A benzinfogyasztás évről évre nő Magyarországon, de nem csak azért, mert többet tankolunk

Világgazdaság   
  Megosztom
A benzinfogyasztás évről évre nő Magyarországon, de nem csak azért, mert többet tankolunk

2018-ban 7,4 százalékkal 3,72 milliárd literre nőtt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac jelentős részét lefedő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak benzin- és gázolaj-értékesítése.

Az idei év piaci bővülését kisebb mértékben a vásárlóerő növekedése, meghatározóan viszont az erősödő ipari és építőipari tevékenység következtében jelentkező újabb szállítási igények táplálták, írja a Világgazdaság.

Termékekre bontva a trend lényegében a korábbiak folytatása: prémiumbenzinből jóval az átlag fölött fogyott, a piacon már alig látható, 98-as oktánszámú benzinből tovább estek az eladások, a legtöbb pedig a normál minőségű áruból kelt el.

– közölte Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Grád Ottó erre az évre is hasonló tendenciát vár, kiemelve, hogy mivel a bázisadatok értéke már meglehetősen magas, az értékesítés növekedése – a 2018-as negyedéves adatokkal összevetve – százalékosan kisebb emelkedést ígér.

A 2019-es árak jövedéki adó-tartalma aligha változik, mert ahhoz a hatályos szabályozás alapján arra lenne szükség, hogy az olaj hordónkénti ára huzamosabb ideig 50 dollár alatt maradjon, a MÁSZ főtitkára ezt nem tartja valószínűnek. Minél távolabbi időpontra vonatkozik az év eleji előrejelzés, annál nagyobb a kockázata, jelenleg ugyanis az árakat két irányból befolyásoló nemzetközi tényezők nagyjából egyensúlyban vannak, mondta el Grád Ottó.

A szakember az idén 50–80 dollár közötti nemzetközi olajárakat tart valószínűnek. A MÁSZ tagvállalataihoz tartozik a csaknem kétezer hazai töltőállomás majdnem fele, ezeken keresztül jut el a vevőkhöz az országban eladott benzin háromnegyede, a gázolajnak pedig a kétharmada. Teljes országos képet majd a NAV statisztikái adnak, de ezeket még nem adták ki, hivatalos adat egyelőre 2018 első tizenegy hónapjáról van. Eszerint januártól november végéig az országban 1,8 milliárd liter benzint és 4 milliárd liter gázolajat értékesítettek a kereskedők a szabad forgalomban. Az utóbbi érték erősen megközelítette a 2017-es, 12 hónapra számolt adatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

benzin

adó