Kincsek lapulnak a talpunk alatt: most Zircen találtak érméket, ékszereket

HelloVidék   
  Megosztom
Kincsek lapulnak a talpunk alatt: most Zircen találtak érméket, ékszereket

A Bakonykarszt Zrt. az ivóvízvezeték korszerűsítését végezte Zircen, mikor csontvázakra bukkantak. Az esetet a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei vizsgálták ki, akik rájöttek, hogy a munkások által kiásott 60 x 130 centiméteres szakasz egy 11. századi temetőn halad keresztül.

Pátkai Ádám Sándor feltárásvezető és Ritecz Tímea régésztechnikus tizenhét részleges sírt talált, továbbá egy 12. századi ezüst pénzérmét és egy S-végű karikaékszert, mely egyértelműen 10-13. századi - Árpád-kori - darabnak mondható. A temető többi részét egyelőre nem volt lehetőségük feltárni, mivel a kiásott szakaszt egyik oldalról járda, a másik oldalról úttest határolja.

Mélyebben tárgyakat is találtak; egy faragott agancstöredéket, amit valószínűleg szúrófegyverként használták, egy 10×25 cm-es kőfaragványt valamint egy kőberakásos gyűrű fejét. Az árok mellett egy házra bukkantak, sarkában kemencével, ami szintén az Árpád-korra jellemző.

A korábbi és a mostani leletanyagból kiderül, hogy Zirc a kezdetektől fontos helyszín volt; ugyanis nem először találnak itt értékes történelmi leleteket: 1942-43-ban Nagy László, a veszprémi múzeum akkori igazgatója az akkori vásártéren ásatásokat végezve feltárt egy 10. századi fatemplomot, egy 11. századi királyi udvarházat, egy kőtemplomot, egy fallal körülkerített temetőt és egy 15-16. századi kőházat.

Zircen többször végeztek közműépítéseket, de nem jelentettek régészeti szempontból érdekes felfedezéseket. A lakosok elmondásuk szerint többször találtak ásáskor kertjükben régi leleteket, például egy 15. századi aranypénzt, amit be is szolgáltattak a megyei múzeumnak.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

régészet

csontváz

temető

zirc

árpád

templom