Januártól nehezebb lesz trükközni a használt autók eladásával: lekérdezhetőek lesznek az adatok

HelloVidék   
  Megosztom
Januártól nehezebb lesz trükközni a használt autók eladásával: lekérdezhetőek lesznek az adatok

A közlés szerint a Belügyminisztérium (BM) egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait, írja honlapján a totalcar.hu.

Januártól az autó műszaki adatai megtudhatóvá válnak rendszám alapján, mint például a kilométeróra állása, a jármű baleseti „előélete” és elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.

A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. A BM már teszteli a hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert. A szolgáltatás ingyenes lesz, és várhatóan január végétől vehetik igénybe az autósok.

A BM fejlesztésével lehetővé válik, hogy egy-egy jármű jövőbeli tulajdonosa pontos és valós adatokhoz jusson. Így elkerülheti, hogy manipulált, esetleg körözött járművet vásároljon meg. mondta el Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a fejlesztés egyaránt szolgálja az autóvásárlók és a kereskedők érdekeit.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

használtautó

autó

rendszám

autópiac