Ásatások kezdődnek a Pannonhalmi Főapátság területén: vajon mit keresnek?

MTI   
  Megosztom
Ásatások kezdődnek a Pannonhalmi Főapátság területén: vajon mit keresnek?

A Királyok-Szentek-Monostorok kutatási projekt szakemberei a tihanyi és a bakonybéli bencés monostorok előző évi régészeti kutatása után ebben az évben a pannonhalmi monostorban végeznek ásatást - tájékoztatta a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK).

A közlemény szerint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) támogatásával és a BTK koordinálásában megvalósuló projekt 2023. évi munkálatai márciusban kezdődtek meg a Pannonhalmi Főapátság támogatásával és közreműködésével.

Az ásatásokat Takács Ágoston, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet doktorandusza vezeti. A monostor úgynevezett északi udvarán zajló munkálatok az apátság korai építési fázisának kérdéseire keresik a választ.

A tájékoztatás szerint az ásatási munkák előreláthatólag május közepéig tartanak. A főapátság illetékesei és a kutatócsoport szakemberei olyan logisztikai megoldásokat alkalmaznak, amelyekkel a kutatási munkálatok teljes ideje alatt látogatható lesz a Pannonhalmi Főapátság.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

régészet

királyok-szentek-monostorok

kutatás

tihany

bakonybél

bencés monostor

pannonhalma