Érdemes lesz megnézni: modern élményközpontot adtak át Gyöngyösön

MTI   
  Megosztom
Érdemes lesz megnézni: modern élményközpontot adtak át Gyöngyösön

Csaknem háromszáz millió forintos uniós támogatással a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult élménytér-fejlesztést adtak át pénteken a gyöngyösi Mátra Múzeumban - közölte az intézmény igazgatója.

Báryné Gál Edit tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán korábban elnyert 297,6 millió forintból kialakított és pénteken a nagyközönség előtt is megnyíló attrakció a hozzá kapcsolódó pedagógiai programokkal és korszerű infokommunikációs eszközökkel teszi új élménnyé a tudásszerzést látogatóik számára.

Az érdeklők megismerhetik itt a szárazföldi és vízi élővilágot, a miocén tenger mélyét, a vulkán keletkezésének okait, folyamatát. Ellátogathatnak egy bánya "mélyére", ahol a Mátra földtani, geológiai értékeit, ásványkincseit kutathatják. Betekinthetnek az ember természetformáló tevékenységébe, képet kaphatnak arról, hogyan alakult ki a Kárpát-medence mai arculata, s megtudhatják, hogyan hat a klímaváltozás az élővilágra, a természeti környezetre.

A vezető jelezte: a projektben való részvételről Heves megyéből összesen 21 gyöngyösi és környékbeli iskolával írtak alá együttműködési megállapodást. Az érintett több mint 5000 - jelentős arányban hátrányos helyzetű - tanuló 26 hónapon át rendszeresen részt vesz a március 1-jétől kezdődött foglalkozásokon, melyek részben múzeumpedagógiai órák, részben szakkörök, részben pedig nyári táborok lesznek.

A kísérletekre épített órák, az egyéni megfigyeléseken alapuló feladatok, a játékos programok a gyerekek érdeklődését kívánják felkelteni a körülöttük lévő környezet iránt. Báryné Gál Edit közölte, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma évi több mint 40 ezer fős látogatói számával Gyöngyös legjelentősebb kulturális és turisztikai csomópontja. Az intézmény az elmúlt 5 évben több mint 2700 múzeumpedagógiai és közművelődési programot rendezett, melyek 77 ezret meghaladó számú érdeklődőt vonzottak, a mostani fejlesztéstől pedig a látogatottság további növekedését várják.

Fotó: MTI/Komka Péter

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyöngyös

mátra

múzeum

élménytér