Erre figyelj, ha hosszabb távra autózol

HelloVidék   
  Megosztom
Erre figyelj, ha hosszabb távra autózol

A hosszú hétvége alatt és karácsonykor is megnövekedett autóforgalommal találkozhatunk az utakon. Mindenkinek nagyon fontos, hogy idegeskedés nélkül, időben és biztonságosan odaérjen, ahol az ünnepeket tölti.

A HelloVidék a Közútkezelő segítségével összeszedte a legfontosabb tanácsokat.

Kerüld el a csúcsidőszakot

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már december 20-ától folyamatosan nőhet a forgalom az országos közutakon, különösen a nemzetközi átmenő forgalmat biztosító útvonalakon. A karácsony előtti utolsó hétvégén is nagyobb lehet a forgalom, aki nem otthon tölti az ünnepeket várhatóan december 23-án este vagy szenteste után, december 25-én és december 26-án indul majd útnak. Ekkor várhatóan inkább a gyorsforgalmi utak lesznek telítettek. Ezeket a csúcsidőszakokat érdemes elkerülni.

Felkészülten utazz

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal induljanak útnak. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem váltanak téli gumira, ami téliesebb útviszonyok mellett jelentősen növelheti a balesetek kockázatát, ezért nyári gumival semmiképpen ne közlekedjenek. Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot is!

A közlekedőknek érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra, hosszabb menetidőre vagy rendkívüli helyezetekre és megtervezhessék a célhoz vezető optimális útvonalukat.

Hasznos dolgok az autóban

A téli időszakban néhány alapvető felszerelés mindenképpen legyen az autóban, felkészülve a télies útviszonyokra. Így vontatókötél, hólánc, indítókábel, jégkaparó, jégoldó-spray, hókotró kefe, kis hólapát. A mobiltelefonok legyenek feltöltve, illetve innivaló és ennivaló legyen az autóban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

autó

utazás

hellovidék

karácsony

hosszúhétvége