Jönnek az elektromos jetskik a Balatonra: komoly veszélyt okozhatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Jönnek az elektromos jetskik a Balatonra: komoly veszélyt okozhatnak

A Balaton Fejlesztési Tanács után a Balatoni Szövetség is hátramenetbe kapcsolt a nagy sebességű, elektromos meghajtású jetskik balatoni használata ellen indult harcban a régió önkormányzatait tömörítő szervezet Fonyódon tartott szerdai ülésén - írja a balatontipp.hu.

A portál szerint tavaly augusztusban röppent fel a hír, hogy egy vállalkozás hatalmas, több mint 4 méter hosszú és 375 kg súlyú jetskiket szeretne a Balatonra telepíteni, melyek 55 km/h-s sebességű száguldozásra képesek. Veszélyes lehet, ha sebességkorlátozás hiányában egy ilyen jármű a parthoz közeli vízfelületeken száguldozik, mivel ezek úszásra és fürdésre alkalmas területek. A hivatalosan kijelölt strandokat bójákkal határolják le, ezeken a területeken tilos a kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használata.

A felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá. Ez ügyben tehát a célok kitűzése, pontosítása nélkül a jogszabályokhoz történő hozzányúlás be nem látható következményekkel járhat

- így foglalt állást februári ülésén a Balatoni Fejlesztési Tanács. A Nők a Balatonért Egyesület tiltakozó petíciójához csatlakozott a Balatoni Szövetség, melynek elnöke a novemberi ülésen azt jelentette be hogy kikéri a tagok álláspontját a kérdésről. Az elnök által felkért szakértő a teljes tiltást tartotta volna a megfelelőnek, azonban ha nem történik ez meg, akkor is jelentős korlátozásnak kell megvalósulnia.

A fonyódi ülésen résztvevő polgármesterek nagy része is az elektromos jetskik teljes tiltását szorgalmazták, de a keményen korlátozó álláspontok ellenére nem született ilyen határozat. A portál szerint úgy tűnik, hogy az idei szezontól egyre több elektromos jetski jelenhet meg a Balatonon, ami további lökést adhat más, hasonló eszközöknek is.

Fotó: MTI/Varga György

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

elektromos jetski

vízi jármű