Dombérozz a Göcsejben: nagy dobásra készülnek a falvak

MTI   
  Megosztom
Dombérozz a Göcsejben: nagy dobásra készülnek a falvak

Hagyományokon nyugvó és új elemekkel kiegészülő rendezvénysorozatra készülnek a göcseji falvak: a IV. Göcseji Dombérozó elnevezésű programsorozat keretében július 12. és július 21. népzenei és néptáncos estekkel, programokkal, sportversenyekkel, tudományos előadásokkal és gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat.

A tíznapos "dombérozó" keretében a vidék sokszínűségét, a tájegység hagyományait, értékeit szeretetnék bemutatni - mondta Magai Ágota ötletgazda és a rendezvény főszervezője a csütörtöki programismertető sajtótájékoztatón. A programsorozatot 2015-ben a Göcsej Civil Társaság indította el, idén pedig megalakult a szervezéshez hátteret biztosító Göcseji Dombérozó Egyesület - fűzte hozzá.

A tájházakban hagyományokhoz kapcsolódó programokat szerveznek, Csonkahegyhát a parasztolimpia helyszíne lesz. Gellénházán az olajipar történetét, míg Milejszegen az olajsajtoló üzem működését ismerhetik meg látogatók. Boncodföldén az erdők-mezők kincseire, a gyógyfüvekből készült természetes anyagokra hívják fel a figyelmet.

Káváson Szényi Zoltán festőművész, Szentkozmadombján pedig Nemes László festőművész alkotóházában szerveznek interaktív programokat - sorolta a program főszervezője.

A záró napon, július 21-én az Együtt Zalaegerszegért Egyesülettel (EZE) közösen idézik majd fel az egykori búcsúk hagyományait és hangulatát a Göcseji Falumúzeumban. A szabadtéri kiállítóhelyen nagyon sok göcseji település tárgyi emlékeit és építményét - köztük a kustánszegi kástut, a kávási kerekes kutat - őrzik. A portákon helyi termelők és az érintett településeken élő emberek fogadják a látogatókat.

Szeretnék megerősíteni a szülőföldhöz való kötődést: a kulturális örökség bemutatása mellett azt is szeretnék megmutatni, hogyan lehet ezekből a meglévő értékekből olyan "termékeket, termékcsoportokat" fejleszteni, amelyek mindenki számára vonzóvá teszik tájegységet - foglalta össze Magai Ágota.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

göcsej

rendezvény

program

esemény

dombérozó