Kifakadt a legendás somogyi állatvédő: az idei év eddig különösen borzalmas volt

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Kifakadt a legendás somogyi állatvédő: az idei év eddig különösen borzalmas volt

Egy eldugott kis hely a somogyi erdőrengetegben, ahol az árva vidrák és más állatok is otthonra lelnek. A Petesmalmi Vidrapark szó szerint a béke szigete, ahol a tavak és erdőségek környezetében a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánozzák a kifutók. Balogh Márta már több mint tíz éve gondoskodik ezekről a fokozottan védett állatokról, amelyek nem csak az országból, hanem Európa más részeiről is itt lelnek újra békére, mielőtt felerősödve újra vissza nem kerülnek a természetbe.

Belső–Somogy természeti adottságaiból adódóan igazi európai vidra-nagyhatalom. Távol a nagyvilág zajától, tíz kilométerre fekszik a Mike és Lábod közti átkötő úttól. Itt a csend és a természet az úr. A Balaton és a Dráva folyó közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata nem véletlenül érdemelte ki az igazi vidraparadicsom nevet. A Somogy Természetvédelmi Szervezet kezelésében álló terület védelmet, búvóhelyet és élelmet nyújt ennek a Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűnt, menyétféle ragadozónak.

A vidrapark szíve és lelke, az árván maradt kis állatok pótanyukája Balogh Márta, aki 2000-ben önkéntesként érkezett a területre, és maradt, miután beleszeretett a vidrákba.

Itt tényleg úgy érzem, hogy valaminek a része vagyok és hasznossá tudom magam tenni. Gyorsan rájöttem, hogy én teljes mértékben ide tartozom. Akkoriban láttam az életemben először vidrát, de ez pont olyan volt, mint a filmekben egy romantikus pillanat, amikor eláll az ember szava. Tipikus meglátni és megszeretni szituáció alakult ki a vidrák és köztem

– mondta a HelloVidéknek Balogh Márta, aki a parkban töltött idő alatt a mai napig harminc vidrát mentett meg, és 2013 óta életvitel-szerűen is a parkban él.

Európa legértékesebb menyétféle ragadozójának természetes élettere egyre kisebb az emberek terjeszkedése miatt. Előfordul az is, hogy a vidrák anyja elpusztul, esetleg halászhálóba gabalyodik, elüti az autó vagy lelövik az orvvadászok. A kicsik pedig árván maradnak. Az ilyen és ezekhez hasonló történetek szinte mindennaposak a Petesmalmi Vidrapark életében.

Az idei év eddig különösen borzalmas volt a vidramentések tekintetében. Akadt olyan állat, amelyiket a Balatonnál mentettük ki és azonnali orvosi ellátásra volt szüksége a fején tátongó, hatalmas seb miatt. Idén találtuk a lehető legsoványabb kölyköt is, borzalmas állapotban az egyik tóparti mólónál. Egy vidra pedig ott halt meg a kezemben ripityára tört állkapoccsal

- mesélte Balogh Márta.

A vidrapark menedéket és otthont is ad az ennek a rejtett életmódot folytató állatnak. A látogatók közben közelről tanulmányozhatják a vidrát, megismerkedhetnek életmódjával és viselkedésével. Emellett segít fenntartani az egyre csökkenő, európai vidrapopulációt.

Még 2016-ban keresett meg minket egy holland természetvédelmi szervezet és a segítségünket kérték. A négy, vadnak nevelt, fiatal vidrát (kettő fiút, kettő lányt) végül egy tizenhárom órás utazással szállították Hollandiába

- mesélte a szakember.

A kölykök általában 3-4 hónapos korukig szopnak, aztán kezdenek el enni és 1 éves korukban válnak önállóvá. Akkor lehet őket újra visszaengedni a természetbe. Balogh Márta pótolja számukra az anyai gondoskodást, miközben tanítják őket vadászni is.

Hiszem és vallom, hogy ha elárvul egy pici állat, akkor neki ugyanaz a melegség kell, mint egy kisbabának: ugyanazt a törődést érdemli. Az a cél, hogy megmentsük az életét és próbáljuk megtanítani vidrának lenni. Közben meg kellett találnom az összhangot, ami a babusgatás és a szabad életre való felkészítés között van: hol kezdődik és hol ér véget. És ez nagyon nehéz volt

– hangsúlyozta Balogh Márta.

Balogh Márta vallja, hogy az állatok is mélyen érző és intelligens lények. A vidrák különösen gyorsan tanulnak, bár a hatékony kommunikációhoz gondozójuknak elsőként meg kellett tanulniuk „vidrául”.

Valahogy azonos hullámhosszra kell kerülni ezzel a kis állattal, hogy tudd, hogy mit akar, hogy mit érez. Minden egyes érzelemre van egy kis hangjuk, és ez meseszép. Nekem ezt jelenti az, hogy meg kell tanulnom vidrául

- magyarázta az önkéntes vidramentő.

A Petesmalmi Vidrapark azonban nem csak a mentett vidrák menedéke, hanem más, védett emlősök és madarak menhelye is. Számos vidra, fehér gólya, fekete gólya, nyárilúd és legyengült, de már röpképes rétisas-fióka kapott újból erőre itt.

Fotók: Jeki Gabriella

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vidrapark

vidra

petesmalmi vidrapark

balogh márta

állatmentés

állatmentő