Kincsek lapulnak a talpunk alatt: most Zircen találtak érméket, ékszereket

HelloVidék   
  Megosztom
Kincsek lapulnak a talpunk alatt: most Zircen találtak érméket, ékszereket

A Bakonykarszt Zrt. az ivóvízvezeték korszerűsítését végezte Zircen, mikor csontvázakra bukkantak. Az esetet a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei vizsgálták ki, akik rájöttek, hogy a munkások által kiásott 60 x 130 centiméteres szakasz egy 11. századi temetőn halad keresztül.

Pátkai Ádám Sándor feltárásvezető és Ritecz Tímea régésztechnikus tizenhét részleges sírt talált, továbbá egy 12. századi ezüst pénzérmét és egy S-végű karikaékszert, mely egyértelműen 10-13. századi - Árpád-kori - darabnak mondható. A temető többi részét egyelőre nem volt lehetőségük feltárni, mivel a kiásott szakaszt egyik oldalról járda, a másik oldalról úttest határolja.

Mélyebben tárgyakat is találtak; egy faragott agancstöredéket, amit valószínűleg szúrófegyverként használták, egy 10×25 cm-es kőfaragványt valamint egy kőberakásos gyűrű fejét. Az árok mellett egy házra bukkantak, sarkában kemencével, ami szintén az Árpád-korra jellemző.

A korábbi és a mostani leletanyagból kiderül, hogy Zirc a kezdetektől fontos helyszín volt; ugyanis nem először találnak itt értékes történelmi leleteket: 1942-43-ban Nagy László, a veszprémi múzeum akkori igazgatója az akkori vásártéren ásatásokat végezve feltárt egy 10. századi fatemplomot, egy 11. századi királyi udvarházat, egy kőtemplomot, egy fallal körülkerített temetőt és egy 15-16. századi kőházat.

Zircen többször végeztek közműépítéseket, de nem jelentettek régészeti szempontból érdekes felfedezéseket. A lakosok elmondásuk szerint többször találtak ásáskor kertjükben régi leleteket, például egy 15. századi aranypénzt, amit be is szolgáltattak a megyei múzeumnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

régészet

csontváz

temető

zirc

árpád

templom