Ilyen még nem volt: 7 ország közösen pályázott a világörökségi címre

MTI   
  Megosztom
Ilyen még nem volt: 7 ország közösen pályázott a világörökségi címre

Hét európai ország 11 fürdővárosa együtt szeretne felkerülni az UNESCO világörökségi listájára, pályázatukat Csehország párizsi nagykövetségén nyújtották be kedden az érintett polgármesterek és nagykövetek jelenlétében.

A gyógyfürdőiről híres 11 fürdőváros - amelyek között nincs magyar - Great Spas of Europe néven kérte felvételét a rangos listára, hogy úgymond felhívják a figyelmet a gyógyfürdőzés hagyományára, egészségügyi és turisztikai jelentőségére. Pályázatukban megjegyzik, hogy az európai gyógyfürdőzés jelensége főleg a 18. század és az 1930-as évek között virágzott, a fürdővárosok, amelyekben szerte a kontinensről érkezett emberek találkozhattak, "nagy szerepet játszottak az európai társadalom demokratizálódásában".

A pályázatot várhatóan 2020 közepén bírálja el az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO). A pályázatot előkészítő nemzetközi munkacsoport cseh vezetője, Michael Urban úgy vélekedett, hogy nagy esély van a világörökségi helyszínek közé kerülésre.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

unesco

világörökség

fürdőváros

pályázat