Mediterrán jellegű kikötőt terveznek Révfülöpön

HelloVidék   
  Megosztom
Mediterrán jellegű kikötőt terveznek Révfülöpön

Még hosszas tervezés, engedélyeztetés és társadalmi egyeztetés szükséges ahhoz, hogy Révfülöp saját téli-nyári vízen-tárolásra is alkalmas kikötővel rendelkezzen, de a település vezetése elszántan dolgozik azon, hogy a volt teherkikötő területe megújuljon.

1974-ben történt az első konkrét dokumentáció készítése, majd 1985-ben és 1999-ben, 2003-ban is készültek tanulmánytervek a kikötő megépítésére. Kondor Géza, Révfülöp polgármestere 2010-ben még képviselőként, majd 2013 augusztusától már polgármesterként újból indítványozta a kikötő létrehozását, írja a Hajózás.hu.

A 2013 augusztusában kezdeményezett környezetvédelmi hatástanulmányt 2018 szeptemberében a másodfokú környezetvédelmi hatóság megfellebbezhetetlenül jóváhagyta, kimondva, hogy a környezetet a kikötő megvalósítása nem károsítja. A tanulmány elkészítésében részt vett a Magyar Tudományos Akadémia is… Ezt most egy több lépcsős, a legjobb esetben is másfél éven át tartó tervezési, engedélyeztetési folyamat követi, így jó esetben 2020 tavaszán rendelkezünk majd a jogosultságokkal.

– nyilatkozta Kondor Géza.

Konkrét gazdasági elemzések, tervezések hiányában a becsült bekerülési költség várhatóan meghaladja a település teherbíró képességét, így pályázati forrásokkal, esetleges hitelfelvétellel, illetve vállalkozások bevonásával tennék lehetővé a megvalósítás financiális hátterét.

Gondolkodunk olyan lehetőségen is, hogy akár évekre előre kiadunk kikötő helyeket, hogy bevételhez jussunk. Egy dologban azonban nagyon elkötelezettek vagyunk: garantáljuk azt, hogy a vízpart továbbra is nyitott marad, nem lesz kerítés, szögesdrót, kordon, építmények. Ezt akkor tudjuk szavatolni, ha az üzemeltetést, a működtetést az önkormányzat tulajdonában tartjuk.

– mondta a polgármester.

A kikötőt mediterrán mintára álmodták meg, úgy alakítanák ki, hogy a kikötőbe érkezve rögtön a település központjába toppanjanak be az utazók. A kikötő nem elvesz a közterületekből, hanem hozzáad, mivel épül majd egy 180 méteres csodálatos sétány növényekkel, világosítással, melyet egy kis hidacska köt majd össze a szárazfölddel, hogy tudjon a Balaton vize keringeni. A kőszóráson mély vízben pecázhatnak a horgászok, a hajók, összesen 133 darab, pedig a móló falához tudnak kikötni, mondta Kondor Géza.

A polgármester több előnyt is felsorolt a vitorláskikötő megépítésével kapcsolatban:

  • Azoknak a révfülöpieknek, akik vitorlással, elektromos kishajóval rendelkeznek nem kell más településre vinni a pénzüket.
  • A várható jelentős bevétel hozzájárul, hogy a település továbbra is fejlődhessen.
  • Meg lehetne állítani a burjánzó nádast, mielőtt teljesen benövi a település legfrekventáltabb partszakaszát.

Úgy tervezik a révfülöpi vitorláskikötőt, hogy medre alkalmas legyen az 1,4 – 1,5 méter merülésű hajók fogadására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

hajó

hajózás

kikötő

fejlesztés