mobil színpad egészítik ki.

A ma délelőtti ünnepélyes átadón Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mellett részt vett Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztályának főosztályvezetője, Vécsey László országgyűlési képviselő és Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese.

Fotó: Arbo Park
Fotó: Arbo Park

Az Arbo Park a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, a "Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat részeként újult meg. A projektgazda a Magyar Természetjáró Szövetség volt, a Pilisi Parkerdő Zrt. konzorciumi partnerként vett részt a pályázatban. A Budai-hegység, a Pilis és a Gödöllői-hegység több területet átölelő, nagyszabású projekt teljes költségvetése 1 078 970 645 forint volt, ebből a Pilisi Parkerdő fejlesztései 827 584 598 Ft-tal részesültek.

Megszületett az új erdei játszótér, speciálisan erre a helyre tervezett hintákkal, mászókákkal, mérleghintákkal, vadászlakkal, figurákkal. Ebből az összegből kialakítottak egy mobil színpadot, közel ötven pad-asztal garnitúrát, esőbeállót, támlás padokat, illetve a területhez tartozó illemhelyet is. Mindezek mellett teljesen megújult az arborétum információs rendszere is.

Reinitz Gábor vezérigazgató elmondta: „nagy eredménynek tekintem a Gödöllői Erdészeti Arborétum Arbo Parkként történő megújítását, hiszen ide, a Gödöllői-dombság gyönyörű tájaira képes vonzani a látogatókat, és merem remélni, hogy Visegrád és a Pilis mellett ez lehet az egyik turisztikai centrum, amelyik segít abban, hogy az évi 30 millió látogató eloszlásával fenntarthatóbbá tegyük a természetjárást a Parkerdő területén”.

Az erdők lettek a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok. Az elmúlt évtized fejlesztései nélkül ezt a látogatószám-növekedést nem bírták volna el erdeink, megfelelő infrastruktúrával azonban az erdők képesek kiszolgálni a társadalmi igényeket úgy, hogy közben megőrizzük a természeti értékeket is

- hangsúlyozta beszédében Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztályának főosztályvezetője.

Fotó: Arbo Park
Fotó: Arbo Park

A Gödöllői Erdészeti Arborétum

Idén 120 éves Gödöllői Erdészeti Arborétum, a természetben megtalálható hazai fafajok és a nemesített erdészeti fajták egyik legfontosabb génbankja és vizsgálati helye. A nagy múltra visszatekintő arborétum telepítését még 1902-ben kezdték meg az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác rendeletére. Eredeti célja a hazánkban nem erdőalkotó fafajok – elsősorban a talajmegkötő fenyőfélék – honosítása volt, azonban 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet új tudományos programot indított a területen.

Kifejezetten erdészeti-tudományos célú növénygyűjtemény jött létre, melynek különlegessége, hogy a fajokat nem izoláltan találjuk meg – mint más arborétumokban –, hanem a velük kialakult társulásokban, természetes környezetükben. Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdei fenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig. A kutatásokra ma is aktívan használt területen százötvennél is több erdőtípus, úgynevezett „erdőkép” található.

Az utóbbi években látványosan megnőtt látogatottságú Erdészeti Arborétum kezelési és fenntartási feladatait a Pilisi Parkerdő Zrt. látta el. 2022-ben az arborétum – új nevén az Arbo Park – a Parkerdő által létrehozott Erdők a Közjóért Alapítvány üzemeltetésébe került. Az alapítvány és Pilisi Parkerdő közös célja a terület szolgáltatáskörének bővítése, az ismeretterjesztés, a szórakoztatás eszközeit felhasználva egy modern ökoturisztikai centrum létrehozása. Ezeket a célokat szolgálják a közelmúlt nagyszabású fejlesztései is.

Megújul a Parkerdő – turisztikai fejlesztések az elmúlt években

Az Arbo Park fejlesztése és a turisztikai pályázat egy nagyobb beruházássorozat része. A Pilisi Parkerdő nagyszabású ökoturisztikai fejlesztéseket valósított meg teljes területén, így Gödöllőn és a Gödöllői-dombságon kívül a Budai-, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben vagy a Gerecse nyugati részén is.

Minderre azért van szükség, mert a Pilisi Parkerdő látogatottsága, turisztikai jelentősége hatalmas ütemben nőtt az elmúlt két évben. Tavaly már 32 millió látogatót regisztráltak a Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektárnyi erdőterületén. A Parkerdő mint felelős erdőgazdálkodó és fenntartó egyik legfontosabb feladata és küldetése, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát, a természetkárosítástól mentes, biztonságos erdőlátogatás lehetőségét az ide látogatók számára. Ezzel kapcsolatban Reinitz Gábor kiemelte, hogy

ha belegondolunk ebbe a számba, egészen megdöbbentő, olyan, mintha Magyarország teljes lakossága, az újszülöttől a nyugdíjasig, évente három alkalommal kilátogatna a Pilisi Parkerdőbe. (...) Hosszú távon a Pilisi Parkerdő fenntartható természetközeli turizmusa érdekében újabb területeket, újabb, vonzó célpontokat, turistautakat kell megismertetnünk a természetbarátokkal.

A Pilisi Parkerdő – küldetésével összhangban és rendszeres erdőgondozási tevékenységén túl – az elmúlt nyolc évben a következő beruházásokat hajtotta végre, hogy a Budapest környéki erdők a lehető legjobban és legtermészetesebben szolgálják az itt lakó több mint hárommillió ember és az ide látogató turisták kikapcsolódását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pilisi parkerdő

arbo park

arborétum

park

gödöllői erdészeti arborétum

gödöllő