Ezek a legjobb lovastúra-útvonalak most Magyarországon - itt a lista!

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ezek a legjobb lovastúra-útvonalak most Magyarországon - itt a lista!

Folyamatosan fejlődik a magyarországi lovasturizmus. Mára közel 340 lovas szolgáltatót és több száz patkós minősítésű, lovas turizmushoz kapcsolódó szolgáltatót találhatunk. A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség közben egy egységes, fenntartható, „minőségbiztosított”, aktív lovasturisztikai hálózat rendszerszintű létrehozásán dolgozik. Hogy ez mit jelent? Elsősorban egy nagyszerű eredményt a lovaglás szerelmeseinek: lényegesen megnő a belovagolható utak száma országszerte, amelyek ráadásul közvetlenül kapcsolódnak majd egymáshoz.

Egyértelműen fellendülőben van a magyarországi lovasturizmus az országban, ami már csak azért is kiemelendő, hiszen a magyar nép lószeretete évezredes. Biztos hallotta már Ön is, hogy a világ a magyarokat összekapcsolja a lóval és mindenki tudja, hogy a könnyűlovassági harcmodor, a huszárság nálunk, Magyarországon alakult ki.

A lovakat sokáig csak a mezőgazdaságban, hadászati célokra, közlekedésre, társ- és haszonállatként használták, ám a második világháborúban elkezdődött a magyarországi lovas turizmus és a lovassport is szárnyalt. A lovas hagyományok, a lovas kultúra megőrzése és fejlesztése épp ezért fontos feladata a lovasokat koordináló Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetségnek.

Bár az egyértelmű, hogy a domborzati adottságok alapján az ország azon kevés európai ország közé tartozik, amely „keresztüllovagolható", hamarosan a megfelelő infrastruktúra is biztosítja majd az ágazat sikerét. Ezentúl már biztosan semmi nem állhat a lovas nemzet útjába, ha szeretné lóháton felfedezni az ország csodálatos adottságait. Egy korábbi, sikeres kezdeményezésre alapozva a közelmúltban indult az az észak-magyarországi, valamint észak-alföldi lovas turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre fókuszáló program, amelyre 700 millió forintot szánt a kormány is.

„Elkezdődött az útvonalak kijelölése, összesen harminckettő helyszínt alakítunk ki, amelyek egymástól lovagolható távolságban vannak. Ezeket most a szolgáltatási pontokhoz kötöttük, ugyanis nagyon kevés van ezekből jelenleg az országban" - mondta a HelloVidéknek Lóska János egyesületi elnök. Hozzátette: ma már jogerős építési engedélyekkel rendelkeznek, és csak a közbeszerzésekre várnak, hogy elindulhasson a munka.

Emellett összesen tizennyolc építkezés zajlik, amelyeken elsősorban a lovasok megállását szolgáló istállót alakítunk ki, de teszünk hozzá padot és információs táblákat, illetve mindenhol lesz mosdó és egy zárt hely, ahol a turisták megpihenhetnek.

Ezek a fejlesztések csak és kizárólag a vidéki lovastúra útvonalakat és lovaturista megállóhelyeket érintik. A program ugyanúgy szól a lovakról, mint az emberekről, akiknek minimális kényelmi szempontok alapján alakítjuk ki a túrázáshoz leginkább vágyott feltételeket.

- tette hozzá az elnök.

Egy másik program Pest megyében folytatja ugyanezt. Ezúttal 800 millió forintot szánnak a további fejlesztésekre. „Egyszerűen körbevesszük a fővárost tizenkettő helyszínnel, amelyeket épp mostanában jelölünk ki. Tapasztalataink szerint Itt nagyon sok bérlovas és tereplovas is van, akiket megpróbálunk megtanítani arra, hogy hogyan tudnak a legjobban túrázni a lovakkal. Egy körgyűrűn összegyűjtjük valamennyi útvonalat és szeretnénk lehozni a túrázókat vidékre is" - hangsúlyozta Lóska János.

A tervek szerint már jövő év végére lényegesen megnő a belovagolható utak száma az országban, amelyhez pár éve jó ötleteket, tapasztalatokat adott a vidékfejlesztési program. A feltételek egy részét ekkor már kialakították országszerte. A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség tizenhét darab LEADER térségek közötti együttműködés pályázat létrehozásában nyújtott aktív szakmai közreműködést útvonal hálózat fejlesztések, lovaskultúra oktatás, a hagyományos magyar lófajta népszerűsítése, valamint lovas életmód táborok témákban. Megtörtént 1700 kilométernyi útvonal GPS-es felmérése, speciális szoftvereket fejlesztettek, feltérképzeték a szolgáltatókat, és népszerűsítették a lovaglást, illetve lovastúrákat.

A terep túralovaglás fejlesztése érdekében most a már meglévő túravezetőknek is hirdetünk új képzéseket, de újoncok is bekerülhetnek a csapatba. A területi lovasiskolák ajánlásai szerint gyerekeket vonunk be önkéntesként a munkánkba, és több felnőttel együtt elindítjuk őket a lovastúra vezetői képzés felé

- mondta Lóska János.

A szövetség lovas és nem lovas túrákat is szervez majd, és olyan, eddig talán ismeretlen helyekre viszik el a turistákat, amelyek tényleg igazi, magyarországi gyönyszemet jelentenek. „Gyönyörű helyeket találtunk az országban, ahol a falvakat lovas településsé varázsoljuk. Megvalósulhat az az álom, hogy ahol a ló van, ott legyen néhány méterre a lovas is. Elérhetővé válik az adott vidékre jellemző gasztronómia és a helyi sajátosságok" - tette hozzá a szakember.

A kínált útvonalak között szerepel Debrecen környéke, a gúti erdő, a marhatolvajok útja, Karcag vidéke és a Hortobágy is. Utóbbiaknál lesznek kocsis túrák is. Emellett olyan, csodálatos kis falvak kerülnek fókuszpontba, mint Gömörszőlős, Kisfüzes, Szanticska vagy épp Debréte, ahol családi és baráti társaságoknak is szerveznek majd programokat.

A sikeres és igazán élménygazdag lovastúrákhoz egy folyamatosan fejlesztett és friss információkkal teli, GPS-sel vagy mobiltelefonnal is elérhető applikáció is hozzájárul. Lóska János szerint saját felmérésük szerint az országban lovaglással foglalkozók körülbelül negyven százaléka foglalkozik terep- és túralovaglással, és többen szívesen belevágnának. Az ehhez elvárható, biztonságos körülményeket is szeretnék most megteremteni, valamint a szolgálatókat felkészíteni arra, hogy milyen speciális igényei lehetnek a hozzájuk betérő, lovas turistáknak.

A tereplovaglás szerelmesei közben országszerte egyre több, úgynevezett Patkós minősítésű szállást választhatnak. Érdemes azonban tudni, hogy a patkós minősítés nem kizárólag szállásokra vonatkozik, hanem olyan piaci kategória, amely minősítési fokától függően 1-től 5 patkóig terjedően rendelkezik a lovas turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális adottságokról, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról.

A Patkós minősítési eljárásban részt vehet minden szolgáltató, aki teljesíti a szolgáltatások tekintetében az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésének, folytatásának jogszabályban előírt követelményeit, amely megfelel a lovas szolgáltatások rendjéről szóló rendeletnek. A szolgáltatást bejelentette és regisztrálta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál, a szolgáltatásba bevont lovak pedig rendelkeznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiállított hatósági alkalmassági vizsgával, vagy a vizsgát a Patkós minősítés elvégzésével párhuzamosan kívánják elvégeztetni.

Töltsd le a hazai szolgáltatók listáját

  1. Lovas szolgáltatók Magyarországon
  2. Patkós minősítéssel rendelkező szolgáltatók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lovastúra

lovak

lovaglás

turizmus

vendéglátás

sportturizmus

lovasturizmus