Érdemes lesz Borsodba utazni: elkezdődtek a turisztikai fejlesztések

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Érdemes lesz Borsodba utazni: elkezdődtek a turisztikai fejlesztések

Erdei pihenők, kilátók, meteorológiai állomások épülnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Északerdő Zrt. területén, csaknem kétszáz millió forintból. Ezzel párhuzamosan árvízi biztonságot erősítő töltésépítési munkálatok kezdődtek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) közös projektje keretében

Turisztikai fejlesztések Borsodban

Erdei pihenők, kilátók, meteorológiai állomások épülnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Északerdő Zrt. területén, csaknem kétszáz millió forintból - közölte a Zay Adorján, a társaság vezérigazgatója.

Tájékoztatása szerint hét európai uniós pályázatnak köszönhetően csaknem 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg turisztikai fejlesztések országszerte, a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásában. A beruházásokat a Természetjáró Szövetség a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtja végre.

A fejlesztések várhatóan 2020. szeptember végére befejeződnek. A program részeként az Északerő Zrt. számos turisztikai beruházást valósít meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

  • Négyévszakos pihenőhelyet alakítanak ki Háromhuta határban az István-kút környékén, a Nagy-Milic déli oldalán a Csataréti háznál, valamint Magyarország legészakibb részén elhelyezkedő Oláh-réten.
  • Mindhárom helyen turisztikai szempontból is érdekes meteorológiai állomás épül, és ezekhez kapcsolódva bemutatóhelyeket is létrehoznak.
  • Újjáépítik Lillafüreden, az 1950-es években lebontott Zsófia-kilátót, és egy ide vezető lombkorona tanösvényt is kialakítanak.
  • Korszerűsítik a lillafüredi Lencsés-forrás pihenőt, a Sárospatak mellett található Botkői autóspihenőt, valamint a Telkibányától nem messze fekvő Királykúti pihenőt, és megújul az Újhutai elágazástól induló tanösvény is.

Árvízvédelmi munkálatok Dél-Borsodban

Az árvízi biztonságot erősítő töltésépítési munkálatok kezdődtek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) közös projektje keretében - közölte az Émvizig. A kiemelt projekt 4,6 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével, a nemzeti vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Kovács István, az igazgatóság műszaki titkára a dél-borsodi Borsodivánkán tartott rendezvényük után elmondta: a fejlesztés célja az Émvizig területén az emberi élet, valamint az épített és természetes környezet értékeinek megóvása, azaz az árvízi kockázatok csökkentése.

A csaknem ötmilliárd forintos beruházás, a Rima- és a Csincse-patak mértékadó árvízszintre történő kiépítése közvetlenül Négyes, Borsodivánka és Szentistván települések lakossága számára nyújt biztonságot, de közvetve a dél-borsodi és poroszlói ártéri öblözetekben további tíz település védelmét biztosítja az árvizek ellen.

A fejlesztés keretében töltések, zsilipek épülnek, ezáltal mérséklődnek a védekezési költségek és nő az árvízi biztonság. A beruházás a tervek szerint augusztus végére befejeződik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

borsod

borsod-abaúj-zemplén megye

turizmus

fejlesztés