Egyre magasabb árak, kisebb forgalom: befellegzett az italautomatáknak?

Világgazdaság   
  Megosztom
Egyre magasabb árak, kisebb forgalom: befellegzett az italautomatáknak?

Több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére a Magyar Postához, az ágazati szövetség szerint mégis eltűnhet a berendezések 10-15 százaléka.

2018 július óta több száz kérelem érkezett a Magyar Postához új étel- és italautomaták telepítésére. Az új szerződések alapján több üzemeltető terjeszkedik, további új készülékek telepítését tervezik, ami az automatapiac fejlődését, a minőségi változást igazolja, írja a Világgazdaság.

Több mint ezer üzemeltetővel kötött felügyeleti szolgáltatói szerződést a Magyar Posta, csaknem 25 ezer automata felügyeleti egységet (AFE) telepített országszerte, ezzel megegyező a megszemélyesített készülékek száma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan automata forgalmára rálát, amelyben AFE van, és azt megszemélyesítették.

Az automataállomány rendkívül sokszínű, több tucat különböző verzió van forgalomban a gyártók, a típusok, az alkalmazott vezérlőszoftverek, valamint a fizetési megoldások széles palettája miatt. Amennyiben egy korábban nem telepített típusnál hiba lép fel, azt a felügyeleti szolgáltató kiemelten kezeli. Ilyen esetben a Magyar Posta az AFE gyártójával és az üzemeltetőkkel közösen dolgozza ki az eljárást, hogy mielőbb megoldást találjon. Bár tavaly nyáron befejeződött az automaták tömeges telepítése, a társaság szerint azóta a piac jelentősen átalakult, az üzemeltetők egymás között is cserélgetik a gépeket, azok szüneteltetését vagy áthelyezését nem jelentik. Ez nagyon megnehezíti a tavaly decemberben kezdődött éves felülvizsgálatot is.

Mintegy 22 ezer automata rendelkezik AFE-eszközzel, ebből 20 ezer működik folyamatosan, mondta el Lőrincz László, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke. 2018. július 1-jétől az automaták kizárólag a berendezések online felügyeletét ellátó eszközzel működhetnek. A MIÁSZ elnöke megerősítette, hogy a piac éves forgalma a NAV adatai szerint is 25 milliárd forintra csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

italautomata

posta

nav