Luxus a Tiszán: kiderült, milyen nyaralóhajókat lehet majd bérelni

HelloVidék   
  Megosztom
Luxus a Tiszán: kiderült, milyen nyaralóhajókat lehet majd bérelni

A Magyarországi Nyaralóhajózás Program keretében összesen 20 darab nyaralóhajó érkezik 2020-ig Magyarországra 1,51 milliárd forint értékben, 90 millió forinttal olcsóbban az eredeti tervekhez képest. A MAHART Zrt. és az Aktív Magyarország Kormánybiztosság közös sajtótájékoztatóján a közbeszerzésen nyertes francia cég bemutatta a hajótípusokat. A Program teljes költségvetése 4,66 milliárd forint, amelyből a hajók beszerzésén túl a kikötők építése is megvalósul.

Az idei évben 10 darab nyaralóhajóval indul el a Nyaralóhajózás Program tesztüzeme a Tisza-tavon, Felső-Tiszán és a Bodrogon. A nyaralóhajók egyik újdonsága abban rejlik, hogy a hajókat bárki, hajóvezetői engedély nélkül bérelheti ki, és közlekedhet vele az érintett folyószakaszokon.

Új aktív kikapcsolódási lehetőség meghonosítása Magyarországon

A tájékoztatón Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, hogy az elsődleges cél az Európa-szerte egyre népszerűbb nyaralóhajózás meghonosítása Magyarországon, ezáltal hazánk elhelyezése ennek a speciális turisztikai szolgáltatásnak a térképén.

A Magyarországi Nyaralóhajózás Program elindításával a következő évek során a Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog térsége kedvelt turisztikai célponttá válhat. Közelsége miatt a hazai közönség számára is könnyebben elérhetővé válik ez az üdülési forma, mely a kishajós élet fejlődését is maga után vonja, hiszen az infrastruktúra kiépítése nemcsak a nyaralóhajózást szolgálja, hanem a térségben egyéb kishajó forgalom számára is hátteret nyújt.

A hajóvezetői engedély-mentes nyaralóhajózás jelenleg 14 európai ország kijelölt vízterületein lehetséges, sok ezer kilométer hosszan. A vízi turizmus fejlesztése mindenütt a kerékpáros, kajakos és lakóautós fejlesztésekkel együtt zajlik, ezért a nyaralóhajózáshoz egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, golfozás, lovaglás, kirándulás, melyek fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

- mondta Révész Máriusz. Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos ismertette a program legfontosabb feladatait: elsőként az induló hajópark beszerzésére kerül sor a többi európai országban már bevált hajótípusok közül. Ezzel egy időben a kikötési pontok és parti létesítmények kialakítása is megindult. A szabadidős hajózás életre keltése érdekében húsz helyen létrehozásra kerülő közcélú kikötési pontok és kulturált parti létesítmények nem kizárólag a nyaralóhajózás érdekében, hanem minden vízijármű számára (kishajók, kajakok, kenuk stb.) jönnek létre.

Hozzátette, hogy a pontszerű fejlesztések helyett a víz természetes módon kapcsolja össze a régió településeit, így Sátoraljaújhelytől a Tisza-tóig az egész területet egy egységként kell kezelni. A fejlesztések nem csak a víz közvetlen környezetében, hanem a nemzetközi példák alapján, a part 30 kilométeres körzetében lesznek hatással a térség életére.

Sikeresen lezárult hajóbeszerzés

A Mahart Zrt. vezérigazgatója, Sztilkovics Szávó elmondta: „a nyaralóhajózás programjáról szóló Kormányhatározatok 2020-ra írják elő a program megvalósítását, és ahhoz összesen 4660 millió forintot biztosítanak. A 20 hajó vásárlására 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre, de ennél 90 millió forinttal olcsóbban sikerült beszerezni azokat.”

Sztilkovics Szávó vezérigazgató ismertette a 2018 végéig lezárult feladatokat: lezajlott a műszaki környezet előkészítése és koordinálása a hajók közbeszerzési eljárásának lefolytatásához, és 2018. december 15-én a nyaralóhajók beszerzése lezárult. A kikötői infrastruktúra közbeszerzési eljárásához szükséges műszaki, engedélyezési, jogi környezet előkészítése (környezeti hatástanulmány, vízjogi engedélyeztetések, közmű egyeztetések) megtörtént, a tervezési folyamat lezárult, a létesítési engedélyek rendelkezésre állnak. A kiskikötők és a kiskörei báziskikötő megvalósításának közbeszerzése 2018. december 20-án kiírásra került.

A Mahart Zrt. vezérigazgatója ismertette a hajóbeszerzés főbb kritériumait: üzemeltetési és karbantartási okok miatt azonos gyártótól, azonos sorozatból származó, új építésű, műanyag testű nyaralóhajók vásárlása volt indokolt. Szükséges volt a vendéglétszámhoz igazodó méretválasztékot – ezáltal árválasztékot – biztosító többkabinos modellek beszerzése. Kritériumként szerepelt, hogy a nyertes cég egy működő, nyaralóhajózást, mint terméket értékesítő rendszerhez kapcsolódjon.

Az új nyaralóhajók beszerzése tárgyú, nyitott részvételű, tárgyalásos közbeszerzés kiírására 2018 áprilisában került sor konkrét műszaki paraméterek és egyéb feltételrendszer meghatározása mellett. A közbeszerzés tárgya 10 + 10 nyaralóhajó beszerzése (8 db 2 kabinos, 4 db 3 kabinos és 8 db 4 kabinos nyaralóhajó) két ütemben a hozzájuk kapcsolódó turisztikai, marketingszolgáltatásokkal együtt. Az első nyaralóhajót február 21-én mutatja be a Mahart a nagyközönségnek a budapesti Utazás Kiállításon.

Több mint hajóvásárlás

A közbeszerzésen nyertes Constructions Nautiques Nicol’s Yacht francia hajógyártó az elmúlt évtizedekben több mint 600 speciális nyaralóhajót gyártott az európai vizekre. Az elvárt nemzetközi üzemeltetői tapasztalattal rendelkeznek.

Alain Mousset, a Nicols elnöke elmondta: „a hajógyár olyan cégcsoporthoz tartozik, amely több évtizede nyaralóhajó-bérbeadással is foglalkozik és hajlandó a magyar nyaralóhajózást bekapcsolni a foglalási és értékesítési rendszerébe, ezáltal segítve a program magyarországi sikerét. Meglévő ügyfélkörének és értékesítési hálózatának kiajánlja a magyar lehetőséget, szerepelteti katalógusában és nemzetközi online foglalási rendszerében.”

A Nicols vezetője bemutatta a Magyarországra érkező hajókat: a nyaralóhajók 2, 3, 4 kabinosak, merülésük legfeljebb 1 méter. A hajók hossza 10-15 méter közötti, teljesítményük maximum 100 LE, holtvízi sebességük legfeljebb 15 km/h. Felszereltségük: nappali, kétágyas kabinok, meleg vizes belső zuhanyzó/WC, felszerelt konyha, fűtés, napozóterasz, fedélzeti ülőbútorok, fürdőplatform, belső és külső kormányállás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turizmus

utazás

szórakozás

hajó

nyaralóhajó

bodrog

tisza

tisza tó