Tömegek jönnek Horvátországból a magyar kisvárosba: ezt keresik ennyien

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Tömegek jönnek Horvátországból a magyar kisvárosba: ezt keresik ennyien

Megelevenedő történelem, puskaporos hangulat, igazi időutazás. A Szigetvári Vár 1566 óta ismert egész Európában, amely Zrínyi Miklóssal, a hős várkapitánnyal, és a végsőkig harcoló magyar és horvát katonáival a török elleni küzdelmek jelképévé lett. Az egyedülálló történelmi eseménynek és az egyre bővülő programkínálatnak köszönhetően nem véletlen, hogy a Szigetvári Várba a tavalyi évben a korábbi évinél kilenc százalékkal többen látogattak. Az angol, német és horvát nyelvű idegenvezetés miatt szépen növekszik a külföldi turisták száma is, miközben elkészült már a 2019-es rendezvénynaptár is.

A Szigetvári Vár és a török ellen harcoló, hősök történetét jól ismerjük. Magyarország egyik leghíresebb vára 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította az agg Szulejmán szultán százezres seregét. A legnagyobb török szultán nem érhette meg a vár elfoglalását: az ostrom vége előtt két nappal elhunyt, halálát azonban titokban tartották.

Mint az a történelemből ismert, a védők csaknem mindnyájan hősi halált haltak, és Szigetvár122 évre török uralom alá került. Erről tanúskodik a törökök által újjáépített vár, az építmény és a város történelmét, a török-magyar háborúk korát bemutató kiállítás és az országban egyedülálló Szulejmán-dzsámi a csonka minaret. Utóbbi Mekka felé tájolt imafülkéjével, valamint a falain látható török, arab, perzsa felirat töredékekkel egyedülálló az országban. A történelmi időutazás helyszíne méltán népszerű a belföldi és külföldi turisták körében.

Tavaly áprilistól, június végéig az osztálykirándulások időszakában, rengeteg általános és középiskolai osztály kereste fel a várat az ország minden részéről. A csoportok elsősorban a „Zrínyi 1566”-os ajánlatért rajonganak, amely egyfajta élő történelemórát takar. Június közepétől szeptember végéig az iskolai szünetben, főként a családok keresték fel a várat, de az új ajánlatunkra a „Végvári szülinap a Szigetvári Várban” programra is egyre nagyobb az érdeklődés

– tájékoztatta a HelloVidéket Szojkó-Szinyákovics Kornélia, a vár marketing vezetője.

Nem véletlen, hogy a vár látogatói létszáma az előző évhez képest kilenc százalékos emelkedést mutat: 2018-ban több mint 35 ezren voltak virtuálisan tanúi Zrínyi (a több mint egy hónapig tartó ádáz ostrom ellenére) végsőkig való küzdelmének. A legtöbb turista Budapestről érkezett, őket a pécsi kíváncsiskodók követik és a lista harmadik helyén Horvátország áll. Az angol és német nyelvű tárlatvezetések után ugyanis két éve vezették be a horvát nyelvű bemutatókat a várban.

A magyar országgyűlés Zrínyi Miklós és katonái hőstettét a Civitas Invicta, a Leghősiesebb Város cím odaítélésével ismerte el és a Szigetvári Vár 2016-tól viseli a Nemzeti Emlékhely minősítést is. Az elmúlt pár évben a kiemelkedő látogatói létszám, turistaforgalom indokolttá tette, hogy színes programokkal várjuk a turistákat a nemzeti emléknapokon (március 15. augusztus 20. október 23.), valamint húsvétkor és pünkösd hétfőjén.

Országosan kiemelkedő programunk minden évben a június utolsó két hetében rendezett, hagyományos Apródtábor, ahol turnusonként 25-30 fő, 6 és 14 év közötti gyerek vesz részt. Ez egy történelmi hagyományőrző program, ahol a gyerekek játékosan ismerhetik meg a történelmet, a népi játékokat, a korabeli fegyvereket és viseleteket, a korszak hadtörténeti hagyományait, történeteit, valamint a Szigetvári Vár múltját. A program nagy népszerűségnek örvend, már kora tavasszal megtelnek a turnusok

– tette hozzá a szakember.

A Szigevári vármúzeum tárgyai közül életre kelnek mai korunk hagyományokat őrző vitézei, és a hagyomány ma is él: nemcsak a szeptemberi ünnepen, a Zrínyi-napokon és az Ostromnapokon, de a vár falai között is lépten-nyomon elénkbe toppan a megelevenedő múlt egy-egy darabja.

Minden évben nagyszerű színházi előadásokkal is várjuk vendégeinket. Tíz éve rendezzük meg a „Zrínyi 1566”-os rock musicalt és a „Fejedelem” színdarabot, amelyek mellett, főként turisztikai érdeklődésre számot tartó előadásokat valósítottunk meg tavaly. A 2018-as év általunk szervezett legnagyobb rendezvénye a Nemzeti Lovas Színház „Honfoglalás” című előadása volt. Ez a történelmi darab nem csak a környező településekről, hanem az ország számos pontjáról vonzotta az érdeklődőket. Nagy siker volt a gyermekek körében a Sziget Színház „Lúdas Matyi” című előadása és az Éless Szín „Furfangos menyasszony” című darabja

– mutatta be az éves rendezvénytervet Szojkó-Szinyákovics Kornélia.

A várban nem feledkeznek meg a helyi identitás megőrzéséről, így a gyerekműsorokról, a kézműves foglalkozásokról, de lesz egészségnap, táncelőadások, bábszínház, és nem marad el a minden évben nagysikerű Végvári családi nap sem július 22-én langalló sütéssel és lovas íjász programokkal. Közben a lokálpatriótákra és a történelem szerelmeseire gondol a Szigetvári Várbaráti Kör, amely idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

Az év folyamán folytatjuk Sarlós Endre Képes krónika és Szigetvári mesék című képregény-sorozatainak kiadását, majd májusban a diákokat várjuk a XXXVI. Zrínyi szavalóversenyre, és ugyanebben a hónapban rendezzük a Zrínyi túrát a történelmi Belvárosban, a várban és környékén iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt. Kora nyáron kirándulás keretében felkeressük Zrin várát és a Zrínyi család több épített örökségét Horvátországban. Szeptemberben megrendezzük hagyományos kegyeleti programjainkat, megjelentetjük Lengyeltóti János lebilincselő írásait a száz évvel ezelőtti Szigetvárról, októberben pedig ünnepi közgyűlésen és rendhagyó Zrínyi lakomán idézzük fel a Várbaráti Kör elmúlt évtizedeit, novemberben megemlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtásáról, majd hagyományos hadtörténeti konferenciánkat tartjuk

– sorolta kérdésünkre Varga Zoltán, a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke.

Címlapkép: Google Maps

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szigetvár

szigetvári vár

szojkó-szinyákovics kornélia

szigetvári várbaráti kör

varga zoltán

szigevári vármúzeum

zrínyi miklós

turizmus

vendéglátás

civitas invicta

leghősiesebb város

vidék

program

program sorozat