Milliárdos fejlesztések Győrben: az állatkertben már átadták a legújabb épületeket

MTI   
  Megosztom
Milliárdos fejlesztések Győrben: az állatkertben már átadták a legújabb épületeket

Mintegy négyszázmillió forintból elkészült a győri Xantus János Állatkert új fogadóépülete, valamint a zsiráf (Giraffa camelopardalis) és a keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) bemutatóháza. A Modern városok program keretében megvalósuló tizenhat győri fejlesztés közül ez a beruházás készült el először, az épületeket hétfőn adták át.

A Modern városok program fejlesztései Győrben rendkívül előrehaladott állapotban vannak, a 16 projekt mindegyike előkészítési, tervezési, vagy kivitelezési szakaszban van. Ezek együttesen mintegy 115 milliárd forintból valósulnak meg.

- mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A mintegy kétmilliárd forintos állatkerti fejlesztés következő állomása a majomház és a takarmányfeldolgozó épület felújítása lesz. Várhatóan 2020-ban készül el az elefántház, a Himalája, a pingvin- és törpevíziló-bemutató, valamint az állategészségügyi központ felújítása.

Az állatkert mintegy kétmilliárd forintos beruházása a családokat és a gyermekeket szolgálja. Az állatkertbe évente mintegy 150 ezren látogatnak. Ahhoz, hogy egy város fejlődni tudjon, nemcsak jó gazdasági környezetet kell teremteni, hanem szükséges a pezsgő sport- és kulturális élet is

- mondta Borkai Zsolt polgármester. Az ő gondolatait egészítette ki Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az állatkertek ma a természetvédelmet viszik közelebb az emberekhez és megpróbálja bennük kialakítani a fenntartható világ iránti igényt. Minden állatkert arra törekszik, hogy biztonságos és szakszerű ellátás mellett humánusan helyezzék el az állatokat, úgy, hogy kellő mozgásterük legyen. A fejlesztéseknek köszönhetően köznevelési, közművelődési és ismeretterjesztő feladataikat még inkább el tudják látni ezek az intézmények

- mondta el a helyettes államtitkár. Az új afrikai stílusú fogadóépület 180 négyzetméter alapterületű, három pénztárat, vizesblokkokat, látogatói teret, pihenőt és ajándékboltot alakítottak ki benne. Az épületet műsziklával és vízeséssel díszítették, a tetőn szobrokat helyeztek el.

A zsiráfházat kibővítették, s közvetlenül mellette kapott helyet az orrszarvú bemutatóház. Az orrszarvú bemutatóházban hat boksz épült, 38 és 50 négyzetméter közötti alapterületekkel. A boxokban jelenleg két orrszarvú él, Mana Magdeburgból, Wanda pedig Rotterdamból érkezett. Ezeket a fajokat Magyarországon elsőként Győrben mutatják be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

állatkert

állatok

természet

fejlesztés

beruházás

felújítás