Stresszes wellness: ezekre figyelj, hogy ne érjen csalódás!

HelloVidék   
  Megosztom
Stresszes wellness: ezekre figyelj, hogy ne érjen csalódás!

A budapesti és a vidéki fürdők is változatos programokkal várják a látogatókat, turistákat. Az esetleges felmerülő kellemetlenségek elkerülése végett azonban nem árt körültekintően tájékozódni a fürdők és szállodák wellness szolgáltatásainak igénybe vétele előtt. A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmekben sokszor találkozunk olyan fogyasztói problémákkal, ahol a fogyasztók nincsenek tisztában a megvásárolt szolgáltatás, a kedvezményes fürdőbelépő, bérlet vagy kártya tartalmával, felhasználási feltételeivel vagy az igénybevett fürdők Házirendjével.

Az egyik esetben a fogyasztó megvásárolt egy klubkártyát, mely egész évre szóló kedvezményes belépést biztosít 2 választott budapesti gyógyfürdőbe. A kártya megvásárlásakor, az igénylés kitöltésekor a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ( BGYH Zrt.) részletes tájékoztatást adott arról, hogy a klubkártya és a kedvezményes belépő át nem ruházható, kizárólag az igénylő használhatja. A fogyasztó kapott egy levelet a fürdőtől, hogy 2018 évre letiltották a kártyáját, holott ő azt még csak pár alkalommal használta. Ezután a Budapesti Békéltető Testülethez fordult és kérte a letiltás feloldását. Az eljárás során azonban kiderült, hogy bizonyítottan a kártya átadásra került egy ismerősének, aki jogosulatlanul használta azt, így a fürdő Házirendje alapján a fürdő alappal tiltotta le a kártya további használatát.

Egy másik esetben a fogyasztó OEP támogatással kívánt kedvezményes gyógyvizes orvosi kezelést igénybe venni az egyik budapesti gyógyfürdőben. Három kezelés után levelet kapott a fürdőtől, hogy megvonják a kedvezményes kezelési lehetőségét. A fogyasztó ezután a Budapesti Békéltető Testülethez fordult és kérte a kezelés visszaállítását. Az eljárásban kiderült, hogy a fürdő ellenőrzési rendszere szerint a 15 alkalmas gyógyvizes gyógymedence kezelést 2 különböző személy vette igénybe, így a BGYH Zrt. Házirendje szerint abban az évben nem vehette igénybe a fürdő kedvezményes kezelési szolgáltatását.

A harmadik esetben a szállásfoglalás során a fogyasztó azért választotta azt a magyarországi szállodát, mert a wellness részen gyógyvizes szolgáltatást szeretett volna igénybe venni. Amikor a szálláson megjelent derült ki, hogy a szálloda ezen wellness része éppen felújítás alatt áll, így az egyéb medencéket és a szaunát ugyan használhatja, de a gyógyvizes szolgáltatást nem tudja igénybe venni. A fogyasztó a testület előtt indított kérelmében a szállodától hibás teljesítés címén árleszállítást kért. Az eljárásban végül egyezség született és a szálloda felajánlott a fogyasztó részére további szállásszolgáltatást.

Ehhez hasonló panaszok és fogyasztói jogviták elkerülése érdekében a következőket fontos megjegyezni.

  1. A fürdők házirendjét a vendégek a belépési jog megvásárlásával egyidejűleg (pl. jegy, bérlet, kedvezményes kártya, kupon) elfogadják és tudomásul veszik, ezért nem árt erről időben tájékozódni. Az egyik legfontosabb információ, hogy a vendégek személyes értéktárgyaiért (mobiltelefon, kulcstartó, karóra, ékszerek stb.) a fürdők csak abban az esetben vállalnak felelősséget, ha azok bizonyítottan az erre kialakított értékmegőrzőkben lettek elhelyezve.
  2. A látogatók kérdezzenek rá, hogy a megváltani kívánt belépőjegy vagy bérlet pontosan mit foglal magában. A kedvezményes jegyek megvétele esetén (diák, nyugdíjas) pedig arra figyeljenek, hogy a kedvezményre jogosító igazolványaikat ne felejtsék otthon! Tanulmányozzák át akár interneten, akár a belépőjegy mellékleteként kapott Fürdőhasználati feltételeket vagy Tájékoztatót! Alaposan olvassák át a kedvezményes szolgáltatások, a klubkártyák és a bérletek használatának pontos feltételeit!
  3. Azokban a fürdőkben, ahol a vendégeknek ún. proxyórát kell venniük-melynek chipje a belépésre valamint a megvásárolt szolgáltatásokra vonatkozó információkat tartalmazza- ügyelniük kell arra, hogy azt ne hagyják el, mert akkor jelentős mértékű kártérítést kell fizetniük. Arra is figyeljenek, hogy ne lépjék át az óra által a fürdőben biztosított maximális tartózkodási időtartamot!
  4. Fürdőbe lépéskor célszerű tájékozódni arról is, hogy minden medence vagy egyéb- a belépő árában foglalt- wellness szolgáltatás működik-e. Ha később kiderül, hogy az adott napon a megváltott jegy ellenére ezen szolgáltatások nem működnek és erről a fürdő előzetesen nem tájékoztatta a fogyasztót, akkor jogosan kérhet kártérítést.
  5. Akkor is jogosan kérhet kártérítést a fogyasztó, ha a lefoglalt szálláshely nem biztosítja maradéktalanul a reklámjában foglalt wellness szolgáltatást. Ebben az esetben haladéktalanul jelezzék a szálloda recepciójánál a panaszukat!
  6. A vendégek jogosultak a fürdők szolgáltatásainak módjára, minőségére is észrevételt vagy kifogást tenni akár szóban, akár írásban. Panaszaikról - ha az nyomban nem kerül orvoslásra - minden esetben jegyzőkönyvet köteles a fürdő vagy a szálloda felvenni, az egyéb bejegyzéseket a Vásárlók Könyvébe írhatják be a vendégek. A fürdő vagy szálloda vezetőjének kötelessége a panaszokat és észrevételeket kivizsgálni illetőleg az alapján intézkedni.
  7. Ha a fürdő vagy a szálloda wellness részén baleset, sérülés vagy káreset történik, akkor minden esetben jegyzőkönyvet kötelesek felvenni. Ezen bejelentést a sérelmet szenvedett vendégnek kell haladéktalanul megtenni a későbbi bizonyítási nehézségek vagy félreértések elkerülése miatt.
  8. Ha a fogyasztó vitáját nem tudja a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, vegye igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobilapplikáción keresztül is!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

wellness

pihenés

utazás

turizmus

szálloda