Megújul az ország második legfontosabb tava: erre megy el 14 milliárd forint

Turzó Ádám, Portfolio   
  Megosztom
Megújul az ország második legfontosabb tava: erre megy el 14 milliárd forint

A Velencei-tó 14 milliárd forintból újul meg, az uniós támogatású projekt célja a vízminőség javítása és megóvása, és a 60-as 70-es években épült, leromlott állagú beton partfal és védmű környezetbarát felújítása.

A Velencei-tó a Balaton utáni második legfontosabb tavunk idegenforgalmi szempontból, mérete alapján pedig a harmadik legnagyobb tavunk. Belföldi és külföldi turistáknak egyaránt gyakori célpontja, ezért különösen fontos, hogy a tó vize jó minőségű legyen, és a tó természetes kincseit is megóvjuk.

A tó jelenlegi partvédműje az 1960-as 70-es években épült, melynek állapota jelentősen leromlott, a megkopott, repedezett betonelemek számos helyen elcsúsztak, sok helyen nem elég magas a partvédmű, a víz esős időben kiönt. A projekt keretében a régi partvédművet szakaszosan elbontják, majd a helyére olyan újat építenek, amely már nem izolálja a természeti környezetet a víztől, és nem akadályozza a víz természetes tisztulását. Úgynevezett halbölcsőket, ívóhelyeket is kialakítanak a halak szaporodásához.

A tavon található nádast mintegy 5 négyzetkilóméteren kikotorják, ugyanakkor a nádasok és a természetes környezet védelme érdekében csak ott épül új beton partvédmű a régi helyett, ahol feltétlenül szükséges. Ezen felül az öblöket is kikotorják, áramlásjavító kotrásokat végeznek. Ahogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság is írja, azzal, hogy a jelentős mennyiségű tápanyagot és algaspórát tartalmazó üledéket kikotorják, javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke.

A megfelelő minőségű és magassági kialakítású védelemmel a hordalékok vízbe való bemosódása is csökkenthető, és a projekt keretében a betorkolló vízfolyásokat is rendezik és hordalékfogó tározókat is kialakítanak. A kikotort üledék a már meglévő és az újonnan kialakított zagyterekre kerül.

A tó felső szabályozási szintjét megemelik, az új partvédművet is ehhez az új szinthez igazítják. Az agárdi vízmérce 0 pontját maximálisan 170 centiméterrel meghaladó vízszint lesz a tó legmagasabb szintje. A projekt kiírás szerint 2016. augusztus végén indult el, és 2020. szeptember végén zárul.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

velencei-tó

turisztika

strand

fejér megye