Rendkívüli: először rendezik meg a rangos eseményt, szülők és gyerekek nagyon várják

HelloVidék   
  Megosztom
Rendkívüli: először rendezik meg a rangos eseményt, szülők és gyerekek nagyon várják

2023 nyarán rendezik meg az év egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseményét, a Hungarian Ballet Grand Prix-t – jelentették be a Magyar Állami Operaházban. A jövőre debütáló rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg, és az eseménynek a veszprémi ActiCity ad majd otthont. A tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés céljából létrehozott rendezvény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg.

A rendezvény indulására a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program teremt lehetőséget, és a most induló esemény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg.

A Hungarian Ballet Grand Prix hosszútávú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben való népszerűsítése. A versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik össze tudásukat, és a verseny magas színvonalát az együttműködő partnerek mellett egy 8 fős, a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, mestereiből és elkötelezett támogatóiból álló zsűri biztosítja majd.

2017-ben ismertem meg Solymosi direktor urat, azóta követem figyelemmel vízióit. A Ballet Grand Prix egy évtizede igazgatói pályázatának kiemelt célkitűzése volt, melyet 2021 telén kezdtünk el újratervezni. Jövőre Európa Veszprémre figyel, mi pedig megtöltjük a várost balett-tel

- mondta el Steiner-Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Hungarian Ballet Grand Prix ötletgazdája.

Egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint 10 éves álmom, így ez eddig minden balettigazgatói pályázatomban szerepelt. Hálás vagyok azért, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF program keretein belül most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére. Egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van

- mondta el a sajtótájékoztatón Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója.

A Magyar Nemzeti Balettintézet és az Operaház Gyermekkara összesen több mint 200 gyermek magas színvonalú művészeti fejlődését biztosítja. A leendő balett-táncosaink és kórusénekeseink képzésének a jövőben szeretnénk még nagyobb figyelmet szentelni, ezért nagyon fontosnak tartom a most induló Hungarian Ballet Grand Prix támogatását. A terveink között egy, az intézeteinkben tanuló gyermekek speciális igényeinek megfelelő, saját nyolc évfolyamos iskola, az Opera Campus létrehozása is szerepel – erre szintén a jövő tehetségeinek támogatása miatt van óriási szükség

- mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház Főigazgatója.

Az első magyarországi nemzetközi balettverseny a fiatalokra, a 7-18 éves korosztályra fókuszál, ezen belül pedig 5 korcsoportban, pre-competitve, junior és youth kategóriákban versenyezhetnek a fiatal tehetségek.

A jelentkezőknek összesen három fordulóban kell bizonyítaniuk. A versenyzők egy előre megszabott variáció bemutatását videóanyag formájában kell beküldeniük, míg a második fordulóban már személyesen mutathatják be egyéni, duett és csoportos számaikat. A harmadik fordulóban a legtehetségesebbnek bizonyuló finalisták teljesen új, a rendezvény ideje alatt tanult produkciójukat mutatják majd meg a közönség számára. A Hungarian Ballet Grand Prix dobogósait a rendezvény utolsó napján, egy nagyszabású gálaműsor keretein jelentik majd be.

A verseny A 15-18 éves korú nyertese Youth Grand Prix elismerésben és pénzjutalomban részesül és meghívott előadóként lehetőséget kap a következő évi gálán való fellépésre. A 10 14 éves korosztályok nyertese elnyeri a Junior Grand Prix elismerést nyeri el.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közép és hosszú távon is jól látható európai kulturális térséggé kívánja erősíteni Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót. A fiatalok bevonása a művészetek világába ehhez az egyik legjobb eszköz, így logikus döntés volt a hagyományteremtő céllal induló Veszprém Ballett Grand Prix pályázatát elfogadni és támogatni: a fiatalok klasszikus és kortárs táncversenye a régiót és Veszprém várost tartósan beemeli a nemzetközi táncművészeti vérkeringésbe

- mondta Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója.

Markovits Alíz hozzátette: Veszprémben nagy hagyománya van a mozgásművészeteknek és a táncnak: jövőre, az EKF címviselés évében már a 24-ik alkalommal rendezzük meg a Tánc Fesztiválját, és szellemiségében ehhez a nagyszerű fesztiválhoz csatlakozik majd a Veszprém Ballett Grand Prix és egy romos épület újraálmodásával elkészül a mozgásművészeteknek, így e nemzetközi balettversenynek otthont adó ActiCity is.

A vezérigazgató az esemény végén mindenkit arra hívott, hogy január 21-22 látogassanak el Veszprémbe az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó ünnepségére, majd egész évben élvezzék az EKF több ezer eseményét.

A Hungarian Ballet Grand Prix részletes versenykiírását a szervezők 2023 elején publikálják majd a www.hbgp.hu oldalon, amelyet a versennyel, valamint a veszprémi döntővel és gálaműsorral kapcsolatos információkért is érdemes figyelemmel kísérni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balett

veszprém

magyar állami operaház