Ezek a legjobb lovastúra-útvonalak most Magyarországon - itt a lista!

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ezek a legjobb lovastúra-útvonalak most Magyarországon - itt a lista!

Folyamatosan fejlődik a magyarországi lovasturizmus. Mára közel 340 lovas szolgáltatót és több száz patkós minősítésű, lovas turizmushoz kapcsolódó szolgáltatót találhatunk. A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség közben egy egységes, fenntartható, „minőségbiztosított”, aktív lovasturisztikai hálózat rendszerszintű létrehozásán dolgozik. Hogy ez mit jelent? Elsősorban egy nagyszerű eredményt a lovaglás szerelmeseinek: lényegesen megnő a belovagolható utak száma országszerte, amelyek ráadásul közvetlenül kapcsolódnak majd egymáshoz.

Egyértelműen fellendülőben van a magyarországi lovasturizmus az országban, ami már csak azért is kiemelendő, hiszen a magyar nép lószeretete évezredes. Biztos hallotta már Ön is, hogy a világ a magyarokat összekapcsolja a lóval és mindenki tudja, hogy a könnyűlovassági harcmodor, a huszárság nálunk, Magyarországon alakult ki.

A lovakat sokáig csak a mezőgazdaságban, hadászati célokra, közlekedésre, társ- és haszonállatként használták, ám a második világháborúban elkezdődött a magyarországi lovas turizmus és a lovassport is szárnyalt. A lovas hagyományok, a lovas kultúra megőrzése és fejlesztése épp ezért fontos feladata a lovasokat koordináló Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetségnek.

Bár az egyértelmű, hogy a domborzati adottságok alapján az ország azon kevés európai ország közé tartozik, amely „keresztüllovagolható", hamarosan a megfelelő infrastruktúra is biztosítja majd az ágazat sikerét. Ezentúl már biztosan semmi nem állhat a lovas nemzet útjába, ha szeretné lóháton felfedezni az ország csodálatos adottságait. Egy korábbi, sikeres kezdeményezésre alapozva a közelmúltban indult az az észak-magyarországi, valamint észak-alföldi lovas turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre fókuszáló program, amelyre 700 millió forintot szánt a kormány is.

„Elkezdődött az útvonalak kijelölése, összesen harminckettő helyszínt alakítunk ki, amelyek egymástól lovagolható távolságban vannak. Ezeket most a szolgáltatási pontokhoz kötöttük, ugyanis nagyon kevés van ezekből jelenleg az országban" - mondta a HelloVidéknek Lóska János egyesületi elnök. Hozzátette: ma már jogerős építési engedélyekkel rendelkeznek, és csak a közbeszerzésekre várnak, hogy elindulhasson a munka.

Emellett összesen tizennyolc építkezés zajlik, amelyeken elsősorban a lovasok megállását szolgáló istállót alakítunk ki, de teszünk hozzá padot és információs táblákat, illetve mindenhol lesz mosdó és egy zárt hely, ahol a turisták megpihenhetnek.

Ezek a fejlesztések csak és kizárólag a vidéki lovastúra útvonalakat és lovaturista megállóhelyeket érintik. A program ugyanúgy szól a lovakról, mint az emberekről, akiknek minimális kényelmi szempontok alapján alakítjuk ki a túrázáshoz leginkább vágyott feltételeket.

- tette hozzá az elnök.

Egy másik program Pest megyében folytatja ugyanezt. Ezúttal 800 millió forintot szánnak a további fejlesztésekre. „Egyszerűen körbevesszük a fővárost tizenkettő helyszínnel, amelyeket épp mostanában jelölünk ki. Tapasztalataink szerint Itt nagyon sok bérlovas és tereplovas is van, akiket megpróbálunk megtanítani arra, hogy hogyan tudnak a legjobban túrázni a lovakkal. Egy körgyűrűn összegyűjtjük valamennyi útvonalat és szeretnénk lehozni a túrázókat vidékre is" - hangsúlyozta Lóska János.

A tervek szerint már jövő év végére lényegesen megnő a belovagolható utak száma az országban, amelyhez pár éve jó ötleteket, tapasztalatokat adott a vidékfejlesztési program. A feltételek egy részét ekkor már kialakították országszerte. A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség tizenhét darab LEADER térségek közötti együttműködés pályázat létrehozásában nyújtott aktív szakmai közreműködést útvonal hálózat fejlesztések, lovaskultúra oktatás, a hagyományos magyar lófajta népszerűsítése, valamint lovas életmód táborok témákban. Megtörtént 1700 kilométernyi útvonal GPS-es felmérése, speciális szoftvereket fejlesztettek, feltérképzeték a szolgáltatókat, és népszerűsítették a lovaglást, illetve lovastúrákat.

A terep túralovaglás fejlesztése érdekében most a már meglévő túravezetőknek is hirdetünk új képzéseket, de újoncok is bekerülhetnek a csapatba. A területi lovasiskolák ajánlásai szerint gyerekeket vonunk be önkéntesként a munkánkba, és több felnőttel együtt elindítjuk őket a lovastúra vezetői képzés felé

- mondta Lóska János.

A szövetség lovas és nem lovas túrákat is szervez majd, és olyan, eddig talán ismeretlen helyekre viszik el a turistákat, amelyek tényleg igazi, magyarországi gyönyszemet jelentenek. „Gyönyörű helyeket találtunk az országban, ahol a falvakat lovas településsé varázsoljuk. Megvalósulhat az az álom, hogy ahol a ló van, ott legyen néhány méterre a lovas is. Elérhetővé válik az adott vidékre jellemző gasztronómia és a helyi sajátosságok" - tette hozzá a szakember.

A kínált útvonalak között szerepel Debrecen környéke, a gúti erdő, a marhatolvajok útja, Karcag vidéke és a Hortobágy is. Utóbbiaknál lesznek kocsis túrák is. Emellett olyan, csodálatos kis falvak kerülnek fókuszpontba, mint Gömörszőlős, Kisfüzes, Szanticska vagy épp Debréte, ahol családi és baráti társaságoknak is szerveznek majd programokat.

A sikeres és igazán élménygazdag lovastúrákhoz egy folyamatosan fejlesztett és friss információkkal teli, GPS-sel vagy mobiltelefonnal is elérhető applikáció is hozzájárul. Lóska János szerint saját felmérésük szerint az országban lovaglással foglalkozók körülbelül negyven százaléka foglalkozik terep- és túralovaglással, és többen szívesen belevágnának. Az ehhez elvárható, biztonságos körülményeket is szeretnék most megteremteni, valamint a szolgálatókat felkészíteni arra, hogy milyen speciális igényei lehetnek a hozzájuk betérő, lovas turistáknak.

A tereplovaglás szerelmesei közben országszerte egyre több, úgynevezett Patkós minősítésű szállást választhatnak. Érdemes azonban tudni, hogy a patkós minősítés nem kizárólag szállásokra vonatkozik, hanem olyan piaci kategória, amely minősítési fokától függően 1-től 5 patkóig terjedően rendelkezik a lovas turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális adottságokról, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról.

A Patkós minősítési eljárásban részt vehet minden szolgáltató, aki teljesíti a szolgáltatások tekintetében az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésének, folytatásának jogszabályban előírt követelményeit, amely megfelel a lovas szolgáltatások rendjéről szóló rendeletnek. A szolgáltatást bejelentette és regisztrálta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál, a szolgáltatásba bevont lovak pedig rendelkeznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiállított hatósági alkalmassági vizsgával, vagy a vizsgát a Patkós minősítés elvégzésével párhuzamosan kívánják elvégeztetni.

Töltsd le a hazai szolgáltatók listáját

  1. Lovas szolgáltatók Magyarországon
  2. Patkós minősítéssel rendelkező szolgáltatók

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lovastúra

lovak

lovaglás

turizmus

vendéglátás

sportturizmus

lovasturizmus